Αθλητικά

Η ΑΕΚ νίκησε 2-1 τον Παναθηναϊκό στο ντέρμπι της πρεμιέρας

Η ΑΕΚ ήταν η θριαμβεύτρια επί του Παναθηναϊκού στο ντέρμπι της πρεμιέρας του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας. Η Ένωση νίκησε με 2-1, χάρη σε γκολ του Εντίνιο στο 20΄ και του Μπλάνκο με πέναλτι στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου, ενώ στο 81΄ το σουτ του Σκόκο σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι του Γκαλίνοβιτς. Το τελικό σκορ διαμορφώθηκε στο 94΄ με φάουλ του Καραγκούνη.
Αναμφισβήτητα η φάση που “σημάδεψε” το αθηναϊκό ντέρμπι της 1ης αγωνιστικής, ανάμεσα σε ΑΕΚ και Παναθηναϊκό ήταν αυτή του 45ου λεπτού. Εντίνιο και Σπυρόπουλος διεκδίκησαν τη μπάλα, στην φάση μπήκε και ο Σαριέγκι, η μπάλα απομακρύνθηκε και πολύ σωστά ο Βασσάρας έδειξε να συνεχιστεί το παιχνίδι. Ο βοηθός Σαραϊδάρης, όμως, είδε πέναλτι, με τον Θεσσαλονικιό ρέφερι να “ασπάζεται” την υπόδειξη του συνεργάτη του και να καταλογίζει την “εσχάτη των ποινών”, με την οποία ο Μπλάνκο έκανε το 2-0 κι έδωσε σαφέστατο προβάδισμα στην ομάδα του σ’ ένα εξαιρετικά κρίσιμο χρονικό σημείο.

Ο Γιώργος Δώνης “διάβασε” πολύ καλά το παιχνίδι. Έδωσε χώρο στον Παναθηναϊκό, με το σκεπτικό ότι σε κάποια αντεπίθεση οι παίκτες του θα έκαναν τη ζημιά. Με τους Πλιάτσικα, Ρίκκα, Μπασινά να κλείνουν όλους τους διαδρόμους, αλλά και τους Σκόκο, Εντίνιο να πιέζουν ψηλά, ο τεχνικός της ΑΕΚ δικαιώθηκε και σίγουρα του αναλογεί ένα μεγάλο μερίδιο της μεγάλης επιτυχίας της ομάδας του.

Ο Παναθηναϊκός είχε τον απόλυτο έλεγχο του αγώνα στα πρώτα 45 λεπτά, χωρίς, όμως, να δημιουργήσει ούτε…υποψία ευκαιρίας στην περιοχή του Σάχα. Η ΑΕΚ που έδινε χώρο στον αντίπαλο και τον περίμενε κάτω από τη μεσαία γραμμή, βρήκε ένα κενό στην “πράσινη” άμυνα στο 20΄ (καθυστερημένη αντίδραση του Βύντρα) και προηγήθηκε. Ο Εντίνιο έγινε κάτοχος της μπάλας έξω από την περιοχή, ο Βύντρα άργησε να πάει επάνω του και με καταπληκτικό σουτ ο Πορτογάλος “κρέμασε” τον Γκαλίνοβιτς (1-0). Το γρήγορο γκολ ανέβασε στα ύψη την ψυχολογία των γηπεδούχων, που είχαν μεγάλο πάθος και παρά την ανωτερότητα του Παναθηναϊκού στη μεσαία γραμμή μπήκαν στ΄ αποδυτήρια με το πιο “καθαρό” σκορ.

Η εικόνα του β΄ μέρους ήταν λίγο πολύ παρόμοια με αυτή του πρώτου. Μόνο που η ΑΕΚ μπήκε καλύτερα, κέρδισε πολύτιμο χρόνο και με την πολύ καλά στημένη αμυντική της διάταξη έφτασε πολύ εύκολα στη μεγάλη νίκη. Με το ξεκίνημα του β΄ μέρους, ο Σκόκο επιχείρησε να αιφνιδιάσει τον Γκαλίνοβιτς, ο οποίος έδιωξε σε κόρνερ το σουτ του Αργεντινού. Η πρώτη μεγάλη φάση για τον Παναθηναϊκό ήρθε στο 52΄ με τον Σόουζα να χάνει απίστευτη ευκαιρία σε άδειο τέρμα μετά από γύρισμα του Σαλπιγγίδη.

Οι αλλαγές του Τεν Κάτε σε πρόσωπα και σχήματα (Νίνης αντί του Γκάμπριελ, Πετρόπουλος αντί Σαλπιγγίδη) δεν βοήθησαν τον Παναθηναϊκό, οι παίκτες του οποίου πίεζαν ανορθόδοξα, με βαθιές μπαλιές που ήταν “βούτυρο στο ψωμί” για τους Κυργιάκο, Μαϊστόροβιτς. Στο 78΄ ο Μπλάνκο απέτυχε να πλασάρει σωστά τον Γκαλίνοβιτς στο τετ – α – τετ που είχαν (απέκρουσε ο Κροάτης). Τρία λεπτά αργότερα, ο Σκόκο μπήκε στην περιοχή έπιασε το δυνατό σουτ κι έστειλε τη μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι.

Στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων ο Καραγκούνης με απευθείας κτύπημα φάουλ διαμόρφωσε το τελικό 2-1.

Διαιτητής: Κύρος Βασσάρας (Θεσσαλονίκη)

Κίτρινες: Κυργιάκος, Μπασινάς, Πλιάτσικας, Σκόκο, Λαγός – Καραγκούνης, Σαριέγκι, Βύντρα

Οι συνθέσεις:

ΑΕΚ (Γ. Δώνης): Σάχα, Μπλάνκο, Σκόκο (90΄ Αλεξόπουλος), Μαϊστόροβιτς, Μπασινάς, Κυργιάκος, Ρίκκα, Χουάνφραν, Εντίνιο (66΄ Λαγός), Πλιάτσικας (87΄ Καφές), Ράμος

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Χενκ Τεν Κάτε): Γκαλίνοβιτς, Μουν, Σπυρόπουλος, Βύντρα, Σαριέγκι, Σιμάο, Ζιλμπέρτο Σίλβα, Γκάμπριελ (46΄ Νίνης), Καραγκούνης, Σαλπιγγίδης (69΄ Πετρόπουλος), Ροντρίγκο Σόουζα (86΄ Ιβανσιτς)

*Από τα επίσημα του ΟΑΚΑ παρακολούθησε τον αγώνα και ο τεχνικός της Ιντερ, Ζοσέ Μουρίνιο. Ως γνωστό στις 16 Σεπτεμβρίου ο Πορτογάλος τεχνικός θα βρεθεί ξανά στο ίδιο γήπεδο, προκειμένου η ομάδα του ν’ αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό στο πρώτο ματς του Β΄ ομίλου του Τσάμπιονς Λιγκ.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *