TV & ΑφιερώματαΤΟ APN ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Η εξέλιξη στη φανέλα ποδοσφαίρου

Η εξέλιξη στη φανέλα ποδοσφαίρου

Τα πράγματα έχουν αλλάξει άρδην σε ότι αφορά τις φανέλες ποδοσφαίρου τα τελευταία χρόνια. Από εκεί που οι ποδοσφαιρικές φανέλες αποτελούσαν απλά ένα ρούχο, μία μπλούζα με το χρώμα μιας ομάδας, πλέον αποτελούν αντικείμενα τεχνολογικής μελέτης, ώστε να προσφέρουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στον ποδοσφαιριστή.

Οι πρώτες ποδοσφαιρικές φανέλες

Οι φανέλες που εμφανίστηκαν κατά τον 19ο αιώνα, στα πρώτα βήματα του ποδοσφαίρου, ήταν ότι πιο απλό μπορεί κανείς να φανταστεί. Τα κύρια υλικά ήταν το βαμβάκι και το μαλλί, με ομοιομορφία στα χρώματα και τις ρίγες που βοηθούσαν τις ομάδες να ξεχωρίζουν μεταξύ τους. Τότε, όλες οι φανέλες ήταν με μακριά μανίκια, ίσως επειδή το ποδόσφαιρο παιζόταν κυρίως σε χώρες του Βορρά, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου και ξεκίνησε.

Στα τέλη του αιώνα οι ομάδες έδιναν μεγάλη σημασία στα χρώματα, που πάντα κάτι συμβόλιζαν σε σχέση με την πόλη ή την προέλευση/ιδέα της ομάδας.

Η εξέλιξη και οι προσαρμογές

Η FIFA άρχισε να δίνει γενικές οδηγίες και να κάνει πρακτικές προσαρμογές στις ποδοσφαιρικές εμφανίσεις. Κατά τις αρχές του 20ου αιώνα ορίστηκε ότι όλοι οι ποδοσφαιριστές πρέπει να φοράνε σορτς, ενώ οι τερματοφύλακες πρέπει να έχουν διαφορετικό χρώμα στη φανέλα τους για να ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους παίκτες του γηπέδου. Τα λογότυπα άρχισαν να εμφανίζονται στις φανέλες των ομάδων.

Στα μέσα του 20ου αιώνα, για πρακτικούς λόγους, οι φανέλες άρχισαν να αναγράφουν αριθμούς και στη συνέχεια τα ονόματα των παικτών. Αυτό εξυπηρετούσε τις τηλεοπτικές μεταδόσεις, αλλά και τους φιλάθλους που έδιναν το παρών στο γήπεδο. Το συνθετικό ύφασμα, ως ελαφρύτερο, άρχισε να κάνει την εμφάνισή του και να αντικαθιστά τις βαμβακερές φανέλες.

Η επανάσταση του 21ου αιώνα

Τις τελευταίες δεκαετίες η τεχνολογία άρχισε να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στις φανέλες. Πλέον αρχίζει να γίνεται προσπάθεια η φανέλα να αγκαλιάζει το σώμα του ποδοσφαιριστή για να τον βοηθάει σε κάθε του κίνηση, σε αντίθεση με το παρελθόν που η φανέλα μπορεί να… ανέμιζε αν ήταν λίγο μεγαλύτερη σε μέγεθος. Η τεχνολογία του υφάσματος με πολυεστέρα, παράλληλα, επιτρέπει την απομάκρυνση του ιδρώτα, ενώ είναι πολύ ελαφριές και άνετες στην εφαρμογή. Πλέον, θα βρείτε φανέλες ομάδων στο https://www.r-gol.com/el/podosphairikes-phaneles-omadon με ειδική τεχνολογία που αναβαθμίζουν το παιχνίδι! Με μια ματιά στο https://www.r-gol.com/el θα βρείτε μεγάλη γκάμα επιλογών για να διαλέξετε.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *