ΚόσμοςΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ιαπωνία: Τα ρομπότ θα καλύψουν 3,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας

Σύμφωνα με μελέτη της δεξαμενής σκέψης “Machine Industry Memorial Foundation”, τα ρομπότ θα μπορούν να καλύψουν 3,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Ιαπωνία έως το 2025, αντιμετωπίζοντας έτσι τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού λόγω της τάσης μείωσης του γενικού πληθυσμού της χώρας. Ο τρέχων δείκτης γονιμότητας είναι 1,3 παιδιά ανά γυναίκα, και είναι αρκετά χαμηλότερος από το επίπεδο που απαιτείται για τη διατήρηση του πληθυσμού.

Η ιαπωνική κυβέρνηση εκτιμά ότι το 40% του πληθυσμού θα είναι άνω των 65 ετών έως το 2055, προκαλώντας ανησυχίες για το ποιος θα φροντίζει τους ηλικιωμένους. Όπως υποστηρίζει η MIMF, τα ρομπότ θα μπορούν να συμπληρώνουν τα κενά του εργατικού δυναμικού. Τι μορφή θα έχουν αυτά τα ρομπότ; Θα μπορούν να είναι από μικροσκοπικές κάψουλες, που θα ανιχνεύουν κακώσεις στο σώμα έως ηλεκτρικές σκούπες υψηλής τεχνολογίας.

Η Ιαπωνία θα μπορεί να εξοικονομήσει 21 δισεκατομμύρια δολάρια σε ασφαλιστικές πληρωμές για ηλικιωμένους το έτος 2025 εάν χρησιμοποιήσει ρομπότ που θα παρακολουθούν την υγεία των ηλικιωμένων, ώστε να μην χρειάζεται να βασίζονται στην ανθρώπινη φροντίδα.

Οι λειτουργοί φροντίδας θα γλίτωναν μια ώρα εργασίας ημερησίως εάν τα ρομπότ πρόσεχαν τα παιδιά και τους ηλικιωμένους, και ταυτόχρονα έκαναν και κάποια δουλειά στο σπίτι, όπως να διαβάζουν βιβλία φωναχτά, ή να βοηθούν τους ηλικιωμένους να πλυθούν.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *