Επικαιρότητα

Νέες συμπλοκές μεταναστών με αστυνομικούς στο κέντρο της Αθήνας

astynomia_mat6Εκτεταμένα επεισόδια προκάλεσαν το απόγευμα της Παρασκευής στο κέντρο της Αθήνας μουσουλμάνοι μετανάστες που διαμαρτύρονται για την συμπεριφορά αστυνομικού του τμήματος Αγ. Παντελεήμονα σε βάρος ιρακινού ο οποίος καταγγέλλει ότι κατά την διάρκεια ελέγχου που του έγινε ο αστυνομικός έσκισε και ποδοπάτησε κομμάτι από το “κοράνι” που είχε στην τσέπη του. Οι δεκάδες μετανάστες από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και άλλες, κυρίως ασιατικές χώρες, καθώς και άτομα από αντιρατσιστικές οργανώσεις, ήρθαν αντιμέτωποι με τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, έξω από τη Βουλή, εναντίον των οποίων εκτόξευσαν πέτρες και άλλα αντικείμενα, ενώ οι άνδρες των ΜΑΤ απάντησαν με την χρήση χημικών.

Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να φτάσουν στο κοινοβούλιο, όπου τους περίμεναν δυνάμεις των ΜΑΤ που είχαν κάνει φραγμό και δέχτηκαν βροχή από αντικείμενα, ενώ οι αλλοδαποί προκάλεσαν φθορές σε στάσεις λεωφορείων και σταθμευμένα αυτοκίνητα, κυρίως κατά μήκος της οδού Πανεπιστημίου, ενώ μέχρι το βράδυ εξακολουθούσε να υπάρχει ένταση στην περιοχή. Επί τόπου βρίσκεται μεγάλη αστυνομική δύναμη ενώ προχώρησαν σε δεκάδες προσαγωγές.

Να σημειωθεί ότι και το βράδυ της Πέμπτης ανάλογα επεισόδια έγιναν έξω από το τμήμα του Α. Παντελεήμονα όπου συνελήφθη ένας νεαρός Σύριος για την ρήψη βόμβας μολότοφ.

Πάντως, όσον αφορά στο περιστατικό, για το οποίο διαμαρτυρήθηκε έντονα η μουσουλμανική ένωση Ελλάδας, από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ έχει διαταχθεί έρευνα. Στο πλαίσιο της έρυενας από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής το απόγευμα δώθηκε στη δημοσιότητας το χαρτί που είχε στα χέρια του ο μετανάστης κατά την επιχείρηση σκούπα που έγινε στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα.

Όπως προέκυψε, ο ιρακινός που ιεωρήθηκε ύποπτος για κατοχή ναρκωτικώνείχε στην τσέπη του, τυλιγμένο σε χαρτοπετσέτα σελίδες με κείμενα στα αραβικά τα οποία ο αστυνομικός δεν κατέστρεψε και το μόνο που έσκισε ήταν το πρόχειρο περιτύλιγμα.

Τα επεισόδια έληξαν λίγο πριν από τις έξι, όταν και οι διαδηλωτές διαλύθηκαν και διασκορπίστηκαν σε μικρές ομάδες των 10-15 ατόμων που κατευθύνθηκαν προς την Ομόνοια, ενώ στο σημείο παραμένουν σε επιφυλακή ισχυρές δυνάμεις της ΕΛΑΣ.

Σαρανταέξι αλλοδαποί διαφόρων εθνικοτήτων συνελήφθησαν  τελικά

Αντιδράσεις

“Κάθε ενέργεια που στρέφεται εναντίον των θρησκευτικών ελευθεριών συναντά άλλωστε την απόλυτη αποδοκιμασία της ελληνικής κοινωνίας που παραδοσιακά δέχεται φιλόξενα στους κόλπους της ανθρώπους ανεξαρτήτως φυλής ή θρησκείας με δεδομένο ότι σέβονται τους νόμους της πολιτείας” σημειώνει μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σχετικά με τα γεγονότα στο κέντρο της Αθήνας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Οι σημερινές διαδηλώσεις ήταν αναμενόμενες, αλλά οι αστυνομικές δυνάμεις, για άλλη μια φορά αιφνιδιάστηκαν και δεν μπόρεσαν να προστατέψουν την ασφάλεια και τις περιουσίες των πολιτών.
Είναι αυτονόητο ότι, απαιτείται άμεση και πλήρης διερεύνηση των καταγγελιών για το γεγονός που πυροδότησε την εκρηκτική κατάσταση στην Αθήνα και βεβαίως, η διαλεύκανση της όλης υπόθεσης. Φαινόμενα ευτελισμού και μη σεβασμού θρησκευτικών δικαιωμάτων και η προσβολή συμβόλων οποιασδήποτε θρησκείας, δεν μπορεί να είναι ανεκτά για οποιονδήποτε πολίτη, Έλληνα ή μετανάστη” είπε ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του κατήγγειλε την Κυβέρνηση για “κρατική βία και τρομοκρατία”, με την ανοχή του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ.

“Καταδικάζουμε τη βάρβαρη επίθεση των αστυνομικών εις βάρος των μεταναστών. Έχει βαριές ευθύνες η Κυβέρνηση γιατί καθημερινά γίνονται χιλιάδες αστυνομικοί έλεγχοι σε μετανάστες, συλλήψεις, προσαγωγές, ξυλοδαρμοί, εισβολές σε σπίτια, δημόσιοι εξευτελισμοί, καταστροφή εγγράφων, προσβολές ακόμα και σε ζητήματα που έχουν σχέση με τη θρησκευτική πίστη του καθένα. Καλούμε τους Έλληνες και αλλοδαπούς εργάτες να αγωνιστούν από κοινού για την νομιμοποίηση όλων των μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα και στην ΕΕ” αναφέρει μεταξύ άλλων η ακακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος.

“Η απαράδεκτη συμπεριφορά του αστυνομικού είχε ως αποτέλεσμα τη βάναυση προσβολή του θρησκευτικού αισθήματος των μουσουλμάνων που ζουν και εργάζονται χρόνια στη χώρα μας χωρίς προβλήματα με τους Έλληνες εργαζόμενους. Ζητάμε την άμεση απόδοση ευθυνών στους πραγματικούς υπεύθυνους, να ληφθούν όλα τα αναγκαία εκείνα μέτρα ώστε να αποφευχθούν τέτοια φαινόμενα στο μέλλον από πλευράς των διωκτικών αρχών, αλλά και να προωθηθεί η υλοποίηση των προτάσεων των μεταναστευτικών και αντιρατσιστικών οργανώσεων που αφορούν στην ισότιμη και ουσιαστική ένταξη των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία” αναφέρει ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ δήλωσε σχετικά: «Σεβόμαστε την θρησκεία τους, σεβόμαστε τα ήθη και τα έθιμά τους, να καταλάβουν όμως ότι ήρθαν απρόσκλητοι σε μια χριστιανική χώρα. Τους καλοδεχτήκαμε και τους συμπεριφερόμαστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, εάν δεν τους αρέσει οι πόρτες είναι ανοιχτές».

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *