Επικαιρότητα

Καταργείται ο φόρος κληρονομιάς και ο φόρος για τις γονικές παροχές

Με το νομοσχέδιο για την κατάργηση του φόρου κληρονομιών και την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα ολοκληρώνεται ένας κύκλος μεταρρυθμίσεων στο φορολογικό σύστημα της χώρας, που ξεκίνησε από το 2004, με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής. Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι καταργείται ο φόρος κληρονομιάς και ο φόρος για τις γονικές παροχές, απαλλάσσεται από τη φορολογία η πρώτη κατοικία, ενώ προβλέπεται η θέσπιση ενιαίου τέλους ακινήτων (Ε.Τ.ΑΚ.) με χαμηλό συντελεστή, σε αντικατάσταση μιας σειράς φόρων που επιβάρυναν τα ακίνητα. Επίσης αναφέρθηκε στην εξομοίωση του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, βεβαιώνοντας ότι “δεν θα υπάρξει καμία απολύτως επιβάρυνση των νοικοκυριών, τα οποία θα εξακολουθούν να προμηθεύονται το πετρέλαιο θέρμανσης με το μειωμένο φόρο που ισχύει σήμερα”. Τέλος αναφέρθηκε στις διατάξεις του νομοσχεδίου στις οποίες περιλαμβάνεται η αύξηση από 80% σε 100% του ποσού της προκαταβολής φόρου για τις τράπεζες.

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, από την πλευρά τους, άσκησαν κριτική στις διατάξεις του νομοσχεδίου, ενώ άφησαν αιχμές για θέματα επικαιρότητας. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σημείωσαν ότι θα εξαντλήσουν όλα τα κοινοβουλευτικά μέσα που διαθέτουν για τη διερεύνηση της υπόθεσης Ζαχόπουλου, της Εξεταστικής εΕιτροπής συμπεριλαμβανομένης. Μεταξύ άλλων, οι κύριοι Α. Λοβέρδος, Κ. Βρεττός, Ι. Μαγκριώτης, Κ. Γείτονας, Δ. Κουσελάς, Ι. Κουτσούκος και άλλοι, έκαναν λόγο για συζήτηση σε “κλίμα σήψης και δυσοσμίας”, ζητώντας από την κυβέρνηση να τοποθετηθεί για τα καταγγελλόμενα για ανάμειξη στελεχών της ΝΔ και της διοίκησης στην υπόθεση Ζαχόπουλου.

Στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους λιμένες Πειραιά και Θεσσαλονίκης αναφέρθηκαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος και του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης, στηλιτεύοντας ιδιαίτερα τη στάση των δυνάμεων καταστολής απέναντι ακόμα και σε βουλευτές.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης είπε απευθυνόμενος στον κ. Αλογοσκούφη, εάν, όταν άκουσε ότι “ο κλαδάρχης στο ΣΔΟΕ πήρε βουλευτή αλά μπρατσέτα και πήγε να διαπραγματευτεί με δημοσιογράφο τι έκανε; Τον καλέσατε στο γραφείο σας; Πως υπερασπιστήκατε την τιμή της Πολιτείας; Ή έπρεπε να είχατε μηνύσει τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο ή έπρεπε να είχατε διώξει με κλωτσιές τον κ. Κλαδά εάν και εφόσον πήγε σε μια τέτοια συμπαιγνία με το δημοσιογράφο που τον κατήγγειλε”.
Πηγή:http://www.ert.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *