Επικαιρότητα

Τρεις αξιωματικοί νεκροί από πτώση ελικοπτέρου

Τραγωδία σήμερα για τις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς τρεις αξιωματικοί έχασαν τη ζωή τους όταν το στρατιωτικό ελικόπτερο τύπου “Χιούι” στο οποίο επέβαιναν, συνετρίβη, λίγο μετά τις 10:30 το πρωί, στην περιοχή Αγίου Βασιλείου Λαγκαδά Θεσσαλονίκης κι αμέσως έπιασε φωτιά. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η πτώση μάλλον οφείλεται σε μηχανική βλάβη. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής εντόπισαν απανθρακωμένα τα τρία μέλη του πληρώματος στα συντρίμμια του ελικοπτέρου ενώ οι σοροί τους μεταφέρονται αυτή την ώρα στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Το ελικόπτερο, που συμμετείχε σε εκπαιδευτική άσκηση του Στρατού Ξηράς, είχε απογειωθεί από βάση στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας και εκτελούσε πτήση προς Ρεντίνα. Από τις πρώτες έρευνες είναι εμφανές ότι ο χειριστής του έκανε μεγάλη προσπάθεια να το προσγειώσει μακριά από κατοικημένη περιοχή. Τη βαθύτατη θλίψη και οδύνη του για “τον τραγικό χαμό των τριών παιδιών μας, που έπεσαν υπηρετώντας το καθήκον”, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Βαγγέλης Μεϊμαράκης κήρυξε διήμερο εθνικό πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις και εξέφρασε προς τις οικογένειες των άτυχων χειριστών τη βαθιά του οδύνη και τα θερμά του συλλυπητήρια. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος εξέφρασε εκ μέρους της κυβέρνησης “θλίψη για την απώλεια της ζωής των τριών νέων μας, οι οποίοι υπηρετούσαν το ύψιστο αγαθό της πατρίδος”.

“Ανατριχιαστική εικόνα”

Το πλήρωμα του ελικόπτερου αποτελούσαν οι:
Καρδόπουλος Ευστάθιος, του Σάββα, ετών 33, ο οποίος καταγόταν από το νομό Κιλκίς, Ανθυπασπιστής Κυβερνήτης
Κατσιας Αθανάσιος του Μάρκου, ετών 24, ο οποίος καταγόταν από το νομό Θεσσαλονίκης, Επιλοχίας Συγκυβερνήτης
Καστανίδης Ευάγγελος, του Σωτηρίου, ετών 28, ο οποίος καταγόταν από το νομό Πιερίας, Επιλοχίας Ιπτάμενος Μηχανικός.

Τα αίτια του δυστυχήματος διερευνά η αρμόδια επιτροπή εμπειρογνωμόνων της Αεροπορίας Στρατού.

Από τους πρώτους ανθρώπους που βρέθηκαν στον τόπο της συντριβής ήταν ο αντιδήμαρχος Κορώνειας νομού Θεσσαλονίκης, Παύλος Παπαγερίδης. Μιλώντας στη ΝΕΤ και στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπαγερίδης χαρακτήρισε το θέαμα “ανατριχιαστικό”. Πυκνός καπνός είχε καλύψει την περιοχή μεταξύ του Αγίου Βασιλείου και του χωριού Βασιλούδι, ενώ το μόνο που φαινόταν από μακριά ήταν το φτερό του ελικοπτέρου.

“Βρισκόμουν καθ’ οδόν στο Λαγκαδά, όταν είδα στην άσφαλτο κτηνοτρόφους να τραβάνε τα μαλλιά τους, φωνάζοντας πως έπεσε ένα ελικόπτερο. Πυκνός καπνός είχε καλύψει την περιοχή. Η λίμνη του Αγίου Βασιλείου είχε μαυρίσει και βλέπαμε μόνο το φτερό του ελικοπτέρου”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαγερίδης.

Αμέσως ενημερώθηκαν οι αρμόδιες αρχές και στον τόπο της τραγωδίας έσπευσε ισχυρή αστυνομική και πυροσβεστική δύναμη. Σύμφωνα με τον διοικητή της πυροσβεστικής υπηρεσίας Κεντρικής Μακεδονίας, υποστράτηγο, Δημήτρη Φαφούτη, η επέμβαση των πυροσβεστών ήταν άμεση και κατάφεραν μέσα σε λίγη ώρα να σβήσουν τη φωτιά που προκλήθηκε από την πτώση.

ΠΑΣΟΚ: Ευθύνες στην κυβέρνηση

Το ΠΑΣΟΚ μέσω του εισηγητή του Κοινοβουλευτικού Τομέα Άμυνας Μιχάλη Καρχιμάκη εξέφρασε τα θερμά συλλυπητήριά προς στις οικογένειες των θυμάτων, ενώ χαρακτήρισε δραματική και συνεχώς επιδεινούμενη την επιχειρησιακή κατάσταση της Αεροπορίας Στρατού. Έκανε λόγο για “διώξεις και αθρόα φυγή έμπειρων στελεχών, για ελλείψεις ανταλλακτικών, συντήρησης και σχεδιασμού και για εγκατάλειψη και ατελέσφορη καταπόνηση των μονάδων ελικοπτέρων” και κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδιαφορία. “Σήμερα, θρηνούμε τρεις ιπτάμενους και καμία επικοινωνιακή μεγαλοστομία δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό” είπε και συμπλήρωσε πως το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να αγωνιζεται με κάθε τρόπο, για την ταχύτερη δυνατή βελτίωση των συνθηκών εργασίας και της επιχειρησιακής κατάστασης κάθε κλάδου των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πηγή:http://www.ert.gr

Μια σκέψη για το “Τρεις αξιωματικοί νεκροί από πτώση ελικοπτέρου

  • einai krima …
    einia krima …
    i Ellada trwei ta paidiatis …
    einai krima ..

    giati ayta ta paidia pou sikothikan ena prwi na pane na bgaloyn to merokamato kai skotothikan .

    ti na poune oi sigeneis to Kardopoulou Eystathiou …
    ti na pei i ginaikatou pou tha megalosei moni to paiditis??? pou exase ton adratis?
    ti na pi to monakribo paiditou pou ienai 2 etwn???
    KRIMA…..
    KRIMA…..
    KRIMA…..

    Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *