Επικαιρότητα

Τέλη Μάη αυξήσεις και αναδρομικά, παράταση για φορολογικές δηλώσεις

Στο τέλος Μαΐου θα καταβληθούν στους υπαλλήλους του Δημοσίου, των ΟΤΑ και λοιπών ΝΠΔΔ, καθώς και στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, οι νέες αυξημένες αποδοχές τους, που προβλέπονται στην εισοδηματική πολιτική του 2008, καθώς επίσης και τα αναδρομικά από την 1-1-2008. Αυτό προβλέπει εγκύκλιος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που υπογράφει ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Λέγκας.

Ο βασικός μισθός τους αυξάνεται κατά 4,5%. Ειδικότερα, αυξάνεται κατά 2,5% από 1/1/2008 και επιπλέον κατά 2% από 1/10/2008.Οι αποδοχές για όλες τις κατηγορίες (Π.Ε., Τ.Ε., Δ.Ε., Υ.Ε.) αυξάνονται επιπλέον κατά 1,13% λόγω της ωρίμανσης (δηλαδή, αλλαγής μισθολογικού κλιμακίου, μισθολογικές προαγωγές, κ.λπ.).

Παράλληλα, στους βασικούς μισθούς όλων των κλιμακίων, επί των οποίων εφαρμόζονται οι ανωτέρω αυξήσεις, ενσωματώνεται για το 2008 το ένα τρίτο του κινήτρου απόδοσης. Κατά συνέπεια, ο κατώτατος βασικός μισθός, ο οποίος στο τέλος του 2007 ανερχόταν στα 651 ευρώ (για την κατηγορία Υ.Ε.), με την ενσωμάτωση του κινήτρου απόδοσης και την εφαρμογή της εισοδηματικής πολιτικής του 2008, ανέρχεται από 1/10/2008 σε 711 ευρώ, δηλαδή αυξάνεται κατά 9,2%. Αντίστοιχα ο κατώτατος μισθός για την κατηγορία Δ. Ε. αυξάνεται στα 830 ευρώ, για την κατηγορία Τ.Ε. στα 938 ευρώ και για την κατηγορία Π.Ε. στα 985 ευρώ.

Επίσης, ενισχύεται το εισόδημα μεγάλης μερίδας υπαλλήλων μέσω της αύξησης ορισμένων θεσμοθετημένων επιδομάτων, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες εργασίας τους.

Παράταση για φορολογικές δηλώσεις

Κατά 10 εργάσιμες ημέρες παρατείνεται η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ, για ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων.

Η παράταση αφορά μισθωτούς, αξιωματικούς εμπορικών πλοίων, κατοίκους εξωτερικού, πράκτορες ασφαλιστικών εταιριών και όσους έχουν εισοδήματα από συμμετοχή σε εταιρεία.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *