Επικαιρότητα

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επικύρωσαν την Συνθήκη της Λισαβόνας

Με ψήφους 250 υπέρ (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ο ανεξάρτητος Κ. Κουκοδήμος) και 42 κατά (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΟΣ) σε σύνολο 292 ψηφισάντων βουλευτών, κυρώθηκε, κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας, από την Βουλή των Ελλήνων η Συνθήκη της Λισαβόνας, που τροποποιεί την Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα είναι η 18η χώρα της ΕΕ που επικύρωσε την Συνθήκη. Με επιστολή τους υπέρ της Συνθήκης δήλωσαν οι βουλευτές Μ. Έβερτ, Ν. Παπαδημάτος και Π. Καμμένος οι οποίοι απουσίασαν από την ψηφοφορία, λόγω προσωπικού κωλύματος και ως εκ τούτου δεν προσμετρήθηκαν οι ψήφοι τους.

Προτάσεις για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος επί της συνθήκης της Λισαβόνας, αμέσως μετά την κύρωσή της από την πλειοψηφία της Βουλής, κατέθεσαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΠΑΣΟΚ (πλην του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη), του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ. Η πρώτη συνεδρίαση της τριήμερης συζήτησης θα καθοριστεί από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής.

Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ Θ. Πάγκαλος και του ΣΥΡΙΖΑ Φ. Κουβέλης πρότειναν η συζήτηση να αρχίσει την ερχόμενη Τρίτη.


Οι θέσεις των κομμάτων

Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη συνθήκη της Λισαβόνας, προκειμένου να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή “δημοκρατική, συνειδητή συμμετοχή ενημερωμένων πολιτών” ζήτησε από το βήμα της Βουλής ο Γιώργος Παπανδρέου. Αναφερόμενος στη στάση της ΝΔ αλλά και των κομμάτων της Αριστεράς, είπε ότι η κυβέρνηση φοβάται το λαό ενώ επέκρινε ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ ότι, με το όχι, θέλουν να καθηλώσουν τη χώρα στην Ευρώπη του χθες, να πορευτεί με τη μονεταριστική συνθήκη του Μάαστριχτ και να μην προχωρήσουμε στην πιο κοινωνική και δημοκρατική Ευρώπη της Λισαβόνας. Πρόσθεσε, δε, ότι ο Συνασπισμός της “κάποτε ευρωκομμουνιστικής παράδοσης” κατέληξε δέσμιος των συνιστωσών του και υπερασπίζεται την καθήλωση στο Μάαστριχτ παρέα με το ΛΑΟΣ και άλλες συντηρητικές δυνάμεις.

“Η συνθήκη της Λισαβόνας είναι ο ρεαλιστικός δρόμος για την Ευρώπη του 21ου αιώνα, ο δρόμος για ένα καλύτερο ευρωπαϊκό μέλλον, δρόμος αλληλεγγύης, σταθερότητας, συλλογικής προόδου για όλους τους λαούς, δρόμος που υπηρετεί τα συμφέροντα όλων των Ελλήνων και των Ελληνίδων”. Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κλείνοντας τη διήμερη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής για τη μεταρρυθμιστική συνθήκη της Λισσαβόνας.

Προσπάθεια της ΕΕ να επιταχύνει την κούρσα της διαπάλης, ώστε από δεύτερη παγκόσμια δύναμη να γίνει και ο δεύτερος παγκόσμιος χωροφύλακας, διαβλέπει το ΚΚΕ πίσω από την Συνθήκη της Λισαβόνας, την οποία και καταψηφίζει όπως επανέλαβε στη Βουλή η γενική γραμματέας Αλέκα Παπαρήγα, επιμένοντας παράλληλα στην διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Η κ. Παπαρήγα επεσήμανε ότι η νέα ευρωπαϊκή συνθήκη περιορίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των λαών τα οποία μεταβιβάζονται σε μια εξουσία και τόνισε ότι το κόμμα της ζητά δημοψήφισμα για να εκφραστεί ένα δυνατό όχι στην ευρωσυνθήκη και την ίδια την ΕΕ. Ευχήθηκε δε το αυριανό δημοψήφισμα της Ιρλανδίας να καταλήξει σε ένα μεγάλο όχι.

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος επεσήμανε ότι στους ηγέτες της ΕΕ υπάρχει μια συμμαχία του φόβου και γι’ αυτό η ευρωπαϊκή συνθήκη κυρώνεται από τα εθνικά κοινοβούλια και όχι με δημοψήφισμα. Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση είπε ότι φοβάται την κοινωνία και γι’ αυτό θέλει να το περάσει στα γρήγορα, εν μέσω σεισμών και άλλων προβλημάτων. Αυτό – είπε – είναι ένας φόβος στη δημοκρατία και επανέλαβε την πρόταση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Σαν την “μεγαλύτερη απάτη εναντίον των λαών της Ευρώπης” περιέγραψε από βήματος της Βουλής την Συνθήκη της Λισαβόνας ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, υποστηρίζοντας ότι καταργούνται τα Εθνικά Κοινοβούλια. Αναπτύσσοντας την θέση του κόμματός του ο κ. Καρατζαφέρης επισήμανε πως η κύρωση της Συνθήκης θα σημάνει και “συνταγματική εκτροπή” αφού δεν θα ισχύει το άρθρο 26 του Συντάγματος (περί άσκησης των εξουσιών του κράτους) κάτι που – όπως ανέφερε – δεν το γνωρίζει ο λαός αφού οι διαπραγματεύσεις για την Συνθήκη έγιναν μυστικά, ενώ στις 300 σελίδες της συμπληρώνονται ακόμη 3.000 με παραπομπές ώστε να είναι δυσνόητες για τους λαούς.

Στη συζήτηση παρενέβη και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος είπε ότι η νέα συνθήκη, αν και δεν κάνει τα τολμηρά βήματα που πολλοί ανέμεναν, για μια πολιτικά πιο ισχυρή και πιο ενοποιημένη Ευρώπη, όμως ανοίγει δρόμους και πρέπει να την στηρίξουμε παρά τις ελλείψεις της. Ο κ. Σημιτης αναφέρει ότι με έκπληξη διαπιστώνει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν ακολουθεί την πολιτική τόσο των κυβερνήσεων των δικών του αλλά και του Ανδρέα Παπανδρέου για επικύρωση σχετικών συνθηκών από το Κοινοβούλιο.

Σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου χαρακτηρίζει ακατανόητη την επιστολή, εφόσον ο ίδιος προσυπέγραψε και επιχειρηματολόγησε από το 2005 το αίτημα για δημοψήφισμα τονίζοντας ότι η διαφοροποίηση αυτή αποπροσανατολίζει από τις προτεραιότητες του κινήματος.

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης τόνισε ότι η ψήφιση της συνθήκης είναι ηχηρή δήλωση της επιθυμίας να παραμείνουμε στον ισχυρό πυρήνα της Ευρώπης. Τις προτάσεις για τα δημοψηφίσματα τις χαρακτήρισε διαγωνισμό εντυπώσεων και υποκρύπτουν όπως είπε, άρνηση ανάληψης ευθύνης.

Ως υπεκφυγή και μετάθεση ευθυνών στο λαό χαρακτήρισε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για δημοψήφισμα επί της συνθήκης της Λισαβόνας. “Δεν μπαίνω στην εσωτερική αντιπαράθεση που συμβαίνει. Δεν με αφορά. θα ήταν φθηνό να επικαλεστώ διαφορετικές απόψεις στο ΠΑΣΟΚ για να διατυπώσω τις δικές μου” είπε ο κ. Παυλόπουλος, που -όπως διευκρίνισε- “απευθύνομαι στο όλο ΠΑΣΟΚ”. Τόσα χρόνια δεν κάνατε δημοψηφίσματα για τη Νίκαια, το Άμστερνταμ και το Μάαστριχτ, γιατί να πάμε τώρα (σε δημοψήφισμα) αναρωτήθηκε ο κ. Παυλόπουλος: “Το ΠΑΣΟΚ δεν το εφάρμοσε. Το καταλαβαίνω. Αλλά τις αμηχανίες των κομμάτων και τα προβλήματά τους δεν μπορούμε να τα λύνουμε σε θεσμικό επίπεδο και μάλιστα τέτοιου υψηλού επιπέδου”. Σχολιάζοντας την αναφορά του κ. Βενιζέλου ότι η συνθήκη πρέπει να συγκεντρώσει πλειοψηφία 180 βουλευτών, ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι με βάση το άρθρο 28 παράγραφος 3 του Συντάγματος χρειάζεται μόνο η απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών, δηλαδή 151.

Στον “εσωτερικό διχασμό που επικρατεί στην παράταξή του” απέδωσε η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, την επιλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου για κατάθεση αιτήματος διεξαγωγής δημοψηφίσματος επί της Συνθήκης της Λισαβόνας, δηλώνοντας παράλληλα “μπερδεμένη” από την στάση του, να την ψηφίσει παράλληλα. Δυο καρπούζια δεν χωρούν στην ίδια μασχάλη απάντησε η Ντόρα Μπακογιάννη στον Γιώργο Παπανδρέου. Η κ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι δεν είναι κατά των δημοψηφισμάτων αλλά τόνισε ότι βρισκόμαστε σε μια ιστορική στιγμή που η Ευρώπη αλλάζει σελίδα και αναρωτήθηκε αφού οι αρχές και η αξία του ΠΑΣΟΚ επιβάλουν δημοψήφισμα, γιατί τόσα χρόνια που ήταν κυβέρνηση δεν έγινε ούτε ένα.
Το πρωί της Τετάρτης, το ΚΚΕ προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας, ενώ το ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε απόψε συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία προς τη Βουλή. Σημειώνεται ότι αργά το απόγευμα της Τετάρτης, με μεγάλη πλειοψηφία ενέκρινε τη Συνθήκη της Λισσαβόνας το Φινλανδικό Κοινοβούλιο, ενώ αύριο Πέμπτη διεξάγεται κρίσιμο δημοψήφισμα στην Ιρλανδία, όπου η Συνθήκη κινδυνεύει να καταψηφιστεί.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *