ΕπικαιρότηταΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Παραιτήθηκαν 2 Εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση του Βατοπεδίου

Αλυσιδωτές εξελίξεις σήμερα στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, μετά την παραίτηση που υπέβαλαν, τόσο από τη διενέργεια της έρευνας, όσο και από το δικαστικό σώμα, οι δύο αντεισαγγελείς Εφετών που διενεργούν την έρευνα, Ηλίας Κολιούσης και Ελένη Σωτηροπούλου. Τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Δικαιοσύνης είχε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ζητώντας του να μην γίνει δεκτή η παραίτηση των δύο αντιεισαγγελέων που ερευνούν την υπόθεση του Βατοπεδίου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Καραμανλής ζήτησε από τον κύριο Χατζηγάκη οι δύοι αντιεισαγγελείς να συνεχίσουν απρόσκοπτα την έρευνά τους και αν το κρίνουν απαραίτητο να προωθήσουν το φάκελο στη βουλή.

Την παραίτησή τους από την έρευνα για την υπόθεση του Βατοπεδίου, αλλά και από το Δικαστικό Σώμα, είχαν υποβάλει το πρωί οι δύο αντεισαγγελείς Ηλίας Κολιούσης και Ελένη Σωτηροπούλου, μετά την απόφαση να χρεωθεί στην υπόθεση και τρίτος εισαγγελέας που θα είχε και την ευθύνη της έρευναςΕυθεία σύνδεση του πρωθυπουργού με τη σημερινή εξέλιξη στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου κάνει το ΠΑΣΟΚ και είναι χαρακτηριστικό πως ο εκπρόσωπος του Κινήματος Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι σήμερα κρίνεται ο πρωθυπουργός της χώρας.

“Η Εισαγγελία Εφετών επιδιώκει το ξεκουκούλωμα και όχι το κουκούλωμα της υπόθεσης της Μονής Βατοπαιδίου”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών κ. Κυριάκος Καρούτσος, μετά την παραίτηση που δήλωσαν από το δικαστικό Σώμα οι διενεργούντες στην έρευνα αντεισαγγελείς εφετών.

Οι δύο αντεισαγγελείς ενημέρωσαν προφορικά τον κ. Καρούτσο την περασμένη Τρίτη ότι προκύπτουν ευθύνες υφυπουργών στην υπόθεση της Μονής και ότι κατά την κρίση τους η δικογραφία πρέπει να αποσταλεί στη Βουλή. Σύμφωνα με τον κ. Καρούτσο το γεγονός ότι η ενημέρωση ήταν προφορική σημαίνει ότι δεν διεκόπη η έρευνα των δύο αντεισαγγελέων. Έτσι, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας ζήτησε από τον κ. Κολιούση και την κ. Σωτηροπούλου να του διαβιβάσουν τις επίμαχες καταθέσεις ώστε να τις μελετήσει και να αποφασιστεί η περαιτέρω πορεία της υπόθεσης. Μετά τη μελέτη του τμήματος της δικογραφίας ο κ. Καρούτσος έδωσε παραγγελία στους δύο εισαγγελείς για συγκεκριμένες ενέργειες που θα έπρεπε να γίνουν μεταξύ των οποίων, όπως δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους, ήταν και το άνοιγμα λογαριασμών συγκεκριμένων προσώπων. Ο κ. Καρούτσος ενημέρωσε τους δύο αντεισαγγελείς ότι όρισε και την Εισαγγελέα Εφετών κ. Σπυροπούλου για τον συντονισμό της έρευνας, με στόχο την ταχύτερη περαίωσή της. Ο κ. Κολιούσης και η κ. Σωτηροπούλου, όπως αναφέρει ο κ. Καρούτσος, δεν προέβαλαν καμία αντίρρηση. Σήμερα το πρωί, όπως είπε ο κ. Καρούτσος, οι δύο αντεισαγγελείς του παρέδωσαν δήλωση παραίτησής τους, την οποία ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών διαβίβασε στο υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου να πρωτοκολληθεί και να κριθεί από τα αρμόδια όργανα. Εν τω μεταξύ την ερχόμενη Δευτέρα θα καταθέσουν στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστάσιο Κανελλόπουλο, ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ κι ο μοναχός Αρσένιο, οι οποίοι ζήτησαν και έλαβαν νέα προθεσμία.

Σε πολιτικό επίπεδο

Ευθεία σύνδεση του πρωθυπουργού με τη σημερινή εξέλιξη στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου κάνει το ΠΑΣΟΚ και είναι χαρακτηριστικό πως ο εκπρόσωπος του Κινήματος Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι σήμερα κρίνεται ο πρωθυπουργός της χώρας. Και πρόσθεσε ότι το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου δεν αφορά μόνο τους εμπλεκόμενους υπουργούς, αλλά και τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον πρωθυπουργό.
Η Δικαιοσύνη πλήττεται χωρίς προηγούμενο, τόνισε επίσης ο κ. Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε ότι δικαιώνεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ, που ζητά τη διαλεύκανση όλων των υποθέσεων σκανδάλων και προσφυγή αμέσως μετά σε εκλογές.

Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ, όπως δήλωσε ο αρμόδιος για θέματα Δικαιοσύνης Ντίνος Ρόβλιας, ζητεί την παραίτηση του κ. Σ. Χατζηγάκη, τονίζοντας ότι ο υπουργός της Δικαιοσύνης φέρει ακέραια την πολιτική ευθύνη για τα όσα έχουν συμβεί στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, από τότε που έχει επιληφθεί του θέματος η Δικαιοσύνη. Ο κ.Ρόβλιας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οδήγησε στην έξοδο τους δυο εισαγγελείς, διότι διαπίστωσαν εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση. Το ΠΑΣΟΚ ζητεί επίσης να δοθούν άμεσα στη δημοσιότητα η επιστολή παραίτησης των δυο αντεισαγγελέων, ενώ ο κ. Ρόβλιας τόνισε ότι αυτό θα έπρεπε ήδη να έχει γίνει. Ζητεί, επίσης, να δοθεί στη δημοσιότητα η χθεσινή επιστολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας προς τους δυο εισαγγελείς, με τις υποδείξεις για το πώς θα κάνουν ή δεν θα κάνουν τη δουλειά τους. Το ΠΑΣΟΚ δίνει στην κυβέρνηση προθεσμία 24 ωρών, προκειμένου να φέρει το φάκελο στη Βουλή και ο κ. Ντίνος Ρόβλιας τόνισε ότι κάθε περαιτέρω καθυστέρηση εκλαμβάνεται ως νέο επιβαρυντικό στοιχείο. Επίσης, το ΠΑΣΟΚ μέσα στις επόμενες μέρες, προτίθεται να καταθέσει μήνυση κατά των αυτουργών και των ηθικών αυτουργών, για τις παρεμβάσεις τους στο έργο των δυο εισαγγελέων. Όπως τόνισε ο κ. Ρόβλιας, η μήνυση θα στρέφεται και εναντίον ανωτάτων δικαστικών λειτουργών. Τόνισε επίσης ότι τα ονόματα των δυο εισαγγελέων θα στέκονται πλέον ισότιμα δίπλα στα ονόματα των Τερτσέτη και Πολυζωΐδη. Σε ερώτηση αν το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί προσωπικά τον πρωθυπουργό για παρεμβάσεις στο έργο των δικαστών, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ απάντησε ότι αυτό που παρακολουθούμε είναι μια τακτική να συγκαλύψει και όχι να αποκαλύψει την υπόθεση, η οποία είχε ιθύνοντα νου και υψηλή προστασία.

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Καραμανλής φέρεται να έδωσε εντολή να κατατεθεί ο φάκελος της υπόθεσης Βατοπαιδίου στη Βουλή, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι αν αυτό ισχύει δείχνει ότι ο πρωθυπουργός εξαναγκάστηκε υπό την πίεση των γεγονότων να κάνει αυτό που εδώ και πολύ καιρό ζητάει το ΠΑΣΟΚ. Αποσυνέδεσε πάντως, το θέμα αυτό από το αίτημα περί παραίτησης του κ. Χατζηγάκη. Από την πλευρά του, ο κ. Ρόβλιας απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι η χθεσινή ενέργεια του προϊσταμένου της Εισαγγελίας δεν έχει προηγούμενο και συνέδεσε την ενέργεια αυτή με την ενέργεια του κ. Καρούτσου την προηγούμενη εβδομάδα να ζητήσει τη δικογραφία από τους δυο αντεισαγγελείς, την οποία χαρακτήρισε ως προσπάθεια αφαίρεσης της δικογραφίας.

“Εκτεθειμένο» θεωρεί τον πρωθυπουργό, από την παραίτηση των δύο εισαγγελέων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής. Σε δηλώσεις του προσερχόμενος στη Βουλή, ο κ. Παπουτσής σημείωσε πως “αποδεικνύεται ότι ο κ. Σανιδάς και ο κ. Καρούτσος, προφανώς με τις ευλογίες της κυβέρνησης και την ανοχή της, διέπραξαν το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας με την παρακώλυση της δίωξης εναντίον των κυβερνητικών παραγόντων που εμπλέκονται στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου”.

Για “στοιχεία θεσμικής κατάρρευσης της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης” κάνει λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης, διακρίνοντας πίσω από τις παραιτήσεις των δύο εισαγγελέων, “αφόρητες πιέσεις που ασκήθηκαν”. Κατά τον κ. Κουβέλη, ο φάκελος της υπόθεσης θα πρέπει να σταλεί στη Βουλή και να συσταθεί Εξεταστική των πραγμάτων Επιτροπή,όπως επίσης και να επανέλθουν οι δύο εισαγγελείς στο δικαστικό σώμα: “Τέτοιους Εισαγγελικούς Λειτουργούς χρειαζόμαστε: όρθιους, ικανούς να αποκρούουν προσπάθειες πολιτικής χειραγώγησης, όπως επιχειρήθηκε στη συγκεκριμένη περίπτωση από την κυβέρνηση”.

Την παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ζήτησε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Απόστολος Κακλαμάνης. “Πρέπει και η δικογραφία αυτή να έρθει στη Βουλή – και το Κοινοβούλιο, εκφράζοντας τη θέληση του ελληνικού λαού να προχωρήσει στην εκκαθάριση αυτού του μεγάλου σκανδάλου”.

Ερωτηθείς ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ.  Γ. Καρατζαφέρης για την παραίτηση των δύο εισαγγελέων που διερευνούσαν την υπόθεση Βατοπεδίου, δήλωσε: “Υπάρχουν και αξιοπρεπείς άνθρωποι στο Δικαστικό Σώμα. Ευτυχώς. Έχω την αίσθηση ότι ο κ. Σανιδάς, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, πρέπει να σκεφθεί ότι η θέση του, είναι ιδιαίτερα επισφαλής. Σε ερώτηση, εάν η Κυβέρνηση προσπαθεί να συγκαλύψει μέρος του σκανδάλου και να μην έρθει η υπόθεση στην Βουλή ο κ. Γ. Καρατζαφέρης απάντησε: “Ο Κύριος Καραμανλής θυσιάζει το κράτος για τον Ρουσόπουλο”.

Σε ανακοίνωση του υπουργού Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκη παρέπεμψε ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος ερωτηθείς για τις παραιτήσεις των δύο εισαγγελέων που ασχολούνταν με την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. “Δεν ξέρω ποιοι λένε περί πιέσεων”, απάντησε σε άλλη σχετική ερώτηση και επεσήμανε πως η ΝΔ και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση σεβάστηκε και σέβεται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, ενώ αντίθετα το ΠΑΣΟΚ, ανάλογα αν νομίζει ότι το συμφέρει ή όχι, την απαξιώνει. “Ερωτήματα που πρέπει να τίθενται στη Δικαιοσύνη,δεν τίθενται στον κυβερνητικό εκπρόσωπο”, συμπλήρωσε. Σε ό,τι αφορά τη θέση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Θ.Πάγκαλου να κληθούν σε εξεταστική ή προανακριτική επιτροπή οι κ.κ. Ρουσόπουλος, Δούκας και Μπασιάκος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι στελέχη του ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να υποδείξουν στη Δικαιοσύνη τι πρέπει να κάνει. “Αυτή είναι πραγματική παρέμβαση στη Δικαιοσύνη και είναι απαράδεκτη”, πρόσθεσε και τόνισε πως την κυβέρνηση την ενδιαφέρει η Δικαιοσύνη να προχωρήσει ανεπηρέαστη στο έργο της.

Πηγή:http://www.ert.gr

Μια σκέψη για το “Παραιτήθηκαν 2 Εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση του Βατοπεδίου

  • Pingback: Όταν το κόμμα δεν γουστάρει την Δικαιοσύνη… « Το μεγαλύτερο blog της πόλης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *