Επικαιρότητα

Οδηγίες για το νέο σύστημα πώλησης του πετρελαίου

πετρέλαιοΜε ανατιμήσεις ξεκίνησε η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης με το νέο σύστημα. Το πετρέλαιο θέρμανσης πωλείται στην Αθήνα από 0,71-0,75 λεπτά το λίτρο και στην περιφέρεια 0,71-0, 80 λεπτά το λίτρο. Προβλήματα να βρουν πετρέλαιο θέρμανσης με χαμηλό φόρο αντιμετωπίζουν καταναλωτές κυρίως στην περιφέρεια. Σε κάποιες περιοχές οι περισσότεροι διακινητές δεν συμμετέχουν στο νέο σύστημα. Όσοι διαθέτουν πετρέλαιο δυσκολεύονται να ικανοποιήσουν την τεράστια ζήτηση. Συνολικά μόνο το 13% των μεταπωλητών είναι εκτός συστήματος, δηλώνουν στο Υπουργείο Οικονομίας. Πολλοί ωστόσο αν και έχουν γραφτεί, αρνούνται να δώσουν πετρέλαιο, φοβούμενοι αντιδράσεις συναδέλφων τους. Οι καταναλωτές μπορούν να μάθουν που θα βρουν πετρέλαιο στον αριθμό 801.100.8808, που αρχίζει να λειτουργεί από το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου.
Πληροφορίες θα δίνονται στον αριθμό 210-6268888 σε πρατηριούχους που δεν έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ.

Μετά την απειλή του Γιώργου Αλογοσκούφη ότι θα αφαιρεθούν άδειες, αυξήθηκε η συμμετοχή στο σύστημα. Ο Γιώργος Αλογοσκούφης, προειδοποίησε με πρόστιμα και αφαίρεση αδειών τις επιχειρήσεις που θα αρνηθούν σκοπίμως να παραδώσουν πετρέλαιο θέρμανσης. Με το νέο σύστημα, δεν επιβαρύνονται οι καταναλωτές και η επιστροφή φόρου για τις επιχειρήσεις διακίνησης και τους αγρότες, θα γίνεται μέσω τραπέζης, αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών. Ο καταναλωτής για να παραγγείλει πετρέλαιο χρειάζεται να δώσει τον κωδικό ηλεκτρονικής πληρωμής που υπάρχει στο λογαριασμό της ΔΕΗ, ώστε να εντοπίζονται οι περιπτώσεις λαθραίας διακίνησης.

Έτσι, μένουν χωρίς πετρέλαιο

-Κάτοικοι αυθαιρέτων (χωρίς δικό τους ρεύμα)

-Αθίγγανοι σε καταυλισμούς

Διχασμένοι είναι οι βενζινοπώλες. Υπάρχει ανοιχτή ρήξη μεταξύ ομοσπονδίας και κάποιων ενώσεων. Έκτακτη Γενική Συνέλευση συγκαλείται την Κυριακή. Οι διακινητές ενδιαφέρονται να εισπράττουν γρήγορα από το δημόσιο τη διαφορά φόρων που πληρώνουν από την τσέπη τους. Με υπουργική απόφαση καθορίζεται ο τρόπος επιστροφής του φόρου. Τα παραστατικά πώλησης υποβάλλονται, γίνεται έλεγχος και έως τις 12 το πρωί της επόμενης ημέρας διαβιβάζονται για επανέλεγχο στην αρμόδια Διεύθυνση. Ακολουθεί διασταύρωση και επεξεργασία από το σύστημα “’Ηφαιστος” και πιστώνεται ο τραπεζικός λογαριασμός του δικαιούχου. Έως το Μάιο, οι μεταπωλητές μπορούν να υποβάλουν τις καταστάσεις τους και ταχυδρομικά σε χειρόγραφη ή έντυπη μορφή. Τέλος επεκτείνεται η περίοδος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης με χαμηλό φόρο και θα διαρκεί από τις 15 Οκτωβρίου έως τις 15 Μαΐου .

Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη για την αναστάτωση που έχει ήδη προκληθεί στην αγορά καυσίμων, υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ.

Πηγή:http://www.ert.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *