ΕπικαιρότηταΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Ουρές στα βενζινάδικα λόγω της απεργίας των τελωνειακών

Εκατοντάδες Ι.Χ. συνωστίζονται από νωρίς το πρωί στα βενζινάδικα του Λεκανοπεδίου τα οποία διαθέτουν ακόμα καύσιμα, υπό το φόβο ελλείψεων ενώ ουρές χιλιομέτρων έχουν σχηματίσει τα φορτηγά στους τελωνειακούς σταθμούς της χώρας λόγω της απεργίας των τελωνειακών υπαλλήλων τους οι οποίοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους για τρίτη ημέρα. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Βενζινοπωλών μόνο το 25% -των συνολικά 1300 πρατηρίων στο Λεκανοπέδιο- διαθέτει αμόλυβδη και πετρέλαιο κίνησης, αλλά εκτιμάται ότι μέχρι το απόγευμα αν η απεργία συνεχιστεί, όλη η αγορά στην Αττική θα στεγνώσει.

Στη Θεσσαλονίκη το ποσοστό των πρατηρίων που δε διαθέτει βενζίνη αγγίζει το 80%. Στην υπόλοιπη Ελλάδα για την ώρα δεν έχουν δημιουργηθεί ιδιαίτερα προβλήματα. Από τη μεριά τους οι τελωνειακοί δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την απεργία, ωστόσο λένε ότι επιθυμούν συνάντηση με τον Υπουργό. Την ίδια ώρα προβλήματα αντιμετωπίζει η αγορά και με την προμήθεια νωπών και κατεψυγμένων προϊόντων.

ΤΑ ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΒΕΝΖΙΝΑ – ΣΤΟ FORUM ΤΟΥ GASPRICE.GR

Ο υπουργός Επικρατείας κ. Θ. Ρουσόπουλος, κάλεσε τους απεργούς να αναλογιστούν τη ζημιά που προκαλούν. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση σέβεται τη διαφορετική άποψη και δήλωσε πως τα συναρμόδια υπουργεία συζητούν προκειμένου να βρεθεί λύση ώστε οι επιπτώσεις να μην είναι εις βάρος της οικονομίας. Δεν είναι δυνατόν ένας καλοπληρωμένος κλάδος να επιχειρεί να κρατήσει όμηρο την ελληνική οικονομία και κοινωνία επειδή θέλει να διαχειρίζεται ο ίδιος τον ειδικό λογαριασμό των επιδομάτων του δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας κ. Αλογοσκούφης από τη Βουλή.
Μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 η γενική γραμματέας των Τελωνειακών, Γιάννα Χρονοπούλου, δήλωσε ότι ο κλάδος είναι ανοιχτός σε διάλογο με την πολιτική ηγεσία και πως έχει οριστεί για την Πέμπτη συνάντηση με τον υφυπουργό Οικονομικών Αντώνη Μπέζα.

Συνωστισμός στο μεθοριακό Ευζώνων

Το αδιαχώρητο επικρατεί στο μεθοριακό Ευζώνων Κιλκίς, στα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ, όπου χιλιάδες φορτηγά και ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα παραμένουν ακινητοποιημένα λόγω απεργίας. Εκτός λειτουργίας έχουν τεθεί και τα υπόλοιπα τελωνεία στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία όπου άρχισαν να σημειώνονται οι πρώτες ελλείψεις κυρίως σε νωπά προϊόντα, ενώ ουρές αυτοκινήτων έχουν σχηματιστεί και σε πρατήρια υγρών καυσίμων.

Στο τελωνείο των Ευζώνων οδηγοί και επιβάτες οχημάτων, που δεν είχαν ενημερωθεί για την απεργία των τελωνειακών υπαλλήλων, έχουν εγκλωβιστεί από προχθές το πρωί στο έδαφος της ΠΓΔΜ όπου έχουν σχηματιστεί τριπλές και τετραπλές ουρές φορτηγών και αυτοκινήτων, μήκους πολλών χιλιομέτρων. Στο ελληνικό έδαφος η κατάσταση είναι καλύτερη -παραμένουν ακινητοποιημένα πενήντα περίπου φορτηγά- αλλά επικρατεί ένταση και εκνευρισμός, καθώς πολλοί οδηγοί που μεταφέρουν ευπαθή προϊόντα στο εξωτερικό ζητούν από τους υπαλλήλους να εκτελωνίσουν τα εμπορεύματά τους κατ’ εξαίρεση.

Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης εκτελωνίζονται μόνο ποσότητες καυσίμων που προορίζονται για τις Ένοπλες Δυνάμεις, τα Νοσοκομεία και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ οι πρώτες ελλείψεις σε εισαγόμενα νωπά τρόφιμα, κυρίως ψάρια και κρέατα, άρχισαν να παρουσιάζονται, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να επηρεάζουν σημαντικά την ομαλή λειτουργία της αγοράς.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *