Επικαιρότητα

Εισαγγελέας για τα χρέη των τραπεζών στο Δημόσιο

Η αποκάλυψη στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ότι οι τράπεζες χρωστούν …555  εκατομμύρια από την περίοδο που ήταν υπουργός Οικονομικών της ΝΔ, ο Γ. Αλογοσκούφης, προκάλεσε την παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα! Ο κ. Πεπόνης ζητά να διερευνηθεί η υπόθεση και να αξιολογηθεί αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες προς όλες τις κατευθύνσεις, καθώς η Ελλάδα αναζητούσε εναγωνίως 300 εκατομμύρια πριν από το δεύτερο Μνημόνιο, αλλά το θέμα της «οφειλής» των τραπεζών ξεχάστηκε…

Σύμφωνα με όσα είπε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Παπαδάκης στην Επιτροπή της Βουλής που ασχολείται με το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, οι τράπεζες χρωστούν στο Δημόσιο από την κεφαλαιοποίηση που έγινε επί υπουργίας Γιώργου Αλογοσκούφη (2004-9) , συνολικό ποσό 555 εκατομμυρίων ευρώ.

Το χρέος επιβεβαίωσε στην Επιτροπή και ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος είπε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται, ήδη, σε διαπραγμάτευση με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, ώστε να αποδοθούν τα χρήματα που οφείλουν οι τράπεζες.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των εφημερίδων που προηγήθηκαν των αποκαλύψεων, το χρέος των Τραπεζών προκύπτει από την πρώτη δόση των 5 δισ. ευρώ, που είχαν λάβει στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου στήριξης, των 28 δισ. ευρώ, το 2009. Το ποσό θα δινόταν έναντι προνομιούχων μετοχών και οι τράπεζες όφειλαν να αποδίδουν ως μέρισμα στο δημόσιο το 10% για τα επόμενα πέντε χρόνια. Ωστόσο, ως αντεπιχείρημα για την μη απόδοση, όπως αναφέρθηκε στην επιτροπή οικονομικών της βουλής, μέρισμα δόθηκε μόνο την πρώτη χρονιά, καθώς, σύμφωνα με τον νόμο, η ετήσια απόδοση προβλεπόταν μόνο αν οι τράπεζες εμφάνιζαν κέρδη.

 [ΕΚΛΟΓΙΚΑ -η πολιτική στο Διαδίκτυο @ apn]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *