Επικαιρότητα

Τα σενάρια για τις ρυθμίσεις χρεών των δανειοληπτών

Ρύθμιση, που θα επιτρέψει τη μείωση του ποσού της δόσης, επιμηκύνοντας τη διάρκεια των δανείων, προωθούν από κοινού το υπουργείο Ανάπτυξης και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, με στόχο η μηνιαία δόση να μην ξεπερνάει το 30% του εισοδήματος του δανειολήπτη.

Αυτό θα γίνει δυνατό μέσω της αύξησης του ανώτατου ορίου της περιόδου αποπληρωμής των δανείων από τα 40 χρόνια που ισχύουν σήμερα, στα 50 ή ενδεχομένως και περισσότερα (έχουν αναφερθεί ακόμηκαι τα 99 χρόνια).

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, τα βασικά χαρακτηριστικά της ρύθμισης, έτσι όπως τη σχεδιάζει η κυβέρνηση, σε συνεννόηση με την τρόικα, είναι τα εξής:
– Η ρύθμιση όχι μόνο στεγαστικών αλλά και άλλων δανείων, όπως τα επιχειρηματικά

– Η προσπάθεια τα κριτήρια για την υπαγωγή στη ρύθμιση να είναι αντικειμενικά. Δικαίωμα υπαγωγής θα έχουν κατ’ αρχάς οι συνεπείς δανειολήπτες, οι οποίοι λόγω του ότι έχασαν τη δουλειά τους ή υπέστησαν μείωση εισοδημάτων απειλούνται να μετατραπούν σε ασυνεπείς.

– Η τροποποίηση και του «νόμου Κατσέλη» για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, έτσι ώστε να μπορούν να υπαχθούν σε αυτόν και οι επαγγελματίες.

– Η μέριμνα για τους επαγγελματίες που έχουν ενταχθεί στη λίστα του Τειρεσία εξαιτίας των επιπτώσεων της ύφεσης. Εξετάζεται να τους δοθεί η δυνατότητα να εκδίδουν μπλοκ επιταγών και να έχουν ανοιχτή γραμμή χρηματοδότησης.

 [ΕΚΛΟΓΙΚΑ -η πολιτική στο Διαδίκτυο @ apn]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *