Επικαιρότητα

Τέσσερα διαφορετικά πορίσματα για το σκάνδαλο Βατοπεδίου

Aπό τέσσερα διαφορετικά επιμέρους πορίσματα αποτελείται το πόρισμα της προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. Τα τέσσερα πορίσματα αποτυπώνουν τις εκτιμήσεις των κομμάτων του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ, του ΛΑΟΣ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ είχε αποχωρήσει από την προανακριτική, κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ για πολιτική σκοπιμότητα, ιδίως στην προεκλογική περίοδο μπροστά στις αυτοδιοικητικές εκλογές. «Πασοκικό Βατο-Γκέητ», χαρακτήρισε την υπόθεση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το ΠΑΣΟΚ εκτός από τις κατηγορίες της απιστίας και της απάτης πρόσθεσε σε όλους, πλην Βουλγαράκη, το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος με σκοπό την προσπόριση οφέλους από τη μονή, με το οποίο εκτιμάται ότι παρακάμπτεται το ενδεχόμενο της παραγραφής.

Ο κ. Ρουσόπουλος κατηγορείται για ηθική αυτουργία στο αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από τις εγκληματικές δραστηριότητες της κακουργηματικής απιστίας και απάτης που προσπόρισαν αθέμιτο περιουσιακό όφελος στη μονή, καθώς και για τα αδικήματα της απιστίας και της απάτης εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.

Για ηθική αυτουργία στο αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από της εγκληματικές δραστηριότητες και συναυτουργία για τα αδικήματα της απιστίας και της απάτης, κατηγορούνται οι κ.κ. Δούκας, Κοντός και Μπασιάκος.

Τέλος για τον κ. Βουλγαράκη αναφέρεται ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για τη διάπραξη του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος.

Το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνουν άσκηση ποινικής δίωξης για απιστία των κ. Δούκα, Κοντού και Μπασιάκου και επιφυλάσσονται στη συζήτηση στην Ολομέλεια για τους κ. Βουλγαράκη και Ρουσόπουλο.

Το ΛΑΟΣ εισηγείται τη μη παραπομπή λόγω παραγραφής, κατηγορώντας για την εξέλιξη αυτή τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και τη ΝΔ.

Aντιδράσεις

Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Προανακριτικής Επιτροπής, (που απευθύνεται και στα μέλη της), ο κ. Δούκας τον κατηγορεί πως «μέσα σε ένα γενικό κλίμα αποδοκιμασίας και επιφυλάξεων, επιταχύνετε την όλη διαδικασία έκδοσης των χωριστών πορισμάτων, με σκοπό την συγκάλυψη της αλήθειας και τον ευτελισμό κάθε έννοιας δικαιοσύνης. Είστε υπεύθυνος για την έρευνα όλων των στοιχείων και εγγράφων και την μη απόκρυψη κανενός από αυτά. Σε αντίθετη περίπτωση, είστε συνεργός στην οργανωμένη επιχείρηση πολιτικής δίωξης και κατασυκοφάντησης, τόσο της δικής μου, όσο και των συναδέλφων μου. Τέτοιες μεθοδεύσεις δεν αρμόζουν σε ευνομούμενη Ευρωπαϊκή δημοκρατία».

Γ. Βουλγαράκης: «Το ΠΑΣΟΚ διέπραξε σήμερα – και μόνον αυτό – μια τεράστια πολιτική αθλιότητα.
Η παραπομπή μου στο Δικαστικό Συμβούλιο, είναι και παράνομη και ανήθικη, αφού είναι σε όλους γνωστό, ότι το υπουργείο Πολιτισμού δεν είχε καμία απολύτως εμπλοκή ή σχέση με την όλη υπόθεση.
Δεν έχουν καταλάβει φαίνεται στο ΠΑΣΟΚ, ότι την απόφασή τους αυτή – δηλαδή την παραπομπή ενός πρώην υπουργού χωρίς στοιχεία, για πολιτικούς και μόνον λόγους – οι σημερινοί υπουργοί θα την βρουν πολλές φορές μπροστά τους στο άμεσο μέλλον.
Δημιουργούν δηλαδή με την συμπεριφορά τους, ένα άθλιο θεσμικό προηγούμενο.
Δηλώνω προς πάσα κατεύθυνση, ότι εάν η Βουλή προσυπογράψει αυτή την απόφαση του ΠΑΣΟΚ, δεν θα δεχθώ καμία παραγραφή.
Είναι προφανές ότι τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής που ζήτησαν την παραπομπή μου, προσβάλλουν τη Δημοκρατία, παραβιάζουν βάναυσα το Σύνταγμα και τους Νόμους και διαπράττουν το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας για το οποίο και θα λογοδοτήσουν στις αρμόδιες Ελληνικές αλλά και Ευρωπαϊκές αρχές».

Θ. Ρουσόπουλος: «Με την σημερινή του απόφαση ο κ. Παπανδρέου επιβεβαίωσε αυτό που έχω πει από τις 22 Οκτωβρίου του 2008 μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής. Δεν τον ενδιαφέρει η αλήθεια αλλά η σπίλωση των πολιτικών του αντιπάλων.
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μέλη της ειδικής επιτροπής της Βουλής, από τις 6 Οκτωβρίου 2010 έως πρόσφατα άλλα έλεγαν σε δημοσιογράφους – όπως μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης – και άλλα προτείνουν στο πόρισμά τους.
Με την σημερινή τους πρόταση, καταπατούν θεμελιώδεις αρχές του νομικού μας πολιτισμού, υποτάσσοντας την απονομή του δικαίου σε μικροκομματικές επιδιώξεις ευθέως σχετιζόμενες και με τις επερχόμενες Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές.
Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά: Μόνον όταν η υπόθεση περιέλθει στην αρμοδιότητα των αμερόληπτων δικαστών θα αποκαλυφθεί πλήρως η αλήθεια και θα αποδοθεί δικαιοσύνη».

Απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή«Ο Ελληνικός λαός θα περίμενε από την – τρεις φορές αποχωρούσα από τη Βουλή – ΝΔ να παραδεχτεί, έστω και τώρα, τις τραγικές ευθύνες της στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Αντίθετα, σήμερα, και ενώ έπρεπε να βρίσκεται στην προκαταρκτική επιτροπή και να συμβάλλει στην αποκάλυψη της αλήθειας, προτίμησε να ψεύδεται και να επιχειρεί να παραπλανήσει τους Έλληνες πολίτες» συνέχισε ο κ. Πεταλωτής και συμπλήρωσε: «Προτίμησε η ΝΔ να αποδίδει σε “εμπάθεια” του ΠΑΣΟΚ τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου από πρώην υπουργούς της, “ανακαλύπτοντας” μετά από τόσα χρόνια την, δήθεν, ανυπαρξία ζημίας του Δημοσίου και συνεπώς την ανυπαρξία σκανδάλου. Κάτι που φυσικά έχει αποδειχθεί μέσα από δεκάδες διαδικασίες μέχρι τώρα, αφού απλούστατα, ανταλλάχθηκε περιουσία του Δημοσίου με περιουσία του Δημοσίου.

Πριν όμως μιλήσουν για δήθεν “σκευωρία” και “εμπάθεια”, ας δικαιολογήσουν στους πολίτες, γιατί ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Καραμανλής μίλησε για “σκανδαλώδη υπόθεση” και γιατί ο κ. Σαμαράς απομάκρυνε τους πρώην υπουργούς της ΝΔ με συνοπτικές διαδικασίες, θεωρώντας τους “βαρίδια”».

Πηγή: ΕΡΤ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *