Επικαιρότητα

Πράσινο φως για τον μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας από το Eurogroup

Πράσινο φως για την άμεση εκκίνηση του μηχανισμού στήριξης έδωσαν οιΥπουργοί Οικονομίας της Ευρωζώνης, σε έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup. Το συνολικο ύψοςτων δανείων σε βάθος τριετίας θα κυμανθεί γύρω στα 110 δισεκατομμύρια ευρώ με 5% επιτόκιο για τα διμερή δάνεια, ενώ προβλέπεται επιπλέον αποθεματικό για προβλήματα που τυχόν παρουσιαστούν. “Τα 80 δισεκατομμύρια και τα υπόλοιπο ποσό θα δοθεί από το ΔΝΤ”, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Η πρώτη δόση της βοήθειας που θα εκταμιευτεί θα είναι 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Γλόντ Γιούνγκερ τόνισε ότι οι δυο πρώτες δόσεις του δανείου θα δοθούν πριν τις 19 Μαΐου και στη συνέχεια ο μηχανισμός θα κινηθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας και θα βοηθά όποτε χρειάζεται.

Επίσης, ο πρόεδρος του Eurogroup συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της ευρωζώνης στις 7 Μαΐου, προκειμένου να συζητηθεί η κατάσταση στην Ελλάδα και το πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας που αποφασίστηκε σήμερα Κυριακή.

Aπό την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλόντ Τρισευπογράμμισε ότι το πρόγραμμα συνοδεύεται από αυστηρές προδιαγραφές και κάλεσε τις ελληνικές αρχές να πουν ποιά είναι τα συμπληρωματικά μέτρα που θα λάβει εφόσον χρειαστεί.

Πράσινο φως στην ενεργοποίηση του μηχανισμού – Στρος Καν – Ολι Ρεν: Απαιτείται εθνική δέσμευση

Για να πετύχει το οικονομικό πρόγραμμα που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση απαιτείται “εθνική δέσμευση η οποία θα υπερβαίνει τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των πολιτικών κομμάτων” τόνισαν σε κοινή δήλωσή τους ο Ντομινίκ Στρος Καν και ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλις Ρεν.

Αναγνωρίζουν τις μεγάλες θυσίες που καλείται να καταλάβει ο ελληνικός λαός και επισημαίουν ότι θα απαιτηθεί μια σταθερή πολυετής προσπάθεια για να μειωθεί το δημόσιο χρέος της χώρας και για να υπάρξει τόνωση της ανταγωνιστικότητας.

Επίσης, ο αρμόδιος επίτροπος της Κομισιόν Ολί Ρεν εμφανίστηκε  αισιόδοξος ότι ως το τέλος της προσπάθειας το έλλειμμα θα έχει μειωθεί κάτω από το 3% ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ο Ντομινίκ Στρος Καν εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι προσπάθειες  της ελληνικής κυβέρνησης θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των αγορών.

Πηγή: ΕΡΤ

Μια σκέψη για το “Πράσινο φως για τον μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας από το Eurogroup

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *