Κόσμος

Ομπάμα: Η BP είναι υπεύθυνη για την διαρροή. Η BP θα πληρώσει

Η πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού είναι ίσως μια άνευ προηγουμένου καταστροφή για την οποία θα πληρώσει η πετρελαϊκή εταιρία BP, δήλωσε από τη Λουιζιάνα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Οι αμερικανικές αρχές απαγόρευσαν την αλιεία σε μεγάλα τμήματα του Κόλπου του Μεξικού που απειλείται με οικολογική καταστροφή από την τεράστια πετρελαιοκηλίδα που σχηματίστηκε μετά την έκρηξη και βύθιση εξέδρας άντλησης πετρελαίου, ανοικτά των ακτών της Πολιτείας αυτής. Η απαγόρευση της αλιείας από την Εθνική Ωκεανογραφική και Ατμοσφαιρική Υπηρεσία των ΗΠΑ που πλήττει τους επαγγελματίες και ερασιτέχνες αλιείς, θα διαρκέσει 10 ημέρες. Η πληγείσα περιοχή εκτείνεται από το δέλτα του Μισισιπί ως την παραλία Πενσακόλα στη Φλόριντα.

Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποκαταστήσουμε τη ζημιά που προκλήθηκε. Από την πρώτη ημέρα είχαμε προετοιμαστεί για το χειρότερο και ελπίζαμε για το καλύτερο“, είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Ομπάμα, από την πόλη Βένις, μια από τις παραθαλάσσιες κοινότητες που απειλούνται από την πετρελαιοκηλίδα, η οποία προκλήθηκε όταν εξερράγη εξέδρα άντλησης πετρελαίου στις 20 Απριλίου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επέρριψε την ευθύνη στην βρετανική BP, που εκμεταλλεύεται την πλωτή εξέδρα Deepwater Horizon, περίπου 70 χιλιόμετρα από τις ακτές. Κάθε ημέρα από την πετρελαιοπηγή διαρρέουν περισσότερα από 800.000 λίτρα πετρελαίου.

Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: Η BP είναι υπεύθυνη για την διαρροή. Η BP θα πληρώσει”,τόνισε ο Ομπάμα μιλώντας στους δημοσιογράφους. “Αλλά ως πρόεδρος των ΗΠΑ θα καταβάλλω κάθε προσπάθεια για να αντιμετωπίσω αυτήν την κρίση“, υποσχέθηκε.

Ο Ομπάμα μετέβη στην πόλη Βένις για να επισκεφθεί τη δύναμη της ακτοφυλακής που εργάζεται για να θέσει υπό έλεγχο την πετρελαιοκηλίδα και για να μάθει περισσότερα για τα μέτρα που ακολουθούνται για να μη λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις η πετρελαιοκηλίδα.

Πηγή: ΕΡΤ

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=8DyejRjyK8w[/youtube]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *