Κόσμος

Ανησυχεί ο Ομπάμα για τους θανάτους αμάχων σε Γάζα και Ισραήλ

 

obama_usa05Τη βαθιά του ανησυχία για τους θανάτους αμάχων στη Γάζα και το Ισραήλ εξέφρασε την Τετάρτη ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα -σπάζοντας τη σιωπή του για τις επιθέσεις στη Γάζα- και δεσμεύθηκε να προωθήσει την ειρήνη στη Μέση Ανατολή όταν αναλάβει καθήκοντα. Μιλώντας μετά την εκτόξευση όλμων από ισραηλινό άρμα μάχης που σκότωσε τουλάχιστον 40 Παλαιστινίους σε ένα σχολείο του ΟΗΕ όπου άμαχοι είχαν βρει καταφύγιο, ο Ομπάμα δήλωσε στους δημοσιογράφους: “Ο θάνατος αμάχων στη Γάζα και στο Ισραήλ είναι πηγή βαθιάς ανησυχίας για εμένα” και σημείωσε ότι θα επιμείνει στην αρχή του πως μόνον ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους μπορεί να μιλήσει για την αμερικανική εξωτερική πολιτική αυτήν την ώρα. Ωστόσο, δήλωσε ότι θα έχει πολύ περισσότερα να πει μετά την ορκωμοσία του στις 20 Ιανουαρίου.

Εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τη σύγκρουση αλλά δεν έκανε καμία αναφορά σε “διαρκή, βιώσιμη και χωρίς χρονικούς περιορισμούς εκεχειρία” την οποία επιδιώκει η διοίκηση Μπους.

Παρόλα αυτά, προέβη στο πιο εκτεταμένο σχόλιό του για τη σύγκρουση της Γάζας, απαντώντας στις επικρίσεις κάποιων σχολιαστών στην περιοχή πως τήρησε σιγήν ιχθύος για μια κορυφαία πρόκληση εξωτερικής πολιτικής που θα τον υποδεχθεί μόλις εισέλθει στο Λευκό Οίκο.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Ομπάμα δεσμεύθηκε να εργαστεί για μία επίλυση στη συνεχιζόμενη ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.

“Μετά τις 20 Ιανουαρίου θα έχω πολλά να πω για το θέμα, και δεν αποσύρομαι καθόλου απ΄ ό,τι έχω πει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ότι από την αρχή της δικής μας διοίκησης θα εμπλακούμε αποτελεσματικά και με συνέπεια στην προσπάθεια να επιλύσουμε τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή”, είπε. “Αυτό είναι κάτι για το οποίο δεσμεύομαι”.

Μέχρι τότε, είπε, η δουλειά του είναι να παρακολουθεί την κατάσταση και οι σύμβουλοί του τον κρατούν διαρκώς ενήμερο για τις εξελίξεις.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *