Κόσμος

40 νεκροί από βομβαρδισμό σχολείου στη Γάζα

 

gaza_ereipia10Τον τίτλο της πλέον αιματηρής ημέρας επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη της ισραηλινή εισβολής στα παλαιστινιακά εδάφη απέκτησε η 6η Ιανουαρίου. Τουλάχιστον 70 άνθρωποι έχασαν σήμερα τη ζωή τους. Οι 40, μεταξύ αυτών και πολλά παιδιά, βρίσκονταν σε σχολείο του ΟΗΕ στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, το οποίο -όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής της ΝΕΤ Πάνος Χαρίτος- ισοπεδώθηκε πιθανότατα από αεροπορικό βομβαρδισμό. Μέχρι στιγμής η ισραηλινή πλευρά δεν έχει σχολιάσει την ενέργεια αυτή, η οποία σημειωτέον παραβιάζει τη Συνθήκη της Γενεύης. Άλλα επτά παιδιά -12 ετών το μεγαλύτερο- και τρεις ενήλικες, όλοι μέλη της ίδιας οικογένειας, βρήκαν το θάνατο στο κατώφλι του σπιτιού τους. Η άφατη φρίκη έχει εγκατασταθεί για τα καλά στους δρόμους, στα νοσοκομεία και σε ό,τι έχει απομείνει από τα κτήρια, αλλά κυρίως στις ψυχές των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας, με τον αιματηρό απολογισμό να έχει φτάσει τους 635 νεκρούς. Άλλοι 2.900 έχουν τραυματισθεί. Οι επείγουσες εκκλήσεις του Διεθνή Ερυθρού Σταυρού εκτός από αίμα και φάρμακα πλέον περιλαμβάνουν και σακούλες περισυλλογής πτωμάτων. Την ίδια ώρα στο μέτωπο της διπλωματίας διαφαίνεται κάποιου είδους κινητικότητα. Σύμφωνα με το Reuters, το Ισραήλ εμφανίζεται να εξετάζει σοβαρά μια διεθνή πρόταση για την παρουσία διεθνούς δύναμης στην περιοχή που θα αποτρέψει τον εξοπλισμό της Χαμάς.

 

Δέκα Παλαιστίνιους νεκρούς άφησαν τις τελευταίες ώρες πυρά που εκτοξεύτηκαν από πολεμικά πλοία με στόχο την παραλιακή περιοχή Ντεϊρ Ελ Μπαλάχ στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας. Ακόμη πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν τα ξημερώματα από οβίδα που εκτόξευσε ισραηλινό τανκ στην κοινότητα Ντέιρ αλ-Μπάλα, στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας.
Τα θύματα βρίσκονταν σε ένα σπίτι που χτυπήθηκε από τον ισραηλινό στρατό, στο πλαίσιο της χερσαίας επίθεσής του στην περιοχή.

Εξάλλου, άλλοι τέσσερις Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής στην κοινότητα Τζαμπαλίγια, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 24 τραυματίστηκαν όταν η θέση τους επλήγη, κατά λάθος, από φίλια πυρά, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, ενώ η Χαμάς ανεβάζει τις ισραηλινές απώλειες σε 10 νεκρούς.

Μεγάλη ανθρωπιστική κρίση

Aνάμεσα στα θύματα από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα είναι και δεκάδες παιδιά, ενώ δραματικήεξακολουθεί να είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία, που λειτουργούν χωρίς παυσίπονα και άλλα φάρμακα και αδυνατούν να περιθάλψουν τους τραυματίες που καταφθάνουν συνεχώς. Όμως και όσοι επιβιώνουν, περνούν δραματικές ώρες, αφού λείπουν τα τρόφιμα, το νερό και άλλα βασικά αγαθά και υποδομές

Αμετακίνητο το Ισραήλ

Διά στόματος του πρωθυπουργού Εχούντ Ολμέρτ, το Ισραήλ επιμένει ότι δεν θα σταματήσει τις επιχειρήσεις αν δεν υπάρξει εγγύηση για την οριστική παύση των παλαιστινιακών επιθέσεων με ρουκέτες κατά του εδάφους του εβραϊκού κράτους.

Η κατάσταση στην περιοχή θα τεθεί εκ νέου, σήμερα, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου θα συζητηθεί σχέδιο απόφασης που θ’ απευθύνει έκκληση για εκεχειρία προκειμένου να προωθηθεί ανθρωπιστική βοήθεια και να προστατευθούν οι άμαχοι, καθώς και για αναθέρμανση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *