Κόσμος

Αναλυτές μιλούν ήδη για επικείμενο “πόλεμο της πείνας”

Ο συνδυασμός των υψηλών τιμών των καυσίμων, της αύξησης της ζήτησης τροφίμων στην Ασία που έχει γίνει πλουσιότερη, της χρήσης καλλιεργήσιμης γης για βιοκαύσιμα, της κακοκαιρίας και της κερδοσκοπίας στις αγορές έχουν αυξήσει τις τιμές των τροφίμων, προκαλώντας βίαιες διαμαρτυρίες σε πολλά φτωχά κράτη. Οι ειδικοί, προειδοποιούν για ραγδαία εξάπλωση της επισιτιστικής κρίσης και προβλέπουν, ότι, αν δεν ληφθούν αμέσως μέτρα από τις κυβερνήσεις των πλούσιων χωρών, οι άνθρωποι που απειλούνται από την πείνα, θα φθάσουν τα δύο δισεκατομμύρια, ως το 2050.

Ο Οργανισμός του ΟΗΕ για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία (FAO) έχει επισημάνει πως μεγαλώνει ο κίνδυνος κοινωνικής αστάθειας σε χώρες όπου οι οικογένειες δαπανούν περισσότερο από το ήμισυ του εισοδήματός τους για τροφή. Ήδη τον τελευταίο καιρό έχουν σημειωθεί ταραχές στην Αίγυπτο, την Ινδία, το Καμερούν, την Μπουρκίνα Φάσο και την Αϊτή, όπου υπήρξαν και επτά νεκροί.

Καθημερινή πάλη για την τροφή

Ένα δισεκατομμύριο εκατό εκατομμύρια ανθρώπους σε τουλάχιστον 37 χώρες πλήττει η πείνα και η έλλειψη τροφίμων, με αποτέλεσμα αναλυτές μιλούν ήδη για επικείμενο “πόλεμο της πείνας“.

Στην Ινδία, στο ομόσπονδο κρατίδιο Τζαρκάντ, τουλάχιστον δυο άνθρωποι σκοτώθηκαν, όταν μαοϊκοί αντάρτες που διαδήλωναν εναντίον της αύξησης των τιμών των τροφίμων “άνοιξαν πυρ” εναντίον φορτηγών σε δρόμο. Οι τιμές των τροφίμων βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο της 3ετίας στην Ινδία, όπου ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού καταγράφηκε την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 5η Απριλίου στο 7,14%.

Στην Ταϊλάνδη, ο πρωθυπουργός της χώρας κάλεσε τους πολίτες να τρώνε λιγότερο ρύζι προκειμένου να μπορούν οι αγρότες να εξάγουν μεγαλύτερες ποσότητες. Επισήμανε ότι οι αγρότες μπορούν να πωλούν το ρύζι τους σε διπλάσια τιμή σε σχέση με πέρυσι στις αγορές του εξωτερικού και τους κάλεσε να τρώνε περισσότερο κοτόπουλο επειδή οι τιμές στο χοιρινό είχαν πάρει την ανηφόρα. Η Ταϊλάνδη, μπορεί από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 να είναι η πρώτη στο κόσμο εξαγωγική χώρα σε ρύζι, όμως οι περισσότεροι από τους αγρότες ρυζιού είναι φτωχοί.

Στη Σενεγάλη, άνθρωποι σκάβουν με τα χέρια στους σκουπιδότοπους για να βρουν λίγο ρύζι, από εκείνο που πετάχτηκε ως ακατάλληλο.

Στην Κένυα, η χολέρα και ένας μύκητας που κατέστρεψε το 20% των καλλιεργειών ρυζιού αποτελούν τα νέα σοβαρά πλήγματα για τη χώρα, σημειώνει ο ΟΗΕ. Το γεγονός της καταστροφής της σοδειάς σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα αναγκασθεί να αυξήσει τις εισαγωγές τη στιγμή που οι παγκόσμιες τιμές έχουν αυξηθεί κατά 75% μέσα σε δυο μήνες.

Δεν είναι όμως μόνο οι κάτοικοι των φτωχών χωρών της Ασίας, της Αφρικής ή της Καραϊβικής που δεν έχουν να φάνε.

Στη γειτονική Τουρκία, ο κόσμος συνωστίζεται σε ουρές για να αγοράσει ρύζι, η τιμή του οποίου, αυξήθηκε έως και 130%.

Η αύξηση των τιμών των τροφίμων και η επισιτιστική κρίση αναμένεται να κυριαρχήσουν στη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ με εκπροσώπους της Παγκόσμιας Τράπεζας στο τέλος του μήνα στην Ελβετία.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *