Κόσμος

Σαράντα νέα κρούσματα της γρίπης Α στο Μεξικό

mexico_flu288Σαράντα νέα κρούσματα της γρίπης Α παρουσιάστηκαν στο Μεξικό. Κρούσματα της γρίπης έχουν εμφανιστεί σε έντεκα πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών και στον Καναδά καταγράφηκε η πρώτη περίπτωση μετάδοσης του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανακοίνωσε πως δεν έχει προγραμματισθεί επί του παρόντος κάποια σύσκεψη της επιτροπής εκτάκτων καταστάσεων στα πλαίσια της παγκόσμιας ανησυχίας για την εξάπλωση της γρίππης των χοίρων. Η επιτροπή εκτάκτων καταστάσεων έχει τη δικαιοδοσία να εισηγηθεί στη γενική διευθύντρια του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν να μεταβάλει το επίπεδο συναγερμού για πανδημία, που την Τετάρτη αποφασίσθηκε να αυξηθεί στο επίπεδο 5 της 6βαθμης κλίμακας του Οργανισμού, το οποίο επισημαίνει αυξημένο κίνδυνο πανδημίας. Στο Μεξικό, καθώς βρίσκεται στην καρδιά του προβλήματος, έκλεισαν οι χώροι ψυχαγωγίας της πρωτεύουσας που αριθμεί 20 εκατομμύρια κατοίκους, ενώ δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες θα υπολειτουργήσουν για 5 μέρες – σύμφωνα με τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση του προέδρου Φελίπε Καλντερόν. Επιπλέον, ματαιώθηκαν οι συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς – οι τεράστιες διαδηλώσεις που οργανώνονται κατά παράδοση τέτοια μέρα στο Σοκάλο, την πελώρια κεντρική πλατεία της μεξικανικής πρωτεύουσας – καθώς (όπως ανακοινώθηκε) έτυχε ευνοϊκής υποδοχής από τις μεγάλες συνδικαλιστικές ενώσεις η σχετική αίτηση του υπουργού Εργασίας.

Ανανεώνουν οι ΗΠΑ τα αποθέματά τους σε αντιγριπικά φάρμακα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα δαπανήσουν 251 εκατομμύρια δολάρια για να αγοράσουν 13 εκατομμύρια περισσότερες δόσεις αντιγριπικών φαρμάκων και θα στείλουν 400.000 δόσεις στο Μεξικό, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο υγείας.

“Οι 13 εκατομμύρια πρόσθετες δόσεις που θα αγοραστούν θα μας επιτρέψουν να ανανεώσουμε τα εθνικά αποθέματα και θα διασφαλίσουν περαιτέρω ότι είμαστε έτοιμοι να εξασφαλίσουμε στον αμερικανικό λαό την αγωγή που μπορεί να χρειαστεί”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η υπουργός υγείας, Κάθλιν Σεμπέλιους.

Τα φάρμακα που θα αγοραστούν θα χρησιμοποιηθούν στην προσπάθεια αντιμετώπισης της γρίπης των χοίρων, που έχει κοστίσει τη ζωή 176 ανθρώπων στο Μεξικό και ενός στις ΗΠΑ. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει αποθέματα περίπου 50 εκατομμυρίων δόσεων αντιγριπικών φαρμάκων. Στο μεταξύ ξεκινά από σήμερα η αποστολή 400.000 δόσεων στο Μεξικό, σε μία προσπάθεια να ανακοπεί η εξάπλωση της νόσου.

Από πλευράς Υπουργείου Παιδείας εξάλλου ανακοινώθηκε ότι έκλεισαν περισσότερα από 300 σχολεία εκ των 100.000 που λειτουργούν σε όλες τις ΗΠΑ (κυρίως όπως στις πολιτείες Νέα Υόρκη και του Τέξας, αλλά και σε άλλες 9) στο πλαίσιο της εκστρατείας για την αντιμετώπιση του ιού της “γρίπης Α”. Παραμένουν στα σπίτια τους 170.000 εκ των συνολικά 55 εκατομ. μαθητών που φοιτούν σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Θυμίζω ότι σε 13 από τις πολιτείες έχουν εμφανιστεί περισσότερα από 50 κρούσματα της γρίπης.

Νέα Ζηλανδία: Εθελοντικά σε καραντίνα 400 άτομα

Περισσότεροι από 400 Νεοζηλανδοί τέθηκαν εθελοντικά σήμερα σε καραντίνα σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τις επαφές τους με άτομα που πιθανόν να έχουν προσβληθεί από το στέλεχος Η1Ν1 της γρίπης Α. Σύμφωνα με τον Ράιαλ, στη Νέα Ζηλανδία υπάρχουν τέσσερα επιβεβαιωμένα κρούσματα ενώ έντεκα άνθρωποι είναι πιθανό να έχουν προσβληθεί από τον ιό αυτόν καθώς βρέθηκαν θετικοί στη γρίπη Α. Επίσης συμπτώματα γρίπης έχουν εκδηλώσει 121 άνθρωποι που επισκέφθηκαν πρόσφατα το Μεξικό ή τη Βόρεια Αμερική.

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι 400 που τέθηκαν εθελοντικά σε καραντίνα, λαμβάνουν το φάρμακο Tamiflu επειδή ήλθαν σε επαφή με άτομα για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι μπορεί να έχουν προσβληθεί από τον ιό. Ανάμεσά τους 26 σπουδαστές και τέσσερις καθηγητές ορισμένοι από τους οποίους παρουσίασαν συμπτώματα γρίπης επιστρέφοντας από ταξίδι στη Βόρεια Αμερική. Στα φαρμακεία της χώρας επιτράπη για πρώτη φορά σήμερα να πωλούν το Tamiflu χωρίς συνταγή γιατρού, αλλά μόνον σε άτομα που έχουν εκδηλώσει συμπτώματα γρίπης.

Πριν λίγο ο Π.Ο.Υ ανακοίνωσε ότι επιβεβαιώνει επίσημα 331 κρούσματα παγκοσμίως σε 11 χώρες – με επιβεβαιωμένα 10 θανατηφόρα. Τα 109 κρούσματα έχουν αναφερθεί στις ΗΠΑ, το ένα από τα οποία ήταν θανατηφόρο και τα 156 στο Μεξικό, με 9 θανατηφόρα. Ακολουθούν, Καναδάς, Ισπανία, Νέα Ζηλανδία, Βρετανία, Γερμανία, Ισραήλ και Αυστρία-Ολλανδία-Ελβετία.

Το Μεξικό θα ζητήσει “εξηγήσεις” από τις χώρες που διέκοψαν ή περιόρισαν τις εισαγωγές μεξικανικών προϊόντων λόγω της επιδημίας της γρίπης Α, όπως για παράδειγμα του χοιρινού κρέατος, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών της χώρας.

Το Μεξικό θα ζητήσει επισήμως, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, οι χώρες αυτές να δώσουν μια εξήγηση για τους περιορισμούς που επέβαλαν και “την επιστημονική βάση τους”. Δεκαπέντε χώρες, μεταξύ των οποίων η Κίνα και η Ρωσία, απαγόρευσαν ή επέβαλαν περιορισμούς στις εισαγωγές χοιρινού κρέατος και συναφών προϊόντων από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Μεξικό.

Στην Ιαπωνία, η εταιρία κατασκευής ελαστικών Bridgestone ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι κλείνει προσωρινά τα τέσσερα εργοστάσιά της στο Μεξικό λόγω της επιδημίας της γρίπης των χοίρων. Ο Βατάρου Νισιζάκι, εκπρόσωπος της εταιρίας, δήλωσε στο Τόκιο ότι από σήμερα και για πέντε ημέρες θα παραμείνουν κλειστά τα εργοστάσια στις πόλεις Κουερναβάκα (κεντρικό Μεξικό), Μοντερέι, Λεόν και Αλταμίρα (βόρειο Μεξικό).

Στη Γερμανία, ένα κρούσμα της γρίπης των χοίρων επιβεβαιώθηκε την Παρασκευή και αφορά μια νοσοκόμα που όμως δεν είχε επισκεφθεί το Μεξικό, αλλά η οποία στο μεταξύ έχει γίνει καλά, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Βαυαρίας.

Η γυναίκα αυτή είναι η πρώτη που προσβάλλεται από τη νόσο στη Γερμανία. Μέχρι τώρα έχουν επιβεβαιωθεί τρια κρούσματα στη Γερμανία και αφορούν ανθρώπους που πρόσφατα ταξίδεψαν στο Μεξικό.

Η νοσοκόμα προσεβλήθη από τη γρίπη ύστερα από επαφή της με έναν εκ των τριών ασθενών, οι οποίοι είναι επίσης εκτός κινδύνου. Πρόκειται για μια 22χρονη στο Αμβούργο και για δυο άτομα στη Βαυαρία.

Στην Ισπανία, ο αριθμός των υπόπτων κρουσμάτων της γρίππης των χοίρων στην Ισπανία έχει αυξηθεί στα 116, έναντι 87 του προηγούμενου απολογισμού, ενώ ο αντίστοιχος για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα παραμένει σταθερός στα 13 έως σήμερα, τονίζεται στο τελευταίο ανακοινωθέν του υπουργείου Υγείας.

Και τα 116 κρούσματα έχουν τεθεί “υπό παρακολούθηση”, τονίζεται στο ανακοινωθέν, που ενημερώθηκε στις 14.00 ώρα Ελλάδος.

Μεταξύ των ασθενών, οι 37 βρίσκονται στην περιοχή της Βαλένθια, 32 στην Ανδαλουσία και 17 στη Μαδρίτη. Έξι από τους 13 επιβεβαιωμένους ασθενείς νοσηλεύονται στην Καταλωνία, τονίζει το υπουργείο. Την Πέμπτη η Ισπανία ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα ασθενούς που δεν είχε μεταβεί στο Μεξικό,αλλά μολύνθηκε από συγγενή του.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *