Επικαιρότητα

Από Έβρο έως Κρήτη τα μπλόκα των αγροτών

agrotes_trakter1Κρίσιμη συνάντηση με εκπροσώπους των αγροτών, θα έχει το απόγευμα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρης Χατζηγάκης, ενώ τα μπλόκα παραμένουν στο εθνικό οδικό δίκτυο. Οι αγρότες στη Θεσσαλία, Μακεδονία και Κρήτη διαμαρτύρονται για τις χαμηλές τιμές διάθεσης των προϊόντων τους και το υψηλό κόστος παραγωγής. Κλειστή παραμένει η εθνική οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης στα Τέμπη, στον κόμβο της Νίκαιας έξω από τη Λάρισα και στις Μικροθήβες στη Μαγνησία. Κλειστή η εθνική οδός και στο Κάστρο Βοιωτίας και στην Αλαμάνα Φθιώτιδας. Εστί η κυκλοφορία διεξάγεται από Δομοκό-Νέο Μοναστήρι-Φάρσαλα-Ελασσόνα-Κοζάνη. Κατά διαστήματα κλείνουν οι κομβόι στη Νέα Χαλκηδόνα και στην Τρίγλια Χαλκιδικής, στα Γιαννιτσά, στο Μαυρονέρι Κιλκίς, στο Αντίγονο Φλώρινας και στο Στρυμόνα Σερρών.

Αποκλεισμένα και τα τελωνεία Προμαχώνα και Εξοχής από αγρότες της Δράμας και των Σερρών, ενώ υπό κατάληψη παραμένει και το αεροδρόμιο του Ηρακλείου, στην Κρήτη, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν πολλές πτήσεις.

Αλληλέγγυο στις κινητοποιήσεις των αγροτών, δηλώνει το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, όπως και η Κυβέρνηση, τους καλεί να μην προχωρούν σε ενέργειες που αποβαίνουν σε βάρος του υπόλοιπου κοινωνικού συνόλου, ενώ τη στήριξή του στους αγώνες τους διακήρυξε και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αγρότες κατέλαβαν το αεροδρόμιο Ηρακλείου “Νίκος Καζαντζάκης”

Από τις 3 το μεσημέρι της Τρίτης το αεροδρόμιο Ηρακλείου “Νίκος Καζαντζάκης”, τελεί υπό κατάληψη από αγρότες του Ηρακλείου και του Λασιθίου. Λίγο μετά τον αποκλεισμό της εθνικής οδού Ηρακλείου – Χανίων, στο ύψος της Παντάνασσας, οι αγρότες κατευθύνθηκαν προς το αεροδρόμιο του Ηρακλείου. Οι αγρότες εισέβαλαν στην πίστα, την οποία κατέλαβαν με αποτέλεσμα να απαγορευτούν οι απογειώσεις και προσγειώσεις αεροσκαφών. Αργότερα μετακίνησαν στην πίστα τα τρακτέρ τους και στις 5:30 το απόγευμα άρχισαν να καίνε λάστιχα. Η φωτιά έσβησε μισή ώρα αργότερα από πυροσβεστικό όχημα και ύστερα από τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις της Αστυνομίας, της διοίκησης του αεροδρομίου και συνδικαλιστών. Ακυρώθηκαν δεκαεπτά πτήσεις. Οι αγρότες παραμένουν στον χώρο του αεροδρομίου.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρης Χατζηγάκης μιλώντας στην εκπομπή της ΝΕΤ “Πρώτη Γραμμή”, τόνισε ότι η πόρτα του Υπουργείου είναι ανοιχτή σε όλους τους αγρότες και επανέλαβε την έκκληση να μην προχωρήσουν σε ακραίες μορφές κινητοποιήσεων για να μην χάσουν το δίκιο τους και για να μην έρθουν σε αντιπαράθεση με άλλες κοινωνικές ομάδες που ταλαιπωρούνται από τους αποκλεισμούς δρόμων.

Όπως είπε, γνωρίζει καλά τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου και είναι σε συνεχή επαφή με το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης προκειμένου το συντομότερο δυνατό να οριστικοποιηθούν μέτρα για την ανακούφιση των αγροτών με τη στήριξη του εισοδήματος τους. “Δεν είμαι απέναντι αλλά μαζί με τους αγρότες τόνισε και ζήτησε πίστωση χρόνου προκειμένου να τους το αποδείξει έμπρακτα.

Το μεσημέρι συναντήθηκε με παραγωγούς κηπευτικών από την Ιεράπετρα που πραγματοποιούν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο και μάλιστα στις αφτί το πρωί είχαν προχωρήσει σε συμβολική κατάληψη του εμποδίζοντας για μίση ώρα τους εργαζόμενους να εισέλθουν.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο συνδικαλιστής αγρότης της Θεσσαλίας, Θανάσης Κοκκινούλης, ζήτησε την επίλυση των προβλημάτων του αγροτικού κόσμου στο μέτρο του δυνατού. “Εκείνο που ζητάμε είναι να αναπληρωθεί μέρος του χαμένου εισοδήματος. Οι αγρότες δεν είναι αγνώμονες, ούτε θέλουν να ταλαιπωρούν κόσμο, αλλά και η κυβέρνηση θα πρέπει πολύ γρήγορα να δείξει τα αντανακλαστικά της. Ο Υπουργός είναι έμπειρος και δεν θα πρέπει να αφήσει τους αγρότες ούτε αυτοί να ταλαιπωρούνται ούτε άλλοι να ταλαιπωρούνται.”, τόνισε μεταξύ άλλων.

Να μην υποστείλουν τις σημαίες του αγώνα καλεί η Γενική Συνομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδος (ΓΕΣΑΣΕ) τους αγρότες και ταυτόχρονα καλεί την κυβέρνηση “να αναλάβει τις ευθύνες της ανακοινώνοντας δεσμευτικά και άμεσα μέτρα στήριξης του εισοδήματος, ικανοποιώντας τα αιτήματα του αγροτικού κινήματος”.

Την συμπαράσταση του ΠΑΣΟΚ στους αγώνες των αγροτών εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου, ωστόσο ζήτησε οι κινητοποιήσεις να μην αποβαίνουν σε βάρος της κοινωνίας

“Τους λέμε ότι έχουν δίκιο. Τους λέμε ότι εδώ και καιρό – κάτι που γνωρίζουν πάρα πολύ καλά – τα εισοδήματά τους έχουν μειωθεί, με ευθύνη των πολιτικών της κυβέρνησης. Οι κινητοποιήσεις οι οποίες ετοιμάζουν, είναι απόρροια της απόγνωσης στην οποία βρίσκονται. Ταυτόχρονα, βεβαίως, πρέπει η κάθε κοινωνική ομάδα να διασφαλίζει, ώστε οι κινητοποιήσεις της να μην αποβαίνουν σε βάρος της συνολικής οικονομικής κατάστασης στη χώρα, σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο”, τόνισε ο κ. Παπκωνσταντίνου.

Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Έξαρχος, αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις επισήμανε: “Είναι φανερό για άλλη μία φορά ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε αμηχανία και ασχολείται με την επικοινωνία και όχι με την ουσία. Το ΠΑΣΟΚ έχει ολοκληρωμένο σχέδιο για να βγει η χώρα από την κρίση, έχει ολοκληρωμένο σχέδιο για τον αγροτικό τομέα. Η κυβέρνηση αντί να προσποιείται ότι αγνοεί ή ότι δεν καταλαβαίνει αυτά τα μέτρα, αντί να κωλυσιεργεί απέναντι στα αιτήματα των αγροτών, οφείλει άμεσα να απαντήσει και να αναλάβει τις ευθύνες της. ”

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των αγροτών δήλωσε πως κανείς δεν μπορεί να αφαιρέσει το δικαίωμα από τους πολίτες να υπερασπίζονται τις απόψεις τους με τρόπο που δεν μπορεί να στρέφεται κατά των συμφερόντων του κοινωνικού συνόλου.

“Οι μικρομεσαίοι αγρότες δεν πρέπει να δώσουν καμία σημασία στα λόγια της κυβέρνησης. Για να έχουν αποτέλεσμα οι αγώνες τους πρέπει μαζικά να συσπειρωθούν γύρω από το αγωνιστικό πλαίσιο της ΠΑΣΥ που διεκδικεί εγγυημένες κατώτερες τιμές για όλα τα προϊόντα, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, να εντείνουν την πάλη τους κατά της αντιαγροτικής πολιτικής ΕΕ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ”, τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Να πάρει μέτρα για την στήριξη και ενίσχυση των εισοδημάτων των αγροτών, κάλεσε την κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος .

“Όπως στην ΕΕ δεν πάρθηκαν υπόψη οι δεσμεύσεις του Συμφώνου Σταθερότητας για την ενίσχυση των τραπεζών με εκατοντάδες δισεκατομμύρια, με τον ίδιο τρόπο πρέπει να σταματήσουν οι περιορισμοί για τη στήριξη των αγροτών. Χρειάζεται άμεση ενίσχυση τους εισοδήματος τους, στήριξη των επενδύσεων και του κόστους παραγωγής και να τους δοθούν κίνητρα”, είπε.

Στα πλαίσια της παρουσίας του ΣΥΝ στις αγροτικές κινητοποίησες, το μέλος της ΠΓ και πρώην Βουλευτής Βαγγέλης Αποστόλου, επισκέφτηκε τους αγρότες Φθιώτιδας και Βοιωτίας που έχουν συγκεντρωθεί στην Αλαμάνα, στην Τιθορέα και στο Κάστρο. Μιλώντας στους συγκεντρωμένους αγρότες τόνισε ότι ο Συνασπισμός στηρίζει τις κινητοποιήσεις των αγροτών, και κατηγόρησε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ως υπεύθυνους για την κατάσταση των αγροτών.

“Αφού οδήγησαν τους αγρότες στην απελπισία και το κλείσιμο των δρόμων διότι οδηγήθηκαν στην φτώχεια, ο κ. Χατζηγάκης θέλει διάλογο για τα γεωργικά θέματα λέγοντας πως μελετά τρόπους για την επίλυση των προβλημάτων τους. Χρειάστηκαν μόνο 5 χρόνια για να αρχίσουν να σκέφτονται σοβαρά και να μελετούν …τρόπους. Φανταστείτε πόσες δεκαετίες θα χρειαστούν για να δώσουν λύσεις”, σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ, Κυριάκος Βελόπουλος.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *