Κόσμος

Ο Μπάρακ Ομπάμα είναι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ

Νέα εποχή ξεκινά για τις ΗΠΑ, μετά την εκλογή του Μπαράκ Χουσεΐν Ομπάμα, ως 44ου προέδρου της χώρας. Ο Δημοκρατικός υποψήφιος και πρώτος Αφροαμερικανός που περνά την πόρτα του Λευκού Οίκου έχοντας κατακτήσει το ύπατο αξίωμα, επικράτησε του Ρεπουμπλικάνου Τζον ΜακΚέιν, κερδίζοντας τις κρίσιμες Πολιτείες του Οχάιο, της Πενσυλβάνια, της Φλόριδα και της Βιρτζίνια και εξασφαλίζοντας τους απαραίτητους 270 από τους 538 εκλέκτορες. Συγκεκριμένα, με καταμετρημένο το 76% των ψήφων, ο Ομπάμα συγκεντρώνει 338 εκλέκτορες και ο ΜακΚέιν 156. Οι Δημοκρατικοί, εξάλλου, διευρύνουν τη δύναμή τους στη Γερουσία, ενώ διατηρούν και τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων. Το νέο πρόεδρο συνεχάρη ο αντιπαλός του Τζον ΜακΚέιν, αποδεχόμενος την ήττα του, καθώς και ο απερχόμενος πρόεδρος Τζορτζ Μπους. “Φτάσαμε στο τέλος ενός μεγάλου ταξιδιού. Ο αμερικανικός λαός μίλησε ξεκάθαρα”, τόνισε μιλώντας στους ψηφοφόρους του ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος.

Σε μία προεκλογική εκστρατεία στην οποία κυριάρχησε η δυσχερής κατάσταση της οικονομίας, ο Ομπάμα επέδειξε ηγετικές και κριτικές ικανότητες στον τομέα αυτόν, γεγονός που αύξησε το προβάδισμά του απέναντι στον Μακέιν.

Ιδιαίτερη σημασία για τη νίκη του “έπαιξε’ το γεγονός ότι κατάφερε να επικρατήσει στην πολιτεία του Οχάιο, της Αϊόβα, της Φλόριδα και του Νιού Μέξικο, πολιτείες που είχε κερδίσει ο Τζορτζ Μπους το 2004, και του χάρισαν τη νίκη.

Επίσης ο Μπαράκ Ομπάμα εξασφάλισε θριαμβευτική νίκη και 13 εκλέκτορες στη Βιρτζίνια, έπειτα από 40 ετών αλυσιδωτές νίκες των Ρεπουμπλικανών στην πολιτεία αυτή, σύμφωνα με προβλέψεις των αμερικανικών τηλεοπτικών δικτύων.

Ο Ομπάμα είναι ο πρώτος δημοκρατικός υποψήφιος που κερδίζει τη Βιρτζίνια μετά τον Λίντον Τζόνσον το 1964.

Ο Ομπάμα εξασφαλίζει επίσης σύμφωνα με τις προβλέψεις και τις Πολιτείες , του Βεμόντ, του Νιου Χαμσάιρ, της Πενσυλβάνια, του Ιλινόις, του Ντελαγουέρ, της μασαχουσέτης, της περιφερείας Κουλούμπια, του Μαιρυλαντ, του Κονέκτικατ, του Μειν, του Νιου Τζέρσευ, του Μίτσιγκαν, της Μινεσότα, του Γουισκόνσιν, της Νέας Υόρκης και του Ροντ Αιλαντ.

Στις εκλογές του 2008, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις προσήλθαν στις κάλπες, περίπου 130.000.000 ψηφοφόροι, νούμερο ρεκόρ που ξεπερνά ακόμα και αυτό του 1960 στην αναμέτρηση Κένεντι-Νίξον.

Η νίκη του Μπαράκ Ομπάμα θα αποτελέσει σταθμό την αμερικανική ιστορία, 45 χρόνια μετά την κορύφωση του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα υπό την ηγεσία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Ο ηγέτης του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα Τζέσε Τζάκσον δήλωσε ότι η νίκη του Ομπάμα αποτέλεσε τον καρπό αγώνων δεκαετιών. Ο Τζάκσον είδε τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ να δολοφονείται το 1968 και έθεσε ανεπιτυχώς υποψηφιότητα για την προεδρία δύο φορές την δεκαετία του 1980.
Η γερουσιαστής και αντίπαλος του Ομπάμα στην κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον χαρακτήρισε την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία των ΗΠΑ “ιστορική νίκη για τον αμερικανικό λαό”.

“Ήταν μια μακρά και σκληρή εκστρατεία, αλλά το αποτέλεσμα άξιζε τον κόπο”, είπε και τόνισε:

“Μαζί, υπό την ηγεσία του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν και ενός Δημοκρατικού Κονγκρέσου , θα χαράξουμε μια καλύτερη πορεία για να οικοδομήσουμε μια νέα οικονομία και να αποκαταστήσουμε την ηγεσία μας στον κόσμο”.

Σχετικά link:
http://edition.cnn.com/
http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/us_elections_2008/7697829.stm
http://abcnews.go.com/politics/
http://www.cbsnews.com
http://www.msnbc.msn.com/id/3032553

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *