Κόσμος

Προγράμματα λιτότητας στην Ευρώπη για την ανάκαμψη του ευρώ

Οι ευρωπαϊκές χώρες ,η μία μετά την άλλη, ανακοινώνουν σκληρά μέτρα περικοπής των αποδοχών στο δημόσιο τομέα τους και αυξήσεις φόρων για να τιθασεύσουν τα ελλείμματα τους και να αντιμετωπίσουν τα κρατικά χρέη. Τα προγράμματα λιτότητας όμως προκαλούν διαδηλώσεις, όπως στη Ρουμανία και απεργιακές κινητοποιήσεις που ετοιμάζονται να κάνουν τα συνδικάτα στην Ισπανία.

Παρά την ανακοίνωση του ειδικού ταμείου των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη των υπερχρεωμένων χωρών , διάχυτη είναι η αγωνία στις ευρωπαϊκές ηγεσίες για την αντοχή του ευρώ. Χαρακτηριστική ήταν η σημερινή δήλωση της Ανγκελα Μέρκελ: “Εάν αποτύχει το κοινό μας νόμισμα , θα αποτύχει η Ευρώπη“, παραδέχθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος, μιλώντας σε εκδήλωση στην γερμανική πόλη Άαχεν.

Προγράμματα λιτότητας στην Ευρώπη

Το ευρώ συνέχισε για τρίτη ημέρα την καθοδική του πορεία, καθώς ενισχύεται η πεποίθηση ότι τα μέτρα λιτότητας θα αποτελέσουν τροχοπέδη για την ανάπτυξη .

Η ισοτιμία του έναντι του δολαρίου διαμορφώθηκε στο 1 προς 1.2565.

Η Πορτογαλία ήταν η τρίτη χώρα του ευρωπαϊκού νότου που «έκλεισε τη στρόφιγγα», ώστε να εξοικονομήσει 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες και ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης των Σοσιαλδημοκρατών Πέδρο Πάσος Κοέλιο συμφώνησαν για μειώσεις 5% στους μισθούς των υψηλόβαθμων δημοσίων υπαλλήλων και πολιτικών, αύξηση του ΦΠΑ από 20% στο 21%, αύξηση τηςφορολόγησης των επιχειρήσεων, των τραπεζικών κερδών και των εισοδημάτων, ενώπαγώνουν τα περισσότερα δημόσια έργα.

Στόχος να μειωθεί το έλλειμμα από το 9,4% πέρσι στο 4,6% το 2011.

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν τα εργατικά συνδικάτα στην Ισπανία. Όμως αποφεύγουν τη δεδομένη στιγμή να προκηρύξουν γενική απεργία, με την εφημερίδα EL Pais απευθύνει έκκληση να μην ρίξουν λάδι στη φωτιά.

Στη Ρουμανία, η συμφωνία της ρουμανικής κυβέρνησης με το Διεθνές νομισματικό Ταμείο προκαλεί κοινωνικές αντιδράσεις. Χιλιάδες διαδηλωτές εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις περικοπές των συντάξεων και του επιδόματος ανεργίας, ζητώντας από τον Πρόεδρο και τον πρωθυπουργό να παραιτηθούν.

Πηγή: ΕΡΤ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *