Κόσμος

Στο “5” το επίπεδο συναγερμού για τη γρίπη των χοίρων

mexico_flu7Στο πέντε αυξήθηκε το επίπεδο συναγερμού για  τη γρίπη των χοίρων, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος πανδημίας εξαιτίας του ιού Η1Ν1. Η αύξηση του βαθμού ετοιμότητας, δήλωσε εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, συνιστά μήνυμα προς τις κυβερνήσεις, τη φαρμακοβιομηχανία και την επιχειρηματική κοινότητα για την ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της κρίσης. “Η αμερικανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μία “επιβεβαιωμένη πανδημία” γρίπης των χοίρων, εφόσον κριθεί αναγκαίο” διαβεβαίωσε η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Τζάνετ Ναπολιτάνο.Στο Μεξικό, ο Πρόεδρος της χώρας, Φελίπε Καλδερόν, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ανακοίνωσε τη διακοπή της λειτουργίας των μη απαραίτητων δημόσιων υπηρεσιών και κάλεσε τις επιχειρήσεις η λειτουργία των οποίων δεν είναι κρίσιμη για την οικονομία να κλείσουν για πέντε ημέρες, αρχής γενομένης από αύριο Πρωτομαγιά. Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, στο Μεξικό, οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι από τη γρίπη των χοίρων ανέρχονται στους οκτώ, σε σύνολο 176 ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους. Σε οικονομικό επίπεδο, η κρίση της δημόσιας υγείας, εκτιμάται ότι θα προκαλέσει οικονομικές ζημιές στη χώρα που θα φθάσουν μέχρι το 0,5% του ΑΕΠ της χώρας. Συνεδριάζουν οι υπουργοί Υγείας της Ε.Ε.
Εντός της ημέρας συνεδριάζουν στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί Υγείας της Ε.Ε. – μάλιστα ήδη η Γαλλία θα ζητήσει να ανασταλούν όλες οι πτήσεις από χώρες της Ένωσης με προορισμό το Μεξικό, μέτρο το οποίο εφήρμοσαν και ορισμένες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

“Θάνατοι από τη νόσο θα υπάρξουν και στην Ευρώπη, το ερώτημα είναι πόσοι”, εκτίμησε αρμόδιος αξιωματούχος της Κομισιόν, ενώ το πρώτο θύμα της γρίπης των χοίρων στις ΗΠΑ είναι ένα παιδί δύο ετών από το Μεξικό.

Νωρίτερα, οι ελβετικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ένας άνθρωπος βρέθηκε θετικός στον ιό της γρίπης των χοίρων.

Στην Ευρώπη, νέα κρούσματα έχουν αναφερθεί επίσης σε Ισπανία, Γερμανία, Αυστρία και Βρετανία.

Στη Γαλλία, όπου δεν υπάρχει κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού μέχρι στιγμής, ανακοινώθηκε νωρίτερα,  ότι ένα εννιάχρονο κοριτσάκι που επέστρεψε στη Γαλλία από το Μεξικό, νοσηλεύεται στη μονάδα εκτάκτων περιστατικών νοσοκομείου της γαλλικής πρωτεύουσας, ύστερα από αδιαθεσία που αισθάνθηκε στο σχολείο της.

Το πρώτο κρούσμα της ασθένειας διαγνώστηκε και στη Λατινική Αμερική και συγκεκριμένα στο Περού.

Στη Νικαράγουα, ο Πρόεδρος Ντανιέλ Ορτέγκα, κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση υγειονομικής ανάγκης και κάλεσε τους πολίτες να πάρουν τις σωστές αποφάσεις ώστε να μην προκαλέσει ο ιός της γρίπης σοβαρές ζημιές στη χώρα.

Η Ελλάδα είναι θωρακισμένη και υπάρχει επάρκεια φαρμάκων, επανέλαβε στη ΝΕΤ 105,8 ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος δεσμεύτηκε πως, μετά το “Ελευθέριος Βενιζέλος”, θερμοκάμερες θα εγκατασταθούν και στα άλλα διεθνή αεροδρόμια της χώρας.

Σε κατάσταση ετοιμότητας

Σε κατάσταση ετοιμότητας, για τον ιό της γρίπης των χοίρων βρίσκεται και η Κίνα.

Ο υποδιευθυντής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών της χώρας, εκτίμησε ότι ο ιός θα φθάσει και στη χώρα, χωρίς ωστόσο να μπορεί να εκτιμήσει το πότε θα συμβεί αυτό.

Οι αρχές συνιστούν στους πολίτες να βρίσκονται σε επιφυλακή ενώ η Εθνική Υπηρεσία Τουρισμού κάλεσε τα ταξιδιωτικά γραφεία, τα ξενοδοχεία, τους τοπικούς αξιωματούχους τουριστικών προορισμών, τους οδηγούς λεωφορείων και κυβερνήτες πλοίων να ενισχύσουν τα μέτρα πρόληψης και να προετοιμαστούν για μια ενδεχόμενη επιδημία.

Αυξημένα είναι τα μέτρα ασφαλείας που παίρνει και η Ιαπωνία. Όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση θα εξετάζονται ένας προς ένας όλοι οι ζωντανοί χοίροι που εισάγονται στη χώρα ώστε να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *