ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

H Rapidshare αποκαλύπτει στοιχεία χρήστη

gavel-video1Η Rapidshare,  υπηρεσία  φιλοξενίας  αρχείων  χρηστών,  έχει  φέρει τα πάνω-κάτω με την αποκάλυψη των προσωπικών στοιχείων ενός χρήστη σε δισκογραφική εταιρεία στη Γερμανία

Όπως πολλές νέες κυκλοφορίεςς, το πιό πρόσφατο λεύκωμα των Metallica  “Death Magnetic”, ‘ανέβηκε’ στη δημοφιλή υπηρεσία φιλοξενίας αρχείων Rapidshare,   μια ημέρα πριν από την επίσημη μέρα κυκλοφορίας του πέρυσι. Δεδομένου ότι οι χρήστες δεν μεταδίδουν ραδιοφωνικά την IP-διεύθυνσή τους ή δεν διανέμουν τα αρχεία στο κοινό άμεσα, αυτό αποτέλεσε έκπληξη όταν επιτέθηκε η αστυνομία το σπίτι ενός uploader μερικές εβδομάδες πριν.

Καταρχάς ήταν ασαφές πώς η ταυτότητα του uploader αποκαλύφθηκε, αλλά σήμερα στο γερμανικό www.gulli.com  αναφέρθηκε  ότι αυτό ήταν πιθανό να ολοκληρωθεί από τη δημιουργική χρήση   της παραγράφου 101 του γερμανικού νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας http://bundesrecht.juris.de/urhg/__101.html (χρησιμοποιείται   για να λάβουν νομικά μέτρα ενάντια σε εκείνους που μοιράζονται τη μουσική στη Rapidshare).  Επιτρέπει βασικά στους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων για να πάρουν «την άδεια» από έναν αστικό δικαστή να ζητηθεί από τους  ISPs   να αποκαλύψουν τις προσωπικές λεπτομέρειες ενός χρήστη πίσω από μια ορισμένη IP.

Τώρα, εντούτοις, αυτό φαίνεται επίσης να συμβαίνει για  υπηρεσίες όπως Rapidshare, η οποία εδρεύει στη Γερμανία. Αυτό ανοίγει φυσικά τη δυνατότητα για τους κατόχους δικαιωμάτων να πάνε ενδεχομένως ακόμη και στις περιοχές των  BitTorrent. Πράγματι, ο καθένας που φορτώνει τώρα ένα αρχείο torrent σε μια περιοχή που φιλοξενείται στη Γερμανία είναι σε κίνδυνο αποκάλυψης προσωπικών λεπτομέρειών του. Αν και θα είναι αδύνατο να αποδειχθεί ότι ο uploader διένειμε  πραγματικά το αρχείο, μπορεί να φανεί σαν βοήθεια στην παραβίαση πνευματικών διακιωμάτων.

Λίγο πολύ  όλα τα  torrent sites παρακολουθούν τις IP  των (.torrent) uploaders τους, και εάν οι κάτοχοι δικαιωμάτων μπορούν να πάρουν την IP των ανθρώπων που φορτώνουν αρχεία στην Rapidshare, μπορούν εύκολα να επεκτείνουν αυτό στις περιοχές BitTorrent που φιλοξενούνται στη Γερμανία.

Ένα όνειρο πραγματοποιείται για τους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων, αλλά κι ένας εφιάλτης  για την ιδιωτικότητα των χρηστών του Ίντερνετ.

Too bad for Metallica’s Lars Ulrich who only just started sharing files himself.

http://torrentfreak.com/metallica-frontman-pirates-his-own-album-090305/

από: stavnt (1908)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *