Κόσμος

Κίνα: Κατέρρευσαν σχολεία και χημικά εργοστάσια με εγκλωβισμένους χιλιάδες ανθρώπους

Εφιάλτης στην Κίνα από το ισοπεδωτικό πέρασμα του Εγκέλαδου. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, περίπου 18.645 άνθρωποι παραμένουν θαμμένοι κάτω από τα συντρίμμια σε μία και μόνη πόλη της επαρχίας Σετσουάν που χτυπήθηκε χειρότερα από τον χτεσινό ισχυρό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ. Μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 3.629 ανθρώπων.

Τραγικό θάνατο βρήκαν χιλιάδες παιδιά και εργαζόμενοι σε ισοπεδωμένα σχολεία κι εργοστάσια. Ο σεισμός -o χειρότερος τα τελευταία 32 χρόνια στην περιοχή- έγινε αισθητός και έσπειρε πανικό στο μεγαλύτερο μέρος της Κίνας, ακόμη και στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης που απέχει 3.300 χλμ από το επίκεντρό του. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Προστασίας του Περιβάλλοντος της χώρας, ειδικοί βρίσκονται καθ’ οδόν προς τις πληγείσες περιοχές, για να ελέγξουν την ασφάλεια των πυρηνικών και χημικών εγκαταστάσεων, των εργοστασίων παραγωγής τσιμένου και άλλων “ευαίσθητων” εγκαταστάσεων.

Το έργο των σωστικών συνεργείων είναι εξαιρετικά δύσκολο καθώς οι δρόμοι έχουν καταστραφεί, ενώ, ήταν αδύνατο να προσεγγίσουν την πληγείσα περιοχή ελικόπτερα λόγω των κακών καιρικών συνθηκών. Έκκληση για οικονομική βοήθεια και αίμα από τον Ερυθρό Σταυρό και το υπουργείο Υγείας της Κίνας.
Προς το παρόν δεν έχει εντοπιστεί κανένας αλλοδαπός μεταξύ των θυμάτων του σεισμού, ανακοίνωσε η κινεζική κυβέρνηση.


Κατέρρευσαν σχολεία και χημικά εργοστάσια

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι υπάρχει ακόμη πολύ μεγάλος αριθμός εγκλωβισμένων στην πόλη Μιανζού, που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού και παραμένει αποκλεισμένη. Μεταξύ των αγνοούμενων είναι και μία ομάδα 15 Βρετανών τουριστών.

Επίσης, κατέρρευσαν και δύο χημικά εργοστάσια στην περιοχή Σιφάνγκ, καταπλακώνοντας όσους δούλευαν εκείνη την ώρα, ενώ χρειάστηκε να απομακρυνθούν από την περιοχή τουλάχιστον 6.000 κάτοικοι, καθώς σημειώθηκε διαρροή 80 τόνων υγρής αμμωνίας.

Πολλές ιαπωνικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η αυτοκινητοβιομηχανία Toyota αλλά και η Hitachi, σταμάτησαν τη λειτουργία των εργοστασίων τους.

Έκκληση για οικονομική βοήθεια απηύθυνε ο κινεζικός Ερυθρός Σταυρός. Ο οργανισμός ανακοίνωσε πως χρειάζεται επειγόντως σκηνές, κουβέρτες, τρόφιμα, πόσιμο νερό και φάρμακα, μετέδωσε το πρακτορείο “Νέα Κίνα”. Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας της χώρας έκανε έκκληση για δωρεές αίματος.

Σήμερα, έφτασε το πρώτο συνεργείο διάσωσης στο Γινγκτσιού, στην περιοχή Ουεντσουάν, στο επίκεντρο του σεισμού.

“Μια ομάδα γιατρών από το Τσενγκντού (πρωτεύουσα της επαρχίας Σιτσουάν) συνοδευόμενη από 1.300 στρατιώτες έφτασε στην περιοχή”, διευκρινίζει το πρακτορείο “Νέα Κίνα”.

Σήμερα θα επισκεφτεί της πληγείσες περιοχές ο Κινέζος πρωθυπουργός Ουέν Τζιαμπάο.

Στο Πεκίνο ο εκπρόσωπος της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων δήλωσε ότι οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις στην κινεζική πρωτεύουσα δεν υπέστησαν ζημιές.

Συλλυπητήρια τηλεγραφήματα απέστειλαν στις κινεζικές αρχές ΗΠΑ, ΕΕ και Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ, πανικό προκάλεσε ο ισχυρός μετασεισμός που έπληξε την πόλη Τσενγκντού, πρωτεύουσα της επαρχίας Σιτσουάν στις 15:10 τοπική ώρα (10:10 ώρα Ελλάδος), όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα. Σύμφωνα με μαρτυρίες, είναι ο ισχυρότερος μετασεισμός, μετά τη χθεσινή σεισμική δόνηση μεγέθους 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε την επαρχία Σιτσουάν.
Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *