Ταξιδιωτικά άρθρα

Πάμε βόλτα στον Άλιμο (Καλαμάκι)

Δείτε από ψηλά τον Άλιμο (Καλαμάκι). Κάντε την παραλιακή σας βόλτα, δείτε τις παραλίες του, την μαρίνα, τον θερινό σινεμά του.

O Άλιμος ή Καλαμάκι βρίσκεται στο Νότιο Τομέα του λεκανοπεδίου Αθηνών στην Περιφέρεια Αττικής. Συνορεύει με το Ελληνικό στο νότο, με το Παλαιό Φάληρο στα βορειοδυτικά, με τον Άγιο Δημήτριο στα βορειοανατολικά και με την Αργυρούπολη και την Ηλιούπολη στα ανατολικά. Περικλείεται δυτικά από τη Λεωφόρο Ποσειδώνος και ανατολικά από τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, νοτιοδυτικά του όρους Υμηττού. Ο δήμος, προϊόν συνένωσης των κοινοτήτων Καλαμάκι και Ευωνύμεια (σήμερα Κάτω και Άνω Καλαμάκι, αντίστοιχα) το 1968, έχει έκταση περίπου 7,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων και πληθυσμό περίπου 41.720 κατοίκων, βάσει της απογραφής του 2011.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΑΛΙΜΟΥ
Α’ Πλαζ Αλίμου, οργανωμένη πλαζ “Ακτή του Ήλιου”,Β΄ Πλαζ (Λουτρά Αλίμου)

Στις αρχές του 20ου αιώνα, το Καλαμάκι αποτελούσε παραθεριστικό προορισμό για εύπορους Αθηναίους, οι οποίοι απολάμβαναν τη θάλασσα. Η ονομασία “Καλαμάκι“, σύμφωνα με την παράδοση, προήλθε από ένα τρίκλωνο ή τετράκλωνο κλωνάρι που βρισκόταν σε κεντρικό σταυροδρόμι του οικισμού στην περιοχή της σημερινής παραλιακής οδού.

Σε αντίθεση με το Μπραχάμι (σημερινός Άγιος Δημήτριος) αλλά και την περιοχή του Παλαιού Αλίμου, το Καλαμάκι δεν ήταν ιδιαίτερα εύφορο και η συγκομιδή που απέδιδε σε σιτάρι, βρώμη και κριθάρι δεν θεωρείτο επαρκής. Άλλωστε στον Άλιμο υπήρχαν ήδη από τα χρόνια μετά την επανάσταση μεγάλες εκτάσεις γης, εκ των οποίων μια αρκετά εκτενής ανήκε στον στρατηγό Μακρυγιάννη, ενώ στους Τράχωνες το γνωστό στους κατοίκους ως κτήμα Γερουλάνου, είχε περάσει από τη δικαιοδοσία του Υπουργείου Ναυτικών στον εφοπλιστή Μαρίνο Γερουλάνο στα πλαίσια δημοπρασίας.

Η μαρίνα Αλίμου είναι η μεγαλύτερη στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και σίγουρα η πλέον δημοφιλής στην Ελλάδα. Με χερσαίο χώρο συνολικής έκτασης 171.030 τ.μ., θαλάσσιο χώρο 250.000 τ.μ. και λιμενοβραχίονες μήκους 1.170 μ., διαθέτει 1000 μόνιμες θέσεις σκαφών εκ των οποίων 50 θέσεις για μεγάλες θαλαμηγούς άνω των 25 μέτρων.

Κατά το μεγαλύτερο μέρος του έτους οι άνεμοι πνέουν βόρειοι, με ανάλογη ένταση ανά εποχή, που φθάνουν συνήθως τα 6 Μποφόρ μέγιστο.

Η Μαρίνα βρίσκεται νοτιοδυτικά της Αθήνας, 15 χλμ από το κέντρο της πόλης, 8 χλμ νότια του λιμένα Πειραιώς και 30 χλμ από τον Διεθνή Αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος. Εξυπηρετείται από ένα πυκνό δίκτυο τραμ, λεωφορείων και ταξί.

Η Μαρίνα διοικείται από την ΕΤΑΔ Α.Ε. (Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε).
Δίπλα στη μαρίνα και επί της Λεωφόρου Ποσειδώνος βρίσκεται το κολυμβητήριο της πόλης, ενώ μέσα στο χώρο της μαρίνας βρίσκεται εγκατεστημένος μικρός αριθμός χώρων εστίασης. Το μέγιστο βάθος της μαρίνας είναι 6,5 μέτρα. wikipedia

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *