Επικαιρότητα

Παρέμβαση ΕΣΗΕΑ για τις εξελίξεις στην εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Ιδιαίτερο προβληματισμό δημιούργησαν συνολικά στο χώρο των ΜΜΕ οι εξελίξεις στην εφημερίδα “Πρώτο Θέμα“. Με θέμα “Επικίνδυνες εξελίξεις στον τομέα της Ενημέρωσης με άμεσες δυσμενείς επιπτώσεις στον Κλάδο”, πραγματοποιήθηκε σήμερα συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Σ.Η.Ε.Α., στην οποία πήρε μέρος και ο αιρετός εκπρόσωπος των συντακτών της εφημερίδας.

Στην ανακοίνωση που εκδώθηκε τονίζεται μεταξύ άλλων ότι: “Με αφορμή τις εξελίξεις στην πολύκροτη υπόθεση Ζαχόπουλου, το ροζ DVD του αποπροσανατολισμού, καθώς και τις έντονες παρενέργειες και κλονισμούς που προκαλούν συνολικά στην πολιτική και κοινωνική ζωή, αλλά και τον τομέα της Ενημέρωσης, το Δ.Σ. της Ένωσης οφείλει να επισημάνει προς πάσα κατεύθυνση ότι:

1. Καταδικάζει την τακτική συσκότισης, τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, την συστηματική παραπληροφόρηση, διαρροές από μέρους του κυβερνητικού εκπροσώπου και την επιχείρηση μετακύλισης του προβλήματος στον δημοσιογραφικό κλάδο στο σύνολό του.

2. Καταγγέλλει την ενεργό συμμετοχή, στο μείζον αυτό πολιτικό θέμα, εργολάβων της ενημέρωσης, εκδοτικών συμφερόντων και ημετέρων τους, τους οποίους η δημοσιογραφική κοινότητα και η κοινή γνώμη οφείλουν να απομονώσουν, επειδή δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την υπόθεση της Ενημέρωσης και της δημοσιογραφικής λειτουργίας.

3. Επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια ανοχής, ώστε να συνεχίζονται τα φαινόμενα αυτά τα οποία έχουν την αφετηρία τους στην ανυπαρξία πολιτικής που να κάνει διακριτό τον ρόλο των ΜΜΕ, των κανόνων λειτουργίας και της πραγματικής ιδιοκτησίας τους, μέσα σε μια ευνομούμενη Πολιτεία, όπου η ποιότητα της ενημέρωσης οφείλει να αποτελεί δημόσιο αγαθό. Η πάλη ενάντια στα φαινόμενα διαπλοκής πολιτικής, οικονομικής ή άλλης εξουσίας με τα ΜΜΕ, παραμένει επίκαιρη και αναδεικνύεται σε υπόθεση όλων των δημοκρατικών και δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας μας .

4. Η ΕΣΗΕΑ για άλλη μια φορά καταγγέλλει με αποτροπιασμό τα φαινόμενα κανιβαλισμού, κιτρινισμού και παραπλανητικής σεναριολογίας που εκτρέπουν τον ρόλο των ΜΜΕ και των δημοσιογράφων από την αποστολή τους. Η δημοσίευση, π.χ. φωτογραφιών, βιντεοσκοπημένων ή μαγνητοφωνημένων προϊόντων υποκλοπής από την προσωπική ζωή προσώπων, τα οποία μάλιστα βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, παραβιάζει βασικές αρχές του Δικαίου, της Ηθικής και βεβαίως της δημοσιογραφικής Δεοντολογίας και το τεκμήριο Αθωότητας.

5. Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ απαιτεί από την κυβέρνηση να τοποθετηθεί με σαφήνεια στην όλη υπόθεση Ζαχόπουλου υιοθετώντας τις θεμελιώδεις αρχές λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος, δηλαδή την ειλικρίνεια και τη διαφάνεια.

6. Τέλος, για τις δραματικές εξελίξεις στην εφημερίδα “Πρώτο Θέμα”, το Δ.Σ. καλεί τους συναδέλφους συσπειρωμένους στο σωματείο τους, να σταθούν απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια συμμετοχής ή ανάμειξής τους στην εργοδοτική διένεξη, να δείξουν εμπιστοσύνη στην συλλογική τους στάση διεκδικώντας τη δουλειά τους, την επαγγελματική τους αξιοπρέπεια, την ανεξαρτησία τους από κάθε λογής συγκρουόμενα συμφέροντα, παραμένοντας πιστοί στις δεοντολογικές αρχές και την κοινωνική ευθύνη του δημοσιογράφου, αξιοποιώντας το δικό τους Κεφάλαιο που είναι η Εργασία τους και η Αλληλεγγύη”.

H συντακτική επιτροπή του “Πρώτου Θέματος”

Με ανακοίνωσή της η συντακτική επιτροπή του “Πρώτου Θέματος” καλεί τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο να πωλήσει τις μετοχές του στους δημοσιογράφους και το προσωπικό της εφημερίδας. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, “επειδή είναι σαφές ότι η εφημερίδα Πρώτο Θέμα έχει γίνει στόχος πρωτοφανών επιθέσεων από ετερόκλητες συμμαχίες ποικιλώνυμων συμφερόντων που έχουν ως στόχο την εξόντωση της και επειδή η συμπεριφορά του κ. Τριανταφυλλόπουλου πλήττει την εφημερίδα μας, η συντακτική επιτροπή αναλαμβάνει τις εξής πρωτοβουλίες:

– Καλεί τον κ. Μάκη Τριανταφυλλόπουλο να πωλήσει τις μετοχές του στους δημοσιογράφους και το προσωπικό του Πρώτοu Θέματος.

– Καλεί τους δύο έτερους συνεκδότες της εφημερίδας, κ.κ. Θέμο Αναστασιάδη και Αναστάση Καραμήτσο να μην ασκήσουν το δικαίωμα πρώτης προτίμησης που έχουν για τις μετοχές του 40% που κατέχει ο κ. Τριανταφυλλόπουλος, προκειμένου να πάρουν οι δημοσιογράφοι τις μετοχές. Και ταυτόχρονα τους καλούμε να καλύψουν το κόστος της εξαγοράς των μετοχών του κ. Τριανταφυλλόπουλου, ώστε να διατεθούν στους εργαζόμενους

– Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο κ. Τριανταφυλλόπουλος, θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα μας, ζητώντας για την διάθεση των μετοχών του, ένα εύλογο τίμημα.

– Ζητούμε από την γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες σύμφωνα με τον νόμο για να υλοποιηθούν τα παραπάνω.»

Σημειώνεται επίσης, ότι πριν από περίπου ένα μήνα ο κ. Μάκης Τριανταφυλλοπουλος εισέπραξε στον προσωπικό του λογαριασμό το ποσό των επτά εκατομμύρια ευρώ ως μέρος ενός δανείου, το οποίο εν μέρει προορίζεται για την ανάπτυξη της εφημερίδας, καθώς και άλλων δραστηριοτήτων στο χώρο των μέσων ενημέρωσης που έχει η εταιρεία Πρώτο Θέμα. Για να συμβεί αυτό μάλιστα, διευκρινίζεται, ο κ. Τριανταφυλλόπουλος συνέστησε και νέα εταιρεία με τους συνεταίρους του και συνεκδότες της εφημερίδας, στην οποία και κατέχει τη θέση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου. Παράλληλα, εκφράζεται η απορία “γιατί ο κ. Τριανταφυλλόπουλος προχώρησε σε μια τέτοια κίνηση – ίδρυση κοινής εταιρείας με τον κ. Αναστασιάδη – τον οποίο, όπως ισχυρίζεται τώρα, ερευνούσε δημοσιογραφικά για τις καταθέσεις του από τον Ιούλιο”.

“Ταυτοχρόνως -συνεχίζει η ανακοίνωση- μαθαίνουμε από τα μέσα ενημέρωσης και συγκεκριμένα από δελτίο ειδήσεων χθες το βράδυ ότι ετοιμάζει εφημερίδα με άλλους γνωστούς τηλεοπτικούς δημοσιογράφους – πράγμα, που ο ίδιος δεν έχει διαψεύσει”.

“Καλούμε λοιπόν τον κ. Τριανταφυλλόπουλο να ανταποκριθεί στην πρωτοβουλία μας, επιστρέφοντας στο ταμείο της εταιρίας τα επτά εκατομμύρια ευρώ, ποσό που προορίζεται για την ανάπτυξη των σκοπών της”, καταλήγει η ανακοίνωση της συντακτικής επιτροπής.

Οι κινήσεις του κ. Τριανταφυλλόπουλου

Εξώδικο με το οποίο του ζητά να αποχωρήσει από την εφημερίδα “Πρώτο Θέμα” απέστειλε προς τον Θέμο Αναστασιάδη ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος. Ο κ. Τριανταφυλλόπουλος αναφέρει χαρακτηριστικά πως δεν προτίθεται να επιτρέψει στο Θέμο Αναστασιάδη να γίνει το “Πρώτο Θέμα”, το όχημα για την άμυνά του σε όσα του αποδίδονται και ενδεχομένως θα του καταλογιστούν.

Μιλώντας στη ΝΕΤ, ο κ. Τριανταφυλλόπουλος και αναφερόμενος στην ανακοίνωση της συντακτικής ομάδας, τόνισε πως δεν πρόκειται για τη συντακτική ομάδα της εφημερίδας, αλλά για τους κυρίους Αναστασιάδη και Καραμήτσο, οι οποίοι όπως τόνισε, βρίσκονται υπό το κράτος πανικού.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *