ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Που μπορεί να στοχεύει η εξαγορά της Valve από τη Google

Ντόρος γίνετε τελευταία για πιθανή εξαγορά της Valve από τη Google και οι περισσότεροι έχουν την εντύπωση πως αυτή η αγορά πρόκειται να πραγματοποιηθεί για να μπει η Google και στον τομέα του gaming, άλλον δηλαδή ένα τομέα που μπορεί να ανταγωνιστεί την Microsoft.
Καταρχήν η Valve είναι μια από τις γνωστές και ιδιαίτερα αξιόλογες εταιρείες στο χώρο της ανάπτυξης ηλεκτρονικών παιχνιδιών με γνωστά παιχνίδια στο ενεργητικό της όπως το Counter-Strike, το Half life, το Portal, το Team fortress και άλλα. Αλλά αν μελετήσει κανείς προσεχτικά την κίνηση της google και σε συνδυασμό με την δραστηριότητα που της αποφέρει τα μεγαλύτερα έσοδα, φαίνεται πως τελικά αυτό που ενδιαφέρει πάνω από όλα τη Google σε αυτήν την εξαγορά, είναι το Steam που αποτελεί σήμερα την καλύτερη πλατφόρμα διανομής περιεχομένου παγκοσμίως με 15.000.000 εγγεγραμμένους χρήστες. Οι χρήστες αυτοί έχουν εγκαταστήσει το Steam στους υπολογιστές τους και έχουν πλέον την δυνατότητα να αγοράζουν και να κατεβάζουν και να παίζουν άμεσα οποιοδήποτε παιχνίδι διατίθεται μέσω της πλατφόρμας και όλα αυτά μέσα από τον web browser τους.

Παρέχει και άλλες λειτουργίες προς του gamers, όπως δωμάτια συζητήσεων (chat rooms και ζωντανή συνομιλία όσο παίζουν), τουρνούα, δημιουργία ομάδων,  αυτόματα κατεβάσματα διορθωτικών αρχείων παιχνιδιών (patches) κ.α.

Αν συνδυάσει κανείς τώρα το δυνατό χαρτί της Google που δεν είναι άλλο από την online διαφήμιση σε συνδυασμό με το Steam, θα μπορούσαμε να μιλάμε για ένα κανάλι διανομής περιεχομένου και παιχνιδιών όπου θα προβάλει παράλληλα και διαφημίσεις και γιατί όχι αύριο μεθαύριο και την δυνατότητα ενσωμάτωσης διαφημίσεων σε παιχνίδια που διατίθενται μέσω της πλατφόρμας Steam που θα προσφέρονται δωρεάν ή με μικρό αντίτιμο στους χρήστες της, και τα έσοδα τους θα εισέρχονται κυρίως από τις προβαλλόμενες διαφημίσεις.

Κάτι τέτοιο θα ήταν ιδιαίτερα θετικό, κυρίως για τις μικρές εταιρείες ανάπτυξης παιχνιδιών που δεν έχουν την οικονομικές δυνατότητα να επενδύσουν σε μεγάλες παραγωγές που ακόμα και όταν κυκλοφορούν τα παιχνίδια τους ακόμα και με χαμηλό κόστος, η πειρατεία εκμηδενίζει τα κέρδη τους και την δυνατότητα ανάπτυξης τους και επένδυσης σε άλλα μελλοντικά παιχνίδια.

Αν όμως έχουν την δυνατότητα να προσφέρουν δωρεάν τα παιχνίδια τους και μέσα από ένα ασφαλές και έγκυρο κανάλι, και αρχίσουν να εισπράτουν έσοδα από διαφήμιση, είναι πολύ πιθανόν να έχουν πολύ μεγαλύτερα κέρδη, από ότι θα είχαν πουλώντας τα και είναι κάτι που κάνει και τους ίδιους ευτυχισμένους αλλά και τους gamers που θα μπορούν να παίζουν δωρεάν και νόμιμα.

Μη ξεχνάμε πως πριν λίγο καιρό αγόρασε και την Adscape Media αντί 23 εκατ. Δολαρίων, που είναι μια εταιρεία που εξειδικεύετε στο in game advertising, εξαγορά που ενισχύει ακόμα περισσότερο τις παραπάνω προβλέψεις.

Links:
http://www.theinquirer.net/gb/inquirer/news/2008/09/17/google-valve
http://www.techradar.com/news/gaming/report-google-to-buy-valve-465681

Συντάκτης: Δημήτρης Σισκόπουλος, μέλος του Log.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *