Επικαιρότητα

Προκαλούν οι σκοπιανοί με απαράδεκτη αφίσα εναντίον της Ελλάδας

Διπλωματικός πυρετός επικρατεί για την ονομασία της ΠΓΔΜ ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, την Τέταρτη, στο Βουκουρέστι. Η ελληνική Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να θέσει βέτο στην ένταξη της FYROM στη Βορειοατλαντική Συμμαχία εάν δεν υπάρξει αμοιβαία αποδεκτή ονομασία για όλες τις χρήσεις, όπως κατ’ επανάληψη έχουν τονίσει τόσο ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής όσο και η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία μάλιστα διεμήνυσε ότι η Ελλάδα ούτε δέχεται, ούτε εκτελεί εντολές. Έντονη εξάλλου, ήταν η αντίδραση της Αθήνας που προχώρησε σε διαβήματα μετά την ανάρτηση αφίσας στους δρόμους των Σκοπίων που απεικονίζει την ελληνική σημαία και ο σταυρός έχει αντικατασταθεί από το σύμβολο της σβάστικας. Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ εντείνουν τις πιέσεις για άμεση λύση στο Σκοπιανό και συμφωνά με πληροφορίες δεν αποκλείεται να προχωρήσουν σε κάποια κίνηση στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Η πρέσβης της Ελλάδας στην ΠΓΔΜ, κ. Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, κατόπιν οδηγιών από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, προέβη χθες το βράδυ σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ για τις αφίσες που αναρτήθηκαν σε δρόμους των Σκοπίων, οι οποίες προσβάλουν το εθνικό σύμβολο της Ελλάδας. Στο διάβημα, η Ελλάδα απαιτεί να αποσυρθούν αμέσως οι αφίσες αυτές. Σ’ αυτό τονίζεται ότι οι αγώνες της Ελλάδας κατά του φασισμού και του ναζισμού δεν αμφισβητούνται από κανέναν και σημειώνεται ότι τέτοιες ενέργειες αποτελούν εμπόδιο στην προώθηση και ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας στην περιοχή.

«Δεν ήθελα να προκαλέσω την Ελλάδα», λέει ο δημιουργός της αφίσας

«Οι άνθρωποι που εικονίζονται είναι η οικογένειά μου. Ήταν Έλληνες. Το σύμβολο δεν είναι η ναζιστική σβάστικα, πρόκειται για λανθασμένη ερμηνεία. Είναι ένα αρχαίο ινδικό σύμβολο για την αιώνια ζωή, την ευτυχία και την αγάπη. Αφορά την ιστορία της οικογένειάς μου, που έχει ελληνική καταγωγή. Είναι μία αφιέρωση σε αυτούς. Δεν είναι προπαγάνδα».

Τα παραπάνω δήλωσε στον ρ/σ Alpha 98,9 ο Ατανάς Μπότεφ, δημιουργός της προκλητικής αφίσας που προκάλεσε το έντονο διάβημα του υπουργείου Εξωτερικών.

Μέχρι στιγμής δεν υπήρξε αντίδραση από την Κυβέρνηση της ΠΓΔΜ για τις αφίσες αυτές. Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα των Σκοπίων “Βέτσερ”, δημοσιεύει στην πρώτη της σελίδα φωτογραφία με την προσβλητική αφίσα, και έχει τον τίτλο “Ντροπή”. Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι αφίσες αυτές, στις οποίες παραποιείται κατάφορα το εθνικό σύμβολο της Ελλάδας, ξεπερνούν κάθε όριο και υποδαυλίζουν εθνικό και θρησκευτικό μίσος. “Η ντροπιαστική αυτή ενέργεια, προκαλεί, μεταξύ άλλων και ανεπανόρθωτη ζημιά στη Μακεδονία και στους πολίτες της και μάλιστα την κρίσιμη στιγμή που η χώρα αναμένει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ”, σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα, στο οποίο προστίθεται ότι “αναμένεται από το Υπουργείο Εξωτερικών να λάβει τα κατάλληλα μέτρα γι’ αυτούς που παρήγγειλαν την αφίσα, αλλά και για την διαφημιστική εταιρία που ανάρτησε τέτοιου είδους αφίσες σε δρόμους των Σκοπίων”.

Στις αφίσες αυτές διαφημίζεται έκθεση φωτογραφίας και γραφικών, η οποία θα διεξαχθεί στο Πολιτιστικό-Ενημερωτικό Κέντρο των Σκοπίων από τις 3 Απριλίου ως τις 3 Μαΐου. Το ίδρυμα αυτό τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου των Σκοπίων. Στο μέσο της αφίσας απεικονίζεται μία οικογένεια.

Ο δημιουργός της έκθεσης, σε δηλώσεις του χθες το βράδυ στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων “Σίτελ”, ανέφερε ότι η οικογένεια στη μέση της αφίσας, είναι οι Σλαβομακεδόνες γονείς και οι παππούδες του οι οποίοι εγκατέλειψαν την Ελλάδα μετά τον εμφύλιο πόλεμο και πρόσθεσε ότι με “τον τρόπο αυτό”, ο ίδιος “βιώνει το γεγονός αυτό”. Αρνήθηκε ότι η αφίσα “εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες”.

Πηγή:http://www.ert.gr

3 σκέψεις σχετικά με το “Προκαλούν οι σκοπιανοί με απαράδεκτη αφίσα εναντίον της Ελλάδας

  • Επιστρατεύουν τον Μ. Αλέξανδρο σε σποτ!

    Και με τηλεοπτικά σποτ που εμφανίζουν τον Μέγα Αλέξανδρο να επιτίθεται στα… Γαυγάμηλα επιχειρεί τώρα η κυβέρνηση των Σκοπίων να «συνεπάρει» τους πολίτες της, παραλληλίζοντας τις επιτυχείς μάχες του στρατηλάτη με αυτήν που δίνεται αυτές τις μέρες για τη διεκδίκηση του ονόματος Μακεδονία. «Πιστεύω στον εαυτό μου, πιστεύω στη νίκη, εσύ είσαι η Μακεδονία», φέρεται να λέει ο Μέγας Αλέξανδρος στο σποτ, ακολουθούμενος από μακεδονική φάλαγγα σαν να καλεί εμμέσως τους Σκοπιανούς να είναι σε επαγρύπνηση λίγο πριν από την επίθεση…

    http://www.youtube.com/watch?v=SRevveqFltU
    *Ο Μέγας Αλέκος ομιλεί στα … ντόπια!

    http://www.youtube.com/watch?v=WZwgl9-G00Q
    *Όλα τα λεφτά είναι το όνομα της … Κλεοπάτρας στα κυριλλικά υπό τους ήχους του Παπαθανασίου (Μιλάμε για κλοπή σε όλα τα επίπεδα!) Α, ναι και ο Πούτιν είναι επίγονος του μεγάλου στρατηλάτη…

    http://www.youtube.com/watch?v=KMkVYLqoTf4

    *Άθελά του κι εδω ο Πούτιν ξαναπαίζει τον ρόλο του. Εδώ εκπροσωπείται από το πλήρωμα ενός υποβρυχίου που αναδύεται … στην Makedonija!
    Α, ναι η διαφήμιση γυρίστηκε για λογαριασμό της Cosmofon, θυγατρική της Cosmote στην πΓΔΜ…

    Σχολιάστε
  • Ας ακουστεί γιά άλλη μιά φορά το ΟΧΙ .
    Αλλά Μεταξάδες δεν γεννιούνται κατά παραγγελείαν.Τα μεταξωτά βρακιά θέλουν και επιδέξειους ……. και όχι μόνο.
    Ας προσκοληθούμε στο άρμα της Ορθόδοξης Ρωσσίας, και ας στείλλουμε απο κει που ήρθανε τους Αγγλοσάξωνες με τις σιωνιστικές τους ιδέες και αντιλήψεις.
    Γένοιτο

    Σχολιάστε
  • Τι να πει κανείς, οργανωμένα φαίνονται όλα αυτά και μάλλον θα την πατήσουμε για μια ακόμα φορά.
    Δεν έχουμε διπλωματία, είναι ανύπαρκτοι οι δικοί μας διπλωμάτες όπως και η κυβέρνηση είναι ανύπαρκτη.

    Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *