Επικαιρότητα

Σενάρια για συνεργασίες στις επόμενες εκλογές

kalpi_psifoforiaΤα ευρήματα δημοσκοπήσεων για τη βουλευτική και την ευρωβουλευτική κάλπη , που είδαν το φώς της δημοσιότητας στον Κυριακάτικο tύπο, τροφοδοτούν εκ νέου την εκλογολογία . Όχι μόνο για το χρόνο διεξαγωγής των επόμενων γενικών εκλογών, αλλά και για τις δυνατότητες να υπάρξει -σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας -συνεργασία κομμάτων στο χώρο της κεντροδεξιάς ή της κεντροαριστεράς . Δηλώσεις στελεχών από τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, πυροδότησαν ποικίλες αντιδράσεις εντός και εκτός των κομματικών χώρων τους .
Δεν υπάρχει ενδεχόμενο συνεργασίας Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, σε κυβέρνηση συνασπισμού, δηλώνει ο Γιάννης Ραγκούσης στα ΝΕΑ.

Ο γραμματέας του εθνικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ προβλέπει μάλιστα ότι οι ευρωεκλογές θα πάρουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος και σχολιάζει το σχέδιο της κυβέρνησης.

“Έχει μόνο προεκλογικό σχέδιο και το έχουν θέσει σε εφαρμογή, θέτοντας τη χώρα ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο από τον ανασχηματισμό της 7ης Ιανουαρίου”, τονίζει στα “ΝΕΑ”.

Απαντώντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος δήλωσε: “Κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ μιλάνε για εκλογές και τι ενδεχομένως θα προκύψει μετά από εκλογές. Δεν είναι θέμα που αφορά την κυβέρνηση και το κόμμα της ΝΔ”.

Ο κ. Αντώναρος κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι καλλιεργεί κλίμα εκλογολογίας και πως το κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν πρέπει δεν θέλει και δεν μπορεί να συνεργαστεί με τη ΝΔ.

Την ίδια ώρα και ενώ το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει ψηλά με κυρίαρχη την κόντρα για την οικονομική κρίση, στο ΠΑΣΟΚ, οι δηλώσεις του Μιχάλη Χρυσοχοίδη στη “Real News”, ότι η ανυπομονησία και η πομπώδης σιγουριά, αποτελούν θανάσιμα αμαρτήματα, προκάλεσαν την αντίδραση του Απόστολου Κακλαμάνη.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής μιλώντας στη Νετ 105,8 τόνισε: “Εάν ο κ. Χρυσοχοΐδης, είναι ανυπόμονος ή είναι σίγουρος για το τι θα γίνει αύριο και μεθαύριο, ας κάνει πρώτα την αυτοκριτική του γι’ αυτό και μετά να αναζητήσει άλλους. Εγώ, δεν νομίζω ότι το ΠΑΣΟΚ έχει αυτή τη στιγμή ανάγκη από τέτοιου είδους αυτοκριτικές, εκτός αν τις κάνει καθένας για τον εαυτό του. Να σοβαρευτούμε κάποτε. Αρκετά περιφερόμαστε στα κανάλια. Χρειάζεται κάποιο μέτρο. Δεν γνωρίζω εγώ τέτοια πρόσωπα, στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που να έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά που λέει ο κ. Χρυσοχοΐδης”

Ο Γιάννης Ραγκούσης στη συνέντευξη του στα ΝΕΑ πάντως, βάλει και κατά του Αλέκου Αλαβάνου τονίζοντας πως: “Μια άρνηση συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ στην πραγματικότητα αποτελεί μια άρνηση ανάληψης ευθύνης για τη χώρα και το λαό.”

“Με αίσθημα ευθύνης, καταθέτουμε το πρόγραμμά μας για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο στο οποίο την οδήγησαν οι θιασώτες της «ελεύθερης αγοράς».Καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να παρακολουθήσουν το Συνέδριό μας, να διαβάσουν προσεκτικά το πρόγραμμά μας και να τοποθετηθούν με την υπευθυνότητα που απαιτούν οι περιστάσεις. Η γενικόλογη συνεργασιολογία δε συνάδει με την κρισιμότητα της περιόδου. απαντά ο Ανδρέας Καρίτζης εκπρόσωπος Τύπου του Συνασπισμού.

“Παρακολουθούμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θέλουμε να επέμβουμε στα εσωτερικά άλλου κόμματος, πιστεύουμε όλο και περισσότερο ότι θα πετύχουμε την αυτοδυναμία που διεκδικούμε, ακόμα και αν την πετύχουμε θα ανοιχτούμε σε ευρύτερες δυνάμεις γύρω μας, πόσο μάλλον σε περίπτωση που δεν θα επιτευχθεί αυτοδυναμία”, ανταπάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟκ, Γιώργος Παπκωνσταντίνου.

Γκρίνια όμως και στο Συνασπισμό, λίγα 24ωρα πριν το διαρκές του Συνέδριο. Ο Φώτης Κουβέλης μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, επαναλαμβάνει πως η Αριστερά οφείλει να ενδιαφέρεται για την διακυβέρνηση, δίνοντας υπό προϋποθέσεις ψήφο εμπιστοσύνης στο ΠΑΣΟΚ.

“Η σύγχρονη Αριστερά δεν πρέπει να μένει αδιάφορη για το πώς και αν θα κυβερνηθεί ο τόπος με το δεδομένο ότι στη βάση των δημοσκοπικών ευρημάτων φαίνεται ότι η χώρα οδηγείται σε έλλειψη αυτοδύναμου κυβερνήσεως. Η σύγχρονη Αριστερά οφείλει να ενδιαφέρεται για το περιεχόμενο της διακυβέρνησης, όχι συμμετέχοντας σε έναν άκρατο, όσο και άκριτο κυβερνητισμό, αλλά χωρίς να αυτοπεριχαρακώνεται”, επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Κουβέλης.

“Μια σύνθεση μπορεί να εμπεριέχει το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ, υπό προϋποθέσεις, που είναι προγραμματικού χαρακτήρα συμφωνίες, συμπλήρωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Κουμουνδούρου πάντως σημειώνουν πως μετά τις εκλογές δεν υπάρχει οποιοδήποτε περιθώριο συνεργασίας ή στήριξης κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο λήξαν θεωρείται το ζήτημα Αβραμόπουλου μετά την τοποθέτηση του ότι οι δηλώσεις για το εθνικό σχέδιο δράσης αλλοιώθηκαν.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις του κ. Δ. Αβραμόπουλου ανέφερε πως ο Υπουργός Υγείας έχει τοποθετηθεί με ξεκάθαρο τρόπο που δεν αφήνει αμφιβολία και το θέμα δεν έχει καμία συνέχεια.

Ωστόσο ο Υπουργός Υγείας δέχθηκε εκ νέου βολές από τους συναδέλφους του.

“Υπάρχει Ελληνικό Στρατηγικό Σχέδιο και υπάρχει από το καλοκαίρι για την αντιμετώπιση της εισαγόμενης οικονομικής κρίσης.”, τόνισε η Υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, μετά από σχετική ερώτηση.

“Όταν είσαι στη κυβέρνηση, εμάς μας έχουν μάθει στη ΝΔ, όταν έχουμε να πούμε κάτι οι βουλευτές το λέμε πρώτα στα όργανα και το όργανο το κορυφαίο είναι η κυβέρνηση επομένως αν ελέχθη, όπως λένε οι πληροφορίες οι δημοσιογραφικές, όφειλε ο κ. Αβραμόπουλος να πάει στο υπουργικό συμβούλιο, να πει – Πρωθυπουργέ, δεν έχεις σχέδιο – και αν δεν συμμετέχει στην κυβερνητική επιτροπή, πιστεύω ότι η πρόσβαση του στο πρωθυπουργό είναι ευκολότερη από τον καθένα. Αυτό επιβάλει η τάξη η κοινοβουλευτική”, σχολίασε στη ΝΕΤ 105,8 ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Σούρλας.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *