Κόσμος

Σε διαρκή επαγρύπνηση με απορίες για την γρίπη των χοίρων

mexico_flu3Σε διαρκή επαγρύπνηση βρίσκεται η διεθνής κοινότητα για τον κίνδυνο εξάπλωσης της γρίπης των χοίρων. Στην Ευρώπη, μετά την Ισπανία και τη Σκωτία, τρία κρούσματα της νόσου επιβεβαιώθηκαν και στη Γερμανία, εντείνοντας την ανησυχία για την εξάπλωσή της. Εξάλλου, έγινε γνωστό ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες σημειώθηκε ο πρώτος επιβεβαιωμένος θάνατος από τη νόσο. Πρόκειται για ένα νήπιο 23 μηνών από το Τέξας. Στο Μεξικό, από τους 159 θανάτους, μόλις οι επτά διαπιστώθηκε ότι όντως οφείλονται στη γρίπη των χοίρων, ενώ έχουν αναφερθεί συνολικά 2.500 ύποπτα κρούσματα με τα 1.300 εξ αυτών να νοσηλεύονται.

Τα κρούσματα ανά τον κόσμο

Οι περισσότεροι θάνατοι σημειώθηκαν στην πρωτεύουσα του Μεξικό, στο ομοσπονδιακό διαμέρισμα και το Σαν Λουίς Ποτόσι. Στα θύματα περιλαμβάνονται παιδιά, νέοι, μεσήλικες και ηλικιωμένοι γεγονός που δημιουργεί ερωτηματικά για το αν τελικά πρόκειται για τη γρίπη των χοίρων, καθώς συνήθως η κοινή γρίπη μπορεί να αποβεί μοιραία για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Σε διεθνές επίπεδο, επιβεβαιωμένα κρούσματα, έχουν εντοπιστεί στις ΗΠΑ, στον Καναδά (13) στη Βρετανία (3) και την Ισπανία (2), ενώ το πρωί της Τετάρτης οι αρχές της νότιας Γερμανίας, επιβεβαίωσαν το πρώτο κρούσμα στο κρατίδιο της Βαυαρίας, στην πόλη Ρέγκενσπουργκ. Πρόκειται για έναν άνδρα που έκανε διακοπές στο Μεξικό πριν από μία εβδομάδα. Παράλληλα, σε εξετάσεις υποβάλλονται ακόμα έξι άτομα.

Στις ΗΠΑ, υπάρχουν 65 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε πέντε πολιτείες των ΗΠΑ, ενώ στον Καναδά, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων γρίπης των χοίρων ανέρχεται πλέον σε 13, όλα όμως χαρακτηρίζονται ήπια

Δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα υπάρχουν και στο Ισραήλ, ενώ ερευνάται ακόμα ένα ύποπτο περιστατικό.

Στη Νέα Ζηλανδία, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε τρία ενώ στην Αυστραλία, οι αρχές της χώρας έχουν ανακοινώσει ότι υπάρχουν 91 πιθανά κρούσματα, αλλά κανένα μέχρι στιγμής δεν έχει επιιβεβαιωθεί με εργαστηριακούς ελέγχους.

Στο Μεξικό, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τις 6 Μαΐου ενώ μέχρι νεοτέρας θα κλείσουν για το κοινό όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία. Το κοινοβούλιο συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών και όλοι οι βουλευτές φορούσαν χειρουργικές μάσκες.

Κεκλεισμένων των θυρών θα διεξάγονται μέχρι νεοτέρας και  όλες οι ποδοσφαιρικές συναντήσεις για το μεξικανικό πρωτάθλημα .

Σε οικονομικό επίπεδο, ήδη υπάρχουν ακυρώσεις ταξιδιών σε δημοφιλείς προορισμούς όπως είναι το Κανκούν ενώ σημαντικό πλήγμα έχει δεχτεί η χοιροτροφία της χώρας.

Εμπάργκο στις πτήσεις από και προς Μεξικό
Την ίδια ώρα, Αργεντινή και Κούβα είναι μεταξύ των χωρών που απαγόρευσαν προσωρινά τις πτήσεις από και προς το Μεξικό, ενώ ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας κήρυξε την Πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης – καθώς έχει μεθόριο με το Μεξικό.

Τα ταξίδια προς το Μεξικό, αποφάσισαν να διακόψουν και τα τουριστικά γραφεία της Γαλλίας, ενώ η καναδική αεροπορική εταιρεία Air Transat ανακοίνωσε ότι διακόπτει ως τα τέλη Μαΐου τις  πτήσεις από Καναδά και Γαλλία προς το Μεξικό.

Στην Ιαπωνία, αποφασίστηκαν αυστηρότερα κριτήρια για την χορήγηση αδειών εισόδου στους Μεξικανούς.

Τόκιο, Οτάβα, Λονδίνο, Ρώμη, Παρίσι και Χάγη συμβουλεύουν τους πολίτες τους να μην ταξιδεύουν στο Μεξικό.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος Ομπάμα ζήτησε από τα μέλη του Κογκρέσου να αποδεσμευτούν 1,5 δισεκ. δολάρια – ως ενίσχυση της αντιμετώπισης της εν λόγω γρίπης, ενώ δάνειο μεγαλύτερο τον 250 εκατομμυρίων δολαρίων θα χορηγήσει στο Μεξικό, η Παγκόσμια Τράπεζα.

Ενσταση για τον όρο γρίπη των χοίρων

Οι ειδικοί πάντως επισημαίνουν πως δεν υπάρχει κίνδυνος από την κατανάλωση χοιρινού κρέατος. Την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο, οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ θα εξετάσουν τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της νόσου.

Παράλληλα, ενστάσεις από την παγκόσμια κοινότητα διατυπώνονται για τη χρήση του όρου γρίπης των χοίρων καθώς πλήττεται σημαντικά η εμπορική δραστηριότητα των παραγωγών χοιρινού κρέατος ανά τον κόσμο.

Έντονες πιέσεις ασκούνται ήδη από τους παραγωγούς χοιρινού κρέατος στις ΗΠΑ ενώ ήδη το Ισραήλ έχει απορρίψει την ονομασία γρίπη των χοίρων και την αποκαλεί γρίπη του Μεξικού καθώς η διατροφικές συνήθειες των Εβραιών απαγορεύουν την κατανάλωση χοιρινού κρέατος.

Την αντίθεση της εξέφρασε και η Παγκόσμια Οργάνωση για την υγεία των ζώων με έδρα το Παρίσι υποστηρίζοντας ότι ο ιός περιέχει στελέχη ιών πτηνών και ανθρώπων και μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπιστεί ζώα, χοίροι, που να νοσούν από την ασθένεια.

Η ίδια συζήτηση γίνεται και στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) όπου εξετάζεται να αφαιρεθεί ο όρος “των χοίρων” από τον τίτλο της νόσου, για να μην προκαλείται σύγχυση στους καταναλωτές.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *