Επικαιρότητα

Σε εξέλιξη πυρκαγιές σε διάφορα μέρη της Ελλάδας

Σε ύφεση η φωτιά στο Χρυσοβίτσι της Τρίπολης, ωστόσο απασχολεί σημαντικές δυνάμεις της πυροσβεστικής, λόγω της ιδιομορφίας του εδάφους αλλά και του σημείου που εκδηλώθηκε της.
Η πυρκαγιά ξεκίνησε πριν από δύο ημέρες, στις 13,40 μετά το μεσημέρι, ανάμεσα σε μία περιοχή που ήταν καμένη από προηγούμενη πυρκαγιά και σε νησίδες με αραιή βλάστηση ελάτων.
Η πυρκαγιά δεν μπορεί να κατασβεστεί, καθώς καίγονται οι πεσμένοι κορμοί από την προηγούμενη φωτιά και ο άνεμος αλλάζει συνεχώς διεύθυνση.
Αυτή τη στιγμή παρεμβαίνουν 26 οχήματα με 78 πυροσβέστες, τέσσερα αεροσκάφη, δύο ελικόπτερα και πεζοπόρο τμήμα από 265 πυροσβέστες, καθώς η κατάσβεση μεμονωμένων μικρών εστιών δεν μπορεί να γίνει άλλο τρόπο.
Σε εξέλιξη από τις 11 χθες το βράδυ πυρκαγιά σε δασική έκταση στη Ζέρβα της Πέλλας. Για την κατάσβεσή της μετέχουν επίγεια μέσα.
Σε ύφεση η πυρκαγιά στο Μαίναλο. Ενίσχυση των δυνάμεων πυρόσβεσης με 10 οχήματα. Ρίψεις νερού πραγματοποιούν τέσσερα αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα, ενώ 178 άτομα αποτελούν το πεζοπόρο τμήμα. Στην περιοχή συντονίζει τις προσπάθειες επιβαίνοντας σε ελικόπτερο, ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής Στυλιανός Στεφανίδης. Υπό μερικό έλεγχο βρίσκονται οι φωτιές σε Σκούρτα και Αταλάντη.

Κονδύλια πυρόσβεσης

Την ίδια ώρα με στοιχεία που προκύπτουν από απάντηση της αρμόδιας Επιτρόπου για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής κ. Danuta Hubner σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΠA.ΣO.K. Σταύρου Aρναουτάκη για την πορεία υλοποίησης του Γ’ KΠΣ, φαίνεται ότι οι πυρκαγιές του περυσινού καλοκαιριού, αποτελούν μια τελευταία ευκαιρία για την αξιοποίηση 3,4 δις του Γ’ KΠΣ. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ: “Ανάσα φαίνεται να παίρνει η κυβέρνηση από την παράταση (ολική ή μερική) σε 14 από τα 25 Επιχειρησιακά Προγράμματα του Γ’ KΠΣ αφού έως και σήμερα, 6 μήνες από την προβλεπόμενη λήξη της προγραμματικής περιόδου 2000-2006, η απορροφητικότητα των κονδυλίων παραμένει στο 81,6%. Δηλαδή 4,22 δις ευρώ παραμένουν αναξιοποίητα, ποσό που αντιστοιχεί στο 18,4 % του συνόλου των κοινοτικών πόρων της τρίτης προγραμματικής περιόδου 2000-2006.
Συγκεκριμένα, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι θα πρέπει να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια για να μπορέσουν να απορροφηθούν 860 εκ. ευρώ από τα Επιχειρησιακά προγράμματα, των οποίων η προθεσμία για την επιλεξιμότητα των δαπανών λήγει στις 31.12.2008. Tο ίδιο ισχύει και για 58 εκ. ευρώ από τους διαθέσιμους πόρους των Κοινοτικών πρωτοβουλιών EQUAL, LEADER και URBAN. H παράταση που κατάφερε να πάρει η χώρα λόγω των πυρκαγιών του περασμένου καλοκαιριού δίνουν μια ευκαιρία ενός χρόνου για την αξιοποίηση σημαντικών πόρων αφού η επιλεξιμότητα για ορισμένα από τα Επιχειρησιακά προγράμματα μεταφέρεται για τον Δεκέμβριο του 2009. Tα ποσά που δεν έχουν απορροφηθεί από αυτά τα προγράμματα ανέρχονται στα 3,4 δις ευρώ”.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *