Κόσμος

Σε νέα πτωτική τροχιά τα χρηματιστήρια, φόβοι για ύφεση στην παγκόσμια οικονομία

Σε ελεύθερη πτώση η πρωινή συνεδρίαση στα ασιατικά χρηματιστήρια, λίγες ώρες μετά το κλείσιμο της Wall Street -όπου ο Dow Jones σημείωσε πτώση-ρεκόρ της τάξεως του 8%- και το ανάλογο χθεσινό κλίμα στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές. Ο Nikkei κατέγραψε αρχικές απώλειες 10%, εξέλιξη που οδήγησε σε προσωρινή αναστολή των διαπραγματεύσεων. Τελικά ο ιαπωνικός δείκτης απώλεσε 11,4%, εν μέσω φόβων για ύφεση στην οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών και σε παγκόσμιο επίπεδο. Νωρίτερα, αναλυτές έκαναν λόγο περί “ρευστοποιήσεων πανικού”.

“Μετά τη δεύτερη μεγάλη πτώση στην ιστορία του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης ήταν αναπόφευκτη η βουτιά και στο Τόκιο” ανέφερε ο αναλυτής Χιροάκι Χοουάτα της Toyo Securities. Κατά 9,4% έπεσε ο δείκτης στη Σεούλ, ενώ σε ελεύθερη πτώση βρέθηκαν οι χρηματαγορές σε Χονγκ Κόνγκ, Σίδνεϋ, Σιγκαπούρη και Βομβάη.
Με ισχυρή πτώση άρχισαν σήμερα οι συναλλαγές στα δύο χρηματιστήρια της Μόσχας. Το RTS υποχώρησε με το άνοιγμα κατά 7,21% στις 732,06 μονάδες και το Micex κατά 8,26% στις 632,72 μονάδες. Πτώση πάνω από 4% κατέγραφε στις 11.25 και το χρηματιστήριο Αθηνών. Με αρνητικό πρόσιμο έκλεισαν και οι ευρωπαϊκές χρηματαγορές χθες, Τετάρτη.

Πτώση και για το πετρέλαιο

Κάτω από το όριο των 68 δολαρίων ανά βαρέλι έπεσε σήμερα η τιμή του πετρελαίου για πρώτη φορά από την 1η Ιουνίου 2007, φθάνοντας στα 67,50 δολάρια στο Λονδίνο, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για παγκόσμια οικονομική ύφεση.

Η τιμή του πετρελαίου Brent της Βόρειας Θάλασσας παράδοσης Νοεμβρίου έφθασε το πρωί τα 67,95 δολάρια/βαρέλι, ενώ ταυτόχρονα η τιμή του ελαφρού αργού διαμορφωνόταν στα 71,82 δολ./βαρέλι.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *