Επικαιρότητα

Σκληρή μάχη με τις φλόγες για τρίτη ημέρα

fotiaM

Σκληρή μάχη με τις φλόγες για τρίτη ημέρα την ΒΑ Αττική, δίνουν όλες οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις.Τα μεγαλύτερα μέτωπα είναι σε Νέα Μάκρη, Μαραθώνα και Διόνυσο, ενώ πολλές φωτιές σιγοκαίνε στην ευρύτερη περιοχή και ο κίνδυνος των αναζωπυρώσεων παραμένει μεγάλος. Εκτιμάται ότι κάηκαν 150.000 στρέμματα δάσους και δεκάδες σπίτια.

Στη Νέα Μάκρη, το πύρινο μέτωπο εκτείνεται κατά μήκος της βόρειας πλευράς και πλησιάζει επικίνδυνα τον συνοικισμό Ανατολή, ενώ εκκενώθηκε το μοναστήρι του Αγίου Εφραίμ.

Ο φόβος των αναζωπυρώσεων

Το κεντρικό μέτωπο αντιμετωπίζεται καλά, με τις ρίψεις των αεροσκαφών και αυτό είναι αισιόδοξο, είπε στη ΝΕΤ 105,8 ο Δήμαρχος Νέας Μάκρης Ιορδάνης Λοιζος, τονίζοντας πάντως ότι υπάρχει και άλλη εστία που δημιουργεί πρόβλημα.

Οι συνεχείς αναζωπυρώσεις δυσκολεύουν εξαιρετικά τις προσπάθειες των πυροσβεστών και στην Πεντέλη, στο Διόνυσο, στο Κάτω Σούλι, στην Πάντειο Πολιτεία και στον οικισμό Αύρας Μαραθώνα, του οποίου διατάχθηκε η εκκένωση.

Μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο δήμαρχος Μαραθώνα Σπύρος Ζαγάρης ανέφερε ότι υπάρχει μία τεράστια φωτιά από μεγάλη αναζωπύρωση δυτικά του οικισμού της Αύρας.

Στις προσπάθειες πυρόσβεσης συνδράμουν γαλλικά, ιταλικά και κυπριακά αεροσκάφη, μαζί με ένα γιγαντιαίο ρωσικό πυροσβεστικό ελικόπτερο.

Στην Αττική έφθασαν και 60 δασοκομάντος με ειδικό πυροσβεστικό όχημα από την Κύπρο, καθώς και 70 υλοτόμοι από τη Χαλκιδική, για να ανοίξουν δρόμους προς δύσβατες περιοχές που έχουν παραδοθεί στις φλόγες.

Από πλευράς ανέμων, και η σημερινή μέρα προβλέπεται δύσκολη, αφού η ένταση θα φθάσει έως και τα 8 μποφόρ – ενώ δεν αναμένεται εξασθένισή τους πριν το βράδυ.

Σε νοσοκομεία έχουν μεταφερθεί ένας πυροσβέστης και 11 πολίτες με αναπνευστικά προβλήματα, 5 πολίτες με καρδιακά και 3 με εγκαύματα.

Από τις φωτιές που βρίσκονται σε εξέλιξη στην υπόλοιπη χώρα, σημαντικότερες κρίνονται εκείνη στη Λιβαδόστρα Βοιωτίας προς τον Αγιο Βασίλειο, που καίει δασική περιοχή, στην Κάρυστο -στο Μετόχι και στον Αητό-, στις τοποθεσίες Ασπούς και Αχέρουνες της Σκύρου, καθώς και στις Μαριές και το Στρογγυλό Ζακύνθου.

Μεγάλος είναι και σήμερα ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς, σύμφωνα με την ΓΓΠΠ, σε Αττική κι Εύβοια, Χίο, Ικαρία και Σκύρο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *