Επικαιρότητα

Συμφωνία για κούρεμα 30% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου

ΦΩΤΟ: ΜΑΡΙΟΣ ΛΩΛΟΣ
ΦΩΤΟ: ΜΑΡΙΟΣ ΛΩΛΟΣ

Περίπου στις 3 τα ξημερώματα της Δευτέρας ολοκληρώθηκαν τελικά οι μαραθώνιες διαβουλεύσεις που βρίσκονταν σε εξέλιξη από το πρωί της Κυριακής στις Βρυξέλλες για την Κύπρο. Οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν με μια προκαταρκτική συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο για τη δανειακή σύμβαση της Κύπρου, η οποία διαμορφώθηκε σε δείπνο εργασίας που είχε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι και τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ.

Ακολούθησε η συνεδρίαση του Eurogroup, κατά την οποία επικυρώθηκε η συμφωνία. Σημειώνεται ότι η έναρξη της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, νωρίτερα είχε αναβληθεί αρκετές φορές, αφού αρχικά ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 19.00 το απόγευμα, πρόβλεψη η οποία αποδείχθηκε εκ των πραγμάτων ιδιαίτερα άστοχη.

Αποχωρώντας από το Συμβούλιο, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε πως υπάρχει «συμφωνία προς το συμφέρον του κυπριακού λαού και της ΕΕ». Όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Αναστασιάδης, δήλωσε, επίσης κατά την αποχώρησή του από την έδρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πως είναι «ικανοποιημένος» από την κατάληξη της διαπραγμάτευσης με κορυφαία στελέχη της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, ανέφεραν ότι η συμφωνία αφορά κούρεμα 30% στις καταθέσεις άνω των 100.000 στην Τράπεζα Κύπρου και πως με αυτό τον τρόπο σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Τράπεζα Κύπρου διασώζεται οριστικά. Η ίδια πηγή επιβεβαίωσε ότι το θέμα του ELA και των περίπου 9 δισ. ευρώ που η τρόικα ήθελε να «φορτώσει» στην Τράπεζα Κύπρου εγκαταλείφθηκε. Σε ό,τι έχει να κάνει με τις καταθέσεις στη Λαϊκή μέχρι 100.000, οι πληροφορίες για τη συμφωνία αναφέρουν ότι διασώζονται και μεταφέρονται στην Τράπεζα Κύπρου χωρίς «κούρεμα». Επίσης με εξαίρεση τη Λαϊκή και την Κύπρου δεν θα υπάρξει «κούρεμα» σε καμία άλλη κυπριακή τράπεζα. Τέλος, η ρευστότητα των 9 δισ. ευρώ που είχε λάβει η Λαϊκή από την ΕΚΤ μεταφέρεται στην Τράπεζα Κύπρου, και προστίθενται στο 1 δισ. ευρώ που η εν λόγω τράπεζα είχε λάβει από την ΕΚΤ.

Άλλες πληροφορίες από τη Λευκωσία, ανέφεραν ότι η συμφωνία προβλέπει κούρεμα από 29% έως 32% για τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ και πως αυτό έμελλε να συμφωνηθεί σε συζητήσεις τεχνοκρατικού επιπέδου.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, είπε ότι ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε από τις Βρυξέλλες για το περιεχόμενο της συμφωνίας τους πολιτικούς αρχηγούς, οι οποίοι βρίσκονταν στο προεδρικό μέγαρο. Ωστόσο, ο κ. Ομήρου απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με την προκαταρκτική συμφωνία, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες για αυτό.

«Πρέπει να περιμένουμε το τελικό κείμενο της συμφωνίας», το οποίο υπόκειται στην έγκριση του Eurogroup, επισήμανε.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, είχαν διαρρεύσει πληροφορίες που ήθελαν την τρόικα να ζητά κούρεμα των καταθέσεων άνω των 100.000 σε ποσοστό που έφτανε ακόμη και το 60%.

Ένας εκπρόσωπος της ΕΕ είπε ότι δεν θα επιβληθεί έκτακτη φορολογία στους καταθέτες άλλων τραπεζών αλλά το πακέτο προβλέπει «bail-in» των μη ασφαλισμένων καταθετών την Λαϊκή—δηλαδή των κατόχων καταθετικών λογαριασμών ή άλλων τοποθετήσεων αξίας μεγαλύτερης από 100.000 ευρώ.

[ΕΚΛΟΓΙΚΑ -η πολιτική στο Διαδίκτυο @ apn]

Μια σκέψη για το “Συμφωνία για κούρεμα 30% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου

  • Στην Ελλάδα θα είχανε κουρέψει τα πάντα στις καταθέσεις.
    Τουλάχιστον οι Κύπριοι το πολέμησαν το θέμα και το πολεμούν, παρόλο που είναι στημένοι στον τοίχο.

    Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *