Κόσμος

Σκόπια: Εκλογές σε κλίμα έντασης στις αλβανόφωνες περιοχές

Σε κλίμα έντασης πραγματοποιούνται σήμερα οι κρίσιμες βουλευτικές εκλογές στην ΠΓΔΜ. Σε περιοχές που κατοικούν Αλβανοί σημειώθηκαν επεισόδια και σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα υπάρχει ένας νεκρός και αρκετοί τραυματίες. Η εκλογική διαδικασία στο χωριό Αρατσίνοβο, με οκτώ χιλιάδες ψηφοφόρους, όπου έγιναν και τα σοβαρότερα, έχει διακοπεί, ενώ αναμένεται επίσημη ενημέρωση από το Σκοπιανό Υπουργείο Εσωτερικών. Τη λύπη του για τα επεισόδια εξέφρασε ο πρόεδρος της χώρας, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

“Δυστυχώς, ήδη από το πρωί έχουμε πληροφορίες για συγκεκριμένα σοβαρά ένοπλα και βίαια επεισόδια. Είναι μεγάλος ο αριθμός των εκλογικών τμημάτων στα οποία έχει διακοπεί η ψηφοφορία. Λυπάμαι ιδιαίτερα που υπάρχουν τέτοια συμβάντα. Θέλω να ελπίζω ότι θα κατορθώσουμε να εκτονώσουμε την κατάσταση και θα ολοκληρώσουμε την ημέρα με τρόπο που αρμόζει σε μία δημοκρατική χώρα”, δήλωσε ο κ. Τσερβένκοφσκι μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στα Σκόπια.

Στην εκλογική διαδικασία συμμετέχουν 19 κόμματα, συνασπισμοί κομμάτων και ανεξάρτητοι υποψήφιοι, ενώ το εκλογικό σώμα ανέρχεται σε 1.780.000 ψηφοφόρους.

Τις εκλογές αυτές παρακολουθούν 270 παρατηρητές του ΟΑΣΕ και περίπου 3.500 τοπικοί παρατηρητές.

Φαβορί φέρεται το κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφσκι, το οποίο όμως δύσκολα θα επιτύχει αυτοδυναμία και αναμένεται να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας με ένα από τα δυο αλβανικά Κόμματα.

Σε συνέντευξή της, στο “ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ”, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη εκφράζει την ελπίδα, να ωριμάσει πλέον και στην πολιτική ηγεσία της ΦΥΡΟΜ η πεποίθηση, ότι η Ελλάδα δεν είναι εχθρός, αλλά μελλοντικός σύμμαχος, και ότι γι αυτό χρειάζεται να βρεθεί μια λύση που σε τελική ανάλυση θα ενδυναμώσει τη χώρα τους.

“Η Ελλάδα θέλει να υπάρχει πολιτική σταθερότητα και ηρεμία στη FYROM προκειμένου να υπάρχει μια αξιόπιστη κυβέρνηση ικανή να αντιληφθεί ότι η μόνη λύση είναι μια κοινά αποδεκτή λύση στο όνομα. Ένα όνομα το οποίο θα είναι σύνθετο μεν, αλλά θα είναι ένα και ενιαίο για κάθε χρήση έναντι πάντων. Οι εντάσεις και οι καταστάσεις βίας δεν βοηθούν. Και βέβαια πρέπει να ξανασκεφθούν τις ευθύνες τους αυτοί που προκάλεσαν τις πρόωρες εκλογές ενώ έπρεπε να θέσουν ως προτεραιότητα τους μια συμφωνία με την Ελλάδα”, δήλωσε για τις εκλογές στη γείτονα χώρα ο Ευάγγελος Βενιζέλος από πλευράς ΠΑΣΟΚ.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *