Κόσμος

Σκόπια: Αυτοδυναμία Γκρουέφσκι με αιματηρά επεισόδια και νοθεία

Εν μέσω βίας και καταγγελιών για νοθεία εξελίχθηκαν οι χθεσινές πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, όπου στα αιματηρά επεισόδια που σημειώθηκαν σκοτώθηκε ένας άνθρωπος κι άλλοι 10 τραυματίστηκαν. Με καταμετρημένο το 97% των ψήφων, ο συνασπισμός «Για Καλύτερη Μακεδονία», του οποίου ηγείτο το VMRO-DPMNE, το κόμμα του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, συγκεντρώνει 48,21%, εξασφαλίζοντας πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο με τουλάχιστον 60 έδρες. Ακολουθούν ο συνασπισμός «Ήλιος-Συνασπισμός για την Ευρώπη», του οποίου ηγείται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) της Ράντμιλα Σεκερίνσκα, με 23,19%, η «Ένωση για την Δημοκρατική Ένταξη» (DUI) του Αλί Αχμέτι -η οποία βρίσκεται στην αντιπολίτευση- με11,23% και το «Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών» (DPA) του Μέντουχ Θάτσι με 10,13%. Η Εφορευτική Επιτροπή ανακοίνωσε παρατυπίες σε πολλά εκλογικά τμήματα, όπου η ψηφοφορία διακόπηκε και θα επαναληφθεί σε 15 ημέρες. Την απογοήτευσή της για όσα συμβαίνουν εξέφρασε η πρόεδρος του σοσιαλιστικού κόμματος Ράντμιλα Σεκερίνσκα, ενώ ανησυχία εξέφρασαν ο πρόεδρος Τσερβένκοφσκι, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ. Το ποσοστό συμμετοχής στις χθεσινές εκλογές ανήλθε στο 58,5%.


Συνεργασία με αλβανικό κόμμα

Φωτογραφία αρχείουΟ ηγέτης του VMRO-DPMNE Νίκολα Γκρούεφσκι “κήρυξε” λίγο μετά τα μεσάνυχτα τη νίκη του συνασπισμού του οποίου ηγείτο το κόμμα του.

Ο Γκρούεφσκι υποστήριξε ότι με βάση τα αποτελέσματα που επεξεργάστηκε το κόμμα του, ο συνασπισμός του οποίου ηγείται το VMRO-DPMNE καταλαμβάνει άνω των 60 εδρών από τις 120 που αριθμεί το σύνολο της Βουλής, κάτι που επιτρέπει στον συνασπισμό του Γκρούεφσκι να έχει την πλειοψηφία στη Βουλή. Όμως ακόμη και στην περίπτωση αυτή, ο Γκρούεφσκι θα αναζητήσει να συνεργαστεί στην κυβέρνησή με κάποιο αλβανικό κόμμα, μεταξύ άλλων και για τη διατήρηση των διεθνοτικών ισορροπιών στη χώρα. Άλλωστε σε όλες τις κυβερνήσεις της ΠΓΔΜ συμμετέχει πάντοτε ένα αλβανικό κόμμα.

Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν τον Ιούλιο του 2006, ο συνασπισμός υπό το κόμμα του Γκρούεφσκι είχε εκλέξει 45 βουλευτές.

«Με τη νίκη αυτή, η αναγέννηση της “Μακεδονίας” συνεχίζεται», ανέφερε ο Γκρούεφσκι ο οποίος έκανε λόγο για ιστορική νίκη του κόμματός του. Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι εκλογές στο 98% των περιοχών της ΠΓΔΜ διεξήχθησαν με τον πλέον δημοκρατικό τρόπο.

«Μόνο σε ορισμένες περιοχές, στο ΒΔ τμήμα της χώρας όπου ζουν κυρίως πολίτες αλβανικής εθνικής καταγωγής σημειώθηκαν επεισόδια και παρατυπίες, για τα οποία εκφράζω τη λύπη μου», δήλωσε ο ίδιος, και πρόσθεσε ότι το κόμμα του τάσσεται υπέρ της επανάληψης της ψηφοφορίας στις περιοχές αυτές.

Μετά την ανακήρυξη της νίκης του κόμματός του, ο πρωθυπουργός μετέβη στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, όπου απευθύνθηκε σε περίπου 2.000 υποστηρικτές του.

Από την πλευρά της, η αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ράντμιλα Σεκερίνσκα συνεχάρη τον Γκρούεφσκι για το εκλογικό αποτέλεσμα που επέτυχε ο συνασπισμός του, τόνισε όμως ότι στις εκλογές αυτές η χώρα πλήρωσε το βαρύ τίμημα των επεισοδίων.

Ένταση επικράτησε στο Τέτοβο, όπου οπαδοί του DPA του Μέντουχ Θάτσι βγήκαν στους δρόμους και πανηγύριζαν με πυροβολισμούς στο αέρα για το αποτέλεσμα του κόμματός τους. Εκπρόσωπος του κόμματος αυτού υποστήριξε ότι το DPA ήρθε πρώτο μεταξύ των αλβανικών κομμάτων.

Ο ηγέτης του DUI Αλί Αχμέτι ανέφερε ότι δεν αποδέχεται το αποτέλεσμα στις περιοχές όπου σημειώθηκαν επεισόδια και νοθεία. Πρόσθεσε ότι τέτοια περιστατικά σημειώθηκαν σχεδόν σε όλη την 6η εκλογική περιφέρεια (Τέτοβο, Γκόστιβαρ) και σημείωσε ότι στις περιοχές όπου οι εκλογές διεξήχθησαν ομαλά το κόμμα του υπερίσχυσε του DPA.

Ο Αχμέτι κατηγόρησε το κόμμα του Θάτσι και την αστυνομία ότι δημιούργησαν ένα σκηνικό τρόμου για να εκφοβίσουν τους ψηφοφόρους του, ενώ σχολιάζοντας τους πανηγυρισμούς οπαδών του DPA στο Τέτοβο, ανέφερε ότι «πανηγυρίζουν για την αιματοχυσία και τη βία που προκάλεσαν».


Αιματηρά επεισόδια και νοθεία

Οι χθεσινές εκλογές επισκιάστηκαν από βίαια επεισόδια αλλά και πολλές καταγγελίες για νοθεία. Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και άλλοι δύο τραυματίσθηκαν σε ένοπλο επεισόδιο με την αστυνομία στην αλβανόφωνη κωμόπολη Αρατσίνοβο (10 χλμ, βόρεια των Σκοπίων), ενώ έξι ακόμη άνθρωποι τραυματίσθηκαν από πυροβολισμούς στον αλβανόφωνο δήμο των Σκοπίων, Τσάιρ.

Σοβαρές παρατυπίες της εκλογικής διαδικασίας, με διπλοψηφίες, απόπειρες παραβίασης της κάλπης και ένοπλους εκφοβισμούς ψηφοφόρων, σημειώθηκαν σε αρκετά εκλογικά κέντρα στο ΒΔ τμήμα της χώρας.

Εκπρόσωποι της Διεθνούς Κοινότητας εξέφρασαν την απογοήτευσή τους και την ανησυχία τους για τα επεισόδια αυτά.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *