Ταξιδιωτικά άρθρα

Στο Μπάρι του Σάντα Κλάους

Το Μπάρι στην Αδριατική είναι μια πόλη με πολλά πρόσωπα, που συνδυάζει αρμονικά το παλιό με το καινούργιο. Μπάριουμ το αποκαλούσαν οι Ρωμαίοι και είναι πρωτεύουσα της επαρχίας της Απουλίας, την οποία πολλοί θεωρούν «Καλιφόρνια της ανατολικής Ιταλίας». Κατοικείται από το 1500 π.Χ. και πριν γίνει λιμάνι των Ρωμαίων (180 π.Χ.) δέχθηκε ισχυρή πολιτισμική επίδραση από τους Έλληνες. Τον 9ο αιώνα πέρασαν οι Σαρακηνοί, οι Βυζαντινοί, οι Νορμανδοί (1701), οι Σικελοί (1156) και οι Ναπολιτάνοι (το 1556).

Μία από τις σημαντικότερες πύλες εισόδου της ανατολικής Ιταλίας αναπτύχθηκε γρήγορα και σήμερα αποτελεί συγκοινωνιακό κόμβο και σημαντικό διεθνές διαμετακομιστικό κέντρο αγροτικών προϊόντων. Φημισμένα είναι τα κεράσια, οι ντομάτες, οι αγκινάρες και τα σταφύλια της περιοχής. Επίσης είναι έδρα μονάδων βιομηχανίας, αλλά και σπουδαίο εμπορικό κέντρο -φιλοξενεί την ετήσια διεθνή έκθεση «Φιέρα του Λεβάντε».

H π ό λη ε ν ρ ι π ή ο φ θ α λ μ ο ύ:

Στο Μπάρι του Σάντα ΚλάουςΧτισμένο στις άκρες του οροπέδιου Τέρρα χωρίζεται στη λαβυρινθώδη παλιά πόλη και τη νέα, που διαμορφώθηκε μετά το 1820 από τον Γιοακίμ Μιρά, γαμπρό του Ναπολέοντα, που πήρε τον τίτλο του βασιλιά της Νάπολης. Το εμπορικό κέντρο έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στο σταθμό του τρένου (από το 1875 συνδέει το Βορρά με τη νότια Ιταλία) και στη λεωφόρο Κόρσο Βιτόριο Εμανουέλε ΙΙ με τους παραδοσιακούς λαμπτήρες και τα εμπορικά καταστήματα.

Φημισμένο είναι παγκοσμίως το κατάστημα Societa anonima C.I.M.A. για τα υψηλής ποιότητας εσώρουχα και μαγιό. Για είδη οικιακής χρήσης υπάρχει το Casa & Casa Το Δημαρχείο, το πανεπιστήμιο (80.000 οι σπουδαστές, Ιταλοί κι από άλλες χώρες) και το θέατρο είναι λαμπρά κτίρια, δείγματα του δυναμισμού που διαθέτει η πόλη με τους 360.000 κατοίκους.

Ο περίπατος που κάνουμε στους δρόμους είναι ευχάριστος γιατί τα κτίρια είναι εντυπωσιακά και η ομορφιά υπάρχει παντού ολόγυρά σου. Μας σύστησαν να ξεκινήσουμε την περιήγηση από το μεσαιωνικό Καστέλ ντελ Μόντε γιατί από αυτό ξεκινά μια σωστή περιήγηση. Είναι το πιο εντυπωσιακό της περιοχής. Χτίστηκε επί του αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας του γερμανικού Έθνους, Φρειδερίκου ΙΙ (1194-1250). Ο επισκέπτης συναντά το όνομά του παντού στην πόλη, η οποία φημίζεται και για τους καθεδρικούς ναούς. Στο Μπάρι το 1096 ο Γάλλος μοναχός Πέτρος ο Αναχωρητής κήρυξε την έναρξη της Πρώτης Σταυροφορίας.

«Πόλη των εκκλησιών» τη χαρακτηρίζουν κάποιοι, «Μιλάνο του Νότου» άλλοι. Εμείς έχουμε “τάμα” να πάμε πρώτα στην περίφημη Βασιλική του Αγίου Νικολάου. Εδώ υπάρχει η κρύπτη του Αγίου που είναι ο προστάτης της πόλης. Το λείψανο του επονομαζόμενου και Σάντα Κλάους, πιο γνωστού ως «Άγιος Βασίλης» των Δυτικών, είχαν κλεψει, το 1087, Ιταλοί ναυτικοί από τα Μύρα της Μικράς Ασίας και το μετέφεραν στο Μπάρι. Τελικά η επίσκεψη άξιζε. Εντυπωσιακός είναι και ο καθεδρικός ναός στο Ρούβο, ενώ άφωνους μας αφήνει το εσωτερικό του καθεδρικού Σαν Σαμπίνο με τις τεράστιες κολώνες από γρανίτη.

«Έπρεπε να είχατε χρόνο να σας κάνω μια περιήγηση στην Απουλία», μας λέει ο οδηγός. «Η διαδρομή κατά μήκος της Αδριατικής είναι σαν μία αναδρομή στο χρόνο. Στη Μπούρτζα ο δρόμος από τη μία πλευρά έχει λιβάδια και φυτείες καλαμποκιού κι από την άλλη λόφους μέχρι και 700 μέτρα, όπου οργιάζει η άγρια βλάστηση. Θα σας πήγαινα και στη Γκραβίνα, 40 χιλιόμετρα από δω, να δείτε τις μυστηριώδεις σπηλιές της».

Μεγάλη ικανοποίηση ένιωσα όταν ο ευγενικός ταξιτζής μου είπε πως «εκείνο που έμεινε σήμερα από την ελληνική παρουσία στο Μπάρι είναι η παροιμιώδης φιλοξενία των ντόπιων».

Επιστρέφοντας στο πλοίο περνάμε από τη μαρίνα και η ομορφιά της μας πληγώνει. Απαραίτητη υποδομή για κάθε περιοχή που είναι τουριστικός προορισμός- οι Έλληνες ακόμα να το κατανοήσουμε.

Π ο υ ν α μ ε ί ν ε τ ε:Τα ξενοδοχεία σε αφθονία και για κάθε βαλάντιο. Εάν θέλετε διακοπές στη φύση με φρέσκο αεράκι και το πρωϊ να σας ξυπνά το λάλημα του πετεινού δοκιμάσετε το Amicizia η το μεγάλο αγρόκτημα Macchie Laudati. Τα ξενοδοχεία 2 αστέρων έχουν τηλεόραση και τηλέφωνο στο δωμάτιο. Στην πόλη υπάρχει το Plaza Leon D’ Oro, ενώ στην επαρχία μπορείτε να διαλέξετε από τα Trullidea, Alberobello, Capurso, Daragona και Conversano. Κοντά στο ιστορικό κέντρο της πόλης με τα πολυτελή καταστήματα υπάρχει το ξενοδοχείο Romanazzi Carducci, πνιγμένο στο πράσινο και το Ambasciatori, συνώνυμο της πολυτέλειας.

Στο Μπάρι του Σάντα Κλάους

Τ ι ν α φ ά τ ε:Αν συζητήσετε με ντόπιους αποκλείεται να μη σας μιλήσουν με υπερηφάνεια για την κουζίνα τους. Παραδοσιακές απολαύσεις και συνταγές βασισμένες στα λαχανικά και τα ζυμαρικά υπάρχουν πολλές. Επίσης διαφημίζουν πολλά πιάτα με «φρούτα της θάλασσας» (πέρκες, μύδια, στρείδια, μαλάκια, γαρίδες, αστακούς. Για θαλασσινά στο Osteria Pericci και στο Ristorante Nuova Vecchia, για διεθνή κουζίνα στο Gibson. Για να πάρετε μια ιδέα τι θα φάτε αξίζει να πάτε στην ψαραγορά στο κεντρικό Nikolai, στο Ateneo Barese, όπου οι ψαράδες διαλαλούν την πραμάτεια τους. Μη παραλείψετε να συνοδέψετε τα θαλασσινά σας δοκιμάζοντας το φημισμένο κρασί Locorotondo με λεπτό άρωμα.

Λίγο πριν σαλπάρουμε έχουμε την ευκαιρία να γνωριστούμε με Έλληνες που μένουν πολλά χρόνια στο Μπάρι. Είναι πάνω από τριάντα και πετυχημένοι επαγγελματικά. Η ικανοποίησή τους έκδηλη για τη συνάντηση. Μιλώντας μαζί τους πληροφορηθήκαμε για την καταγωγή τους, τη ζωή τους, τις προόδους τους.

Όπως μας είπαν 160 χιλιόμετρα βόρεια από το Μπάρι βρίσκεται το Rodi Garganko, κοντά στη Foggia όπου ζουν πολλοί Ροδίτες. Είναι ένα παραθαλάσσιο τουριστικό θέρετρο της Αδριατικής. Το βαθύ γαλάζιο της θάλασσας εναλλάσσεται από το πράσινο των πεύκων και των εσπεριδοειδών. Οι κάτοικοι αποκαλούνται «Ροντιάνοι». Είναι 4.000 και οι βασικές δραστηριότητές τους είναι η αλιεία, το εμπόριο και η καλλιέργεια φρούτων. Μεταξύ των πολλών σημαντικών κτιρίων στο Rodi είναι της Παναγίας με εντυπωσιακό θόλο. Η πόλη είναι εξοπλισμένη με ξενοδοχεία, μπαγκαλόους και κάμπιγκ.

Συντάκτης: Χρήστος Μυστιλιάδης

www.enlefkotv.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *