Επικαιρότητα

Τετραετία με μαύρες σκιές έξω από το Μαξίμου

kouvelis_venizelos
ΜΑΞΙΜΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, ΚΟΥΒΕΛΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΙΟΣ ΛΩΛΟΣ

Τέλος στα σενάρια περί προσφυγής στις κάλπες επιχείρησε να βάλει ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς με διάγγελμά του το οποίο έγινε μετά τις 12.30 το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή. Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος θέλησε να πάρει δημόσια θέση σχετικά με τα όσα έχουν γίνει τις τελευταίες μέρες με το θέμα της ΕΡΤ και τα σενάρια περί προσφυγής στις κάλπες, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει σκοπό να πάει σε εκλογές και εξήρε τη στάση του ΠΑΣΟΚ το οποίο κατά τα φαινόμενα έχει αποφασίσει να στηρίξει την κυβέρνηση ακόμη και αν αποσυρθεί η Δημοκρατική Αριστερά. Αντίθετα, ο κ. Σαμαράς επέκρινε τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη για τη στάση του, κατηγορώντας τον πως άλλαξε τη στάση του, αν και σημείωσε ότι ελπίζει η κυβέρνηση να συνεχίσει να έχει τη στήριξη της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Ο πρωθυπουργός, έκανε λόγο, επίσης και για μια νέα προγραμματική συμφωνία της κυβέρνησης, αναγνωρίζοντας ότι έχουν γίνει λάθη.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι «δεν θα επιστρέψουμε στο αμαρτωλό παρελθόν» και υπογράμμισε ότι προέχει να συνεχιστεί το έργο της κυβέρνησης. Σημείωσε, ακόμη, ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν επαναλαμβάνοντας τα λάθη του παρελθόντος, αλλά με «άλματα προς τα μπρος».

Αξίζει να σημειωθεί τέλος, ότι το διάγγελμα του κ. Σαμαρά φέρεται να καθυστέρησε για κάποιο διάστημα, προκειμένου να βρεθεί τρόπος να μεταδοθεί ζωντανά πανελλαδικά, κάτι το οποίο κανονικά γινόταν μέσω του δικτύου της… ΕΡΤ, κάτι που δεν υφίσταται πλέον!

Φ. Κουβέλης: Δεν βρέθηκε κοινός τόπος, με ευθύνη της κυβέρνησης

Σε δηλώσεις που έκανε από τα γραφεία της Δημοκρατικής Αριστεράς πριν τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, ο κ. Κουβέλης είπε ότι κατά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών δεν προέκυψε κοινός πολιτικός τόπος για το θέμα της ΕΡΤ και σημείωσε ότι επανέφερε την πρόταση της ΔΗΜΑΡ για αναδιοργάνωση της ΕΡΤ και η δημιουργία του νέου φορέα να γίνει με την ΕΡΤ σε κίνηση και με παρόντες όλους τους εργαζομένους.

«Η κυβέρνηση προχώρησε σε έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου παρά την αντίθεση της ΔΗΜΑΡ που γνώριζε με σαφήνεια. Προχώρησε και μάλιστα ερήμην των τεσσάρων υπουργών που πρότεινε η ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ. Αυτό μαρτυρά συγκεκριμένη επιλογή άρνησης της συλλειτουργίας των τριών κομμάτων» είπε ο κ. Κουβέλης συμπληρώνοντας: «Εμείς επιμένουμε δεν είναι δική μας ευθύνη που δεν βρέθηκε κοινός πολιτικός τόπος».

Ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι επέμεινε κατά τη σύσκεψη, τονίζοντας πως η πρότασης της ΔΗΜΑΡ «δεν θα έβλαπτε την ουσία των πραγμάτων». Χαρακτήρισε απαράδεκτο ότι, παρά την απόφαση του ΣτΕ να ενεργοποιηθούν οι συχνότητες της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, αυτή η απόφαση δεν εφαρμόστηκε όπως όφειλε να πράξει η κυβέρνηση με αποτέλεσμα το μαύρο, και με ό,τι συμβολίζει αυτό, παραμένει στους τηλεοπτικούς δέκτες. Τόνισε, μάλιστα, ότι δεν είναι διαδικαστικό ζήτημα αλλά δημοκρατικής συμφωνίας, καθώς και ότι η Δημοκρατική Αριστερά δεν απομακρύνεται από τη μεταρρυθμιστική της πολιτική. Καταλήγοντας επανέλαβε ότι δεν είναι ευθύνη της ΔΗΜΑΡ το γεγονός πως δεν βρέθηκε κοινός πολιτικός τόπος. «Η πρόταση που κάναμε αποτελούσε ικανή βάση για να συμφωνήσει ο πρωθυπουργός», πρόσθεσε.
Ακολούθως ο κ. Κουβέλης ενημέρωσε την κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Αριστεράς, ωστόσο δεν πάρθηκε κάποια συγκεκριμένη απόφαση, αν και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΔΗΜΑΡ προσανατολίζεται στο να αποσύρει τους υπουργούς της από την κυβέρνηση, ενώ άλλες πληροφορίες τη θέλουν να προσανατολίζεται στο να δώσει ψήφο ανοχής στην κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, η κοινοβουλευτική ομάδα της ΔΗΜΑΡ θα συνεδριάσει εκ νέου αύριο, Παρασκευή, το πρωί, προκειμένου να ληφθούν οριστικές αποφάσεις. 

 

Ευ. Βενιζέλος: «Η κυβέρνηση πρέπει να έχει ορίζοντα τετραετίας»

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος, σε δηλώσεις που έκανε και αυτός από την πλευρά του από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, ζήτησε επαναθεμελίωση της τρικομματικής συνεργασίας και είπε ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει η κυβέρνηση να συνεχίσει ως τριτοκομματική, μια κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας, χωρίς εκπλήξεις μεταξύ των εταίρων. «Μετέχουμε όλοι σε μια ευθύνη δεν ανεχόμαστε το ‘μέσα έξω’ η δική μας συμπεριφορά συνεπής σταθερή καθαρή», σημείωσε, χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι η κατάσταση για τη χώρα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και έκανε λόγο για μεγάλο πολιτικό και θεσμικό πρόβλημα που δημιούργησε «η ατυχής πρωτοβουλία της ΝΔ να λειτουργήσει μονομερώς μαυρίζοντας» την ΕΡΤ.

Αφού ζήτησε την «επανάληψη των εκπομπών της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης σε όλες τις συχνότητές της», σημείωσε πως «είναι προφανές πως έχει ανοίξει ζήτημα για την ίδια την υπόσταση και την προοπτική της τρικομματικής κυβέρνησης». Σημείωσε, πάντως, ότι δεν είναι προς το συμφέρον κανενός το να γίνουν εκλογές.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «έχουμε δεχτεί όλα αυτά τα χρόνια, που σηκώνουμε το βάρος της διαχείρισης της κρίσης, προσβολές και αυτό συνεχίζεται και τον τελευταίο χρόνο» και επισήμανε πως «δεν μας άκουσαν» και δεν έγινε σωστά η διαπραγμάτευση τους πρώτους μήνες.

Σημείωσε, ακόμη, ότι ο πρωθυπουργός και η ΝΔ αποδέχονται την άμεση επαναλειτουργία των εκπομπών δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και την άμεση επαναπρόσληψη περίπου δύο χιλιάδων εργαζομένων με ειδική μέριμνα και για τα ειδικά μουσικά σύνολα, «παρότι αυτό απέχει από αρχική θέση μας για επαναλειτουργία της ΕΡΤ μέχρι να λειτουργήσει το νέο σχήμα».

Αφού ζήτησε την «επανάληψη των εκπομπών της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης σε όλες τις συχνότητές της», σημείωσε πως έχει ανοίξει ζήτημα για την ίδια την υπόσταση και την προοπτική της κυβέρνησης, ζήτημα πολιτικής σταθερότητας, με δεδομένες τις μεγάλες θυσίες του λαού, τα βήματα που έχουν γίνει και τα προβλήματα που έχουμε ακόμα μπροστά μας.

[ΕΚΛΟΓΙΚΑ -η πολιτική στο Διαδίκτυο @ apn]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *