Συναυλίες (Live)

Χορωδία Ανέργων στο Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς

Χορωδία Ανέργων στο Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς

Χορωδία Ανέργων “Όσα δεν μπορούν να ειπωθούν, μπορούν να τραγουδηθούν”.  Tετάρτη 30 Αυγούστου στο Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς

Η “Χορωδία Ανέργων” είναι μια προσέγγιση του θέματος της ανεργίας μέσω της τέχνης του θεάτρου, της μουσικής και του κινηματογράφου (live cinema). Οι εμπνευστές αυτού του ιδιαίτερου project, Ελένη Ευθύμιου και Δημήτρης Ζάχος, δημιουργούν μια performance στην οποία κατατίθενται ως ντοκουμέντο αληθινές ιστορίες ανθρώπων που ήρθαν αντιμέτωποι με την ανεργία.

Η ερευνητική περίοδος του project περιελάμβανε την σύνταξη ενός ερωτηματολόγιου αποτελούμενου από ερωτήσεις που ήθελαν να κάνουν οι δημιουργοί σε άτομα που είναι άνεργοι ή έχουν υπάρξει άνεργοι στο παρελθόν. Το ερωτηματολόγιο δόθηκε προς απάντηση σε ανθρώπους που είναι χρόνια άνεργοι, σε άτομα που έχουν υπάρξει άστεγοι, σε νέους με πτυχία που δεν βρίσκουν εργασία και σε ανθρώπους της μέσης ηλικίας που απολύθηκαν πρόσφατα. Με βάση το υλικό από την συμπλήρωση του ερωτηματολογίου και μετά από προσωπικές συνεντεύξεις, δημιουργήθηκαν ιστορίες βασισμένες σε πραγματικές μαρτυρίες αλλά και τραγούδια εμπνευσμένα από τις ιστορίες αυτές. Στην συνέχεια κάποιοι από τους ανέργους καλέστηκαν να συμμετάσχουν στην χορωδία και να τραγουδήσουν τα συγκεκριμένα τραγούδια.

Δημιουργήθηκε έτσι η “Χορωδία Ανέργων”, αποτελούμενη από ανθρώπους που είχαν την ισχυρή επιθυμία να ενταχθούν σε μία ομαδική εργασία, χωρίς κατά βάση να έχουν προηγούμενη σχέση με το τραγούδι. Σε αυτό το πείραμα, καλλιτέχνες και μη, εργάζονται σε μια συνθήκη που χαρακτηρίζεται από αλληλεγγύη και συνεργασία. Στην χορωδία προστίθεται ο θεατρικός λόγος εμπνευσμένος από προσωπικές μαρτυρίες καθώς επίσης εικόνες ανθρώπων που έρχονται αντιμέτωποι με την ανεργία. Δημιουργείται έτσι μια performance που συνδυάζει διαφορετικά είδη τεχνών, με στόχο την παραγωγή ενός αγαθού υψηλής καλλιτεχνικής αξίας. Παράλληλα επιχειρείται η επίτευξη ενός δύσκολου και απαιτητικού στόχου, αποδεσμευμένου όμως από την οικονομική – εργασιακή σχέση μεταξύ των ανθρώπων.

Συντελεστές έργου
Σκηνοθεσία, έρευνα, δραματουργία: Ελένη Ευθύμιου, Δημήτρης Ζάχος.
Μουσική: Ελένη Ευθυμίου
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Ζωή Μολυβδά Φαμέλη
Sound design: Οδυσσέας Γκάλλιος
Καλλιτεχνική – κινησιολογική συνεργασία: Βιττόρια Κοτσάλου
Εικαστικά: Ευαγγελία Μαργαρίτη
Πιάνο: Ναυσικά Μακράκη
Βοηθός σκηνοθέτη, video on stage: Δημήτρης Αμπατζής
Φωτογραφίες: Αλέξης Μανικάκης
Σχεδιασμός αφίσας – Artwork: Αχιλλέας Μεσσάικος
Παραγωγή: Ευάγγελος Κώνστας – Constantly Productions

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ρεματιάς 2017.

Είσοδος ελεύθερη

Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς
Πεζόδρομος Προφήτη Ηλία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *