Κόσμος

Ώρες αγωνίας στην Λ’ Άκουιλα -Βρέθηκε νεκρός ο φοιτητής Βασίλης Κουφαλιάς

lakoyilaΜε δραματικό ρυθμό αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων του φονικού σεισμού που έπληξε τα ξημερώματα της Δευτέρας την πόλη Λ’ Άκουιλα της Ιταλίας, με τους νεκρούς να έχουν φθάσει τους 180, ενώ στη λίστα των θυμάτων προστέθηκε και το όνομα του Έλληνα φοιτητή της μηχανολογίας Βασίλη Κουφαλιά που ήταν αγνοούμενος. Οι τραυματίες  υπερβαίνουν τους 1500, ενώ τα μέλη των σωστικών συνεργείων συνεχίζουν τις έρευνες στα συντρίμμια των κτιρίων που κατέρρευσαν για τον εντοπισμό επιζώντων. Ο Έλληνας φοιτητής Βασίλης Κουφαλιάς, μετά από τις ολονύχτιες έρευνες εντοπίστηκε τελικά νεκρός, από τους άνδρες των σωστικών συνεργείων που τον βρήκαν κάτω από τα ερείπια του σπιτιού που διέμενε κοντά στο Δημοτικό Πάρκο της πόλης και το οποίο κατέρρευσε από την ισχυρή δόνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι διασώστες εντόπισαν και ανέσυραν το άψυχο σώμα του φοιτητή που είχε καταπλακωθεί από τα συντρίμμια του κτιρίου, ενώ λίγο αργότερα η σορός του αναγνωρίστηκε από τους γονείς και την αδελφή του στο νεκροτομείο της πόλης.

Οι γονείς του άτυχου φοιτητή είχαν μεταβεί από χθες στην Ιταλία και παρακολουθούσαν λεπτό προς λεπτό τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων για τον εντοπισμό του γιου της, ενώ η αδελφή του κατάφερε να γλυτώσει από την καταστροφή με ελαφρά τραύματα.

vasilis_italiaΤην ίδια ώρα με πτήσεις των αεροπορικών εταιρειών Aegean και Ολυμπιακής που διέθεσαν αεροσκάφη από την πρώτη στιγμή, αλλά και με φεριμπότ, 160 Έλληνες φοιτητές που διέμεναν στην ευρύτερη περιοχή της Λ’ Άκουιλα, που επλήγη, επέστρεψαν στην Αθήνα, μετά από συντονισμένες ενέργειες στις οποίες προέβη η Ελληνική πρεσβεία στη Ρώμη.

Πέντε από τους Έλληνες φοιτητές που τραυματίστηκαν από το σεισμό έχουν ήδη μεταφερθεί και νοσηλεύονται σε νοσοκομεία έξω από τη Λ’ Άκουιλα, όμως η κατάστασή τους δεν κρίνεται σοβαρή και αναμένεται και αυτοί να επιστρέψουν στην Ελλάδα μόλις οι γιατροί το επιτρέψουν.

Όσον αφορά στο έργο των ερευνών, περίπου 24 ώρες μετά το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου, οι διασώστες με τη βοήθεια ειδικών μηχανημάτων ανίχνευσης κατάφεραν να εντοπίσουν κάτω από τα ερείπια και ανέσυραν τα ξημερώματα ζωντανούς δύο ακόμη φοιτητές από κτήρια που κατέρρευσαν.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών, ζωντανή ανασύρθηκε 24χρονη φοιτήτρια από τα ερείπια της πόλης Λ’Ακουιλα μετά 23 ώρες.
Πρόκειται για τη Μάρτα Βαλέντε, η οποία είχε παγιδευτεί στα ερείπια τετραώροφου κτιρίου.
“Ήταν μια δύσκολη επιχείρηση διάσωσης. Υπήρχαν δοκάρια που ήταν επικίνδυνα και τα πόδια της είχαν παγιδευτεί”, δήλωσε ο σπηλαιολόγος, που έσωσε την κοπέλα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι παγιδευμένοι στο κτίριο αυτό που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης.

Συνολικά από τα σωστικά συνεργεία έχουν ανασυρθεί περίπου 100 άτομα αλλά υπολογίζεται πως οι άνθρωποι που παραμένουν αγνοούμενοι είναι άλλοι 250, γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί καθώς ο χρόνος κυλά σε βάρος των εγκλωβισμένων.

Όπως αναφέρεται, από σήμερα και αφού οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων ολοκληρώθηκαν σε πρώτη φάση, στα σημεία όπου έχουν καταρρεύσει κτίρια θα αναλάβουν έργο οι μπουλντόζες και οι γερανοί που θα απομακρύνουν τα μπάζα, ώστε τόσο το έργο των διασωστών, όσο και η προσέγγιση των οχημάτων να γίνει ευκολότερη.

Το έργο των σωστικών συνεργείων δυσκολεύουν και οι περισσότεροι από τους διακόσιους μετασεισμούς που έχουν γίνει στην περιοχή, οι οποίοι προκαλούν φόβους για κατάρρευση των μισογκρεμισμένων κτιρίων, κάτω από τα οποία βρίσκονται ακόμη παγιδευμένα άτομα.

Να σημειωθεί ότι οι ζημιές στη μεσαιωνική πόλη Λ’ Άκουιλα αλλά και στις γύρω περιοχές είναι τεράστιες ενώ σε περισσότερους από 70.000 υπολογίζονται οι άστεγοι. Σύμφωνα με τις Ιταλικές Αρχές το χωριό Όνα που βρίσκεται κοντά στην πόλη, πλήρωσε το μεγαλύτερο τίμημα αφού ουσιαστικά ισοπεδώθηκε από τον σεισμό, το ακριβές μέγεθος του οποίου εξακολουθεί να διχάζει τους επιστήμονες.

Οι χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής, που έχουν μείνει άστεγοι πέρασαν τη νύχτα τους, εν μέσω συνεχούς βροχής και χαμηλών θερμοκρασιών, στους καταυλισμούς που έχουν στηθεί στα στάδια του ράγκμπι και του ποδοσφαίρου της πόλης. Οι ιταλικοί σιδηρόδρομοι διέθεσαν και πολλές αμαξοστοιχίες για να στεγαστούν προσωρινά όσοι έχασαν τις εστίες τους.

Πηγή:http://www.ert.gr

Μια σκέψη για το “Ώρες αγωνίας στην Λ’ Άκουιλα -Βρέθηκε νεκρός ο φοιτητής Βασίλης Κουφαλιάς

  • Βασίλης Κουφολιάς

    Από όπου να ‘σουν-τι μ’ αυτό
    σε κλαίει ολ’ η Ελλάδα.
    Τι σπούδαζες; Και τι μ’ αυτό-
    το Φως είχες διαλέξει.

    Εδώ δε νοιώσαμε σεισμό-
    γιατί είμαστε συντρίμμια;
    Δε σε γνωρίζαμε-γιατί
    θρηνούμε στο χαμό σου;

    …Κανείς σ’ αυτά δεν απαντά.
    Όλα εσύ τα είπες
    πριν μας αφήσεις και ψηλά
    ωραία ταξιδέψεις:

    μαζί του ένας αετός
    σε πήρε-της L’ Aquila.
    Βασίλη, ντύνου εκεί καλά΄
    μην κρυώσεις ακριβέ μας.

    Γ.Χ.

    Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *