Επικαιρότητα

36 χρόνια τουρκική κατοχή στην Κύπρο

Μηνύματα για την αποφράδα ημέρα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, πριν 36 χρόνια εξέδωσαν τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο πολιτικός κόσμος της χώρας. Ξεχωριστή διάσταση αποκτά η αυριανή συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τον Κύπριο Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, όπου θα παραμείνει για λίγες ώρες, κατευθυνόμενος προς Ισραήλ και Παλαιστίνη.

Το μήνυμα του πρωθυπουργού

Όπως αναφέρει ο Γ. Παπανδρέου σε σχετική ανακοίνωση:

«Συμπληρώνονται 36 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Είναι μία επώδυνη επέτειος για τη Μεγαλόνησο, για την Ελλάδα, για όλο τον Ελληνισμό. Η 20η Ιουλίου του 1974 σηματοδοτεί την απαρχή της παράνομης κατοχής από τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις μεγάλου τμήματος του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μίας χώρας ανεξάρτητης, μέλους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την ημέρα αυτή η διεθνής έννομη τάξη καταπατήθηκε βάναυσα και συνεχίζει μέχρι τώρα να παραβιάζεται.

Η σημερινή κατάσταση στην Κύπρο είναι απαράδεκτη και πρέπει να τερματισθεί. Πρέπει να επιτευχθεί μία λύση δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική, βασισμένη στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μία λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια.

Στηρίζουμε ενεργά τις προσπάθειες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Χριστόφια, για την επίτευξη συμφωνίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Για την Ελλάδα, το Κυπριακό αποτελεί μείζονα εθνική προτεραιότητα. Καλούμε την Τουρκία να επιδείξει την απαραίτητη πολιτική βούληση για μία δίκαιη διευθέτηση, χωρίς την οποία δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ο ρόλος της είναι κρίσιμος και καθοριστικός για ταχεία λύση του προβλήματος. Ο Κυπριακός λαός, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, δικαιούται να κλείσει επιτέλους η πληγή αυτή. Να ζήσει σε ένα περιβάλλον ειρήνης, ασφάλειας, ευημερίας και εμπιστοσύνης. Να απολαύσει χωρίς προσκόμματα τα οφέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να συμβάλει με τη δημιουργικότητα του στο κοινό ευρωπαϊκό μας όραμα».

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, τόνισε μεταξύ άλλων ότι:

«Έχουμε πράγματι να κάνουμε με ένα δύσκολο συνομιλητή, ο οποίος συμπεριφέρεται, θεωρώντας πολλές φορές ότι τα τετελεσμένα της βίας μπορούν να γίνουν αποδεκτά ως πραγματικότητες, την ίδια στιγμή που, για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους, διακηρύττει παντού ότι επιδιώκει λύση μέσα στο 2010. Τα μαθήματα της ιστορίας πρέπει να λειτουργούν ως προσκλητήριο να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες που μας αναλογούν στην προσπάθεια που καταβάλλεται για λύση του Κυπριακού, που θα φέρει την πραγματική επανένωση της πατρίδας μας, του λαού, της οικονομίας και των θεσμών, και που θα τερματίσει την κατοχή και τον εποικισμό, και θα αποκαταστήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα ολόκληρου του λαού της Κύπρου».

Tα πολιτικά κόμματα

Ανακοινώσεις για τη θλιβερή επέτειο εξέδωσαν τα πολιτικά κόμματα. Το ΚΚΕ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: «Τα 36 χρόνια τουρκικής εισβολής και κατοχής στο 37% του κυπριακού εδάφους, διδάσκουν για το ρόλο του ιμπεριαλισμού και αναδεικνύουν την αναγκαιότητα της πάλης για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος. Το ΚΚΕ παραμένει στη θέση για Κύπρο ανεξάρτητη, χωρίς ξένα στρατεύματα, βάσεις και εγγυήτριες δυνάμεις. Κύπρο κυρίαρχη με ενιαία διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια, διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Το ΚΚΕ υποστηρίζει την πάλη του Κυπριακού λαού και τις προσπάθειες του Προέδρου Δ. Χριστόφια».

Aπό την πλευρά του το γραφείο Τύπου του ΣΥΝ τονίζει: «Σήμερα ο αγώνας για τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της Κύπρου, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, περνάει μέσα από τη συνεπή διεκδίκηση μιας λύσης δικοινοτικής –διζωνικής ομοσπονδίας, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα. Δυστυχώς, όμως, οι άοκνες προσπάθειες που καταβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση ο πρόεδρος Χριστόφιας, μέσα από τις διακοινοτικές συνομιλίες, δεν έχουν βρει την αναγκαία ανταπόκριση από την τουρκική πλευρά και ιδιαίτερα από την κυβέρνηση της Άγκυρας που αρνείται να εκπληρώσει ακόμα και δεσμεύσεις οι οποίες συνδέονται με την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, όπως η εφαρμογή του πρωτοκόλλου για την τελωνειακή ένωση και η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Πηγή: ΕΡΤ

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=bOd3SgEdHcw[/youtube]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *