Συναυλίες (Live)

11o Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τζαζ στην Τεχνόπολη

jazz_festival1

Πέρσι έκλεινε δέκα χρόνια ζωής το Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τζαζ, που λαμβάνει χώρα στην «Τεχνόπολη» του Δήμου Αθηναίων, ο οποίος το θέσπισε και το διοργανώνει. Φέτος θα είναι η 11η χρονιά, πρώτη για τον νέο δήμαρχο, και μέσα σε μια πόλη, μια χώρα ολόκληρη, που δοκιμάζεται σκληρά καθημερινά.

Το φετινό, ετήσιο ραντεβού με την τζαζ θα είναι από τις 24 έως και τις 29 Μαΐου στην «Τεχνόπολη» φυσικά (Πειραιώς 100 Γκάζι).

Μουσικά σχήματα από δώδεκα χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ουγγαρία, Σλοβακία, Πορτογαλία, Δανία, Ισπανία, Αυστρία, Ολλανδία, Ελλάδα, Τσεχία, Σουηδία, Λουξεμβούργο και Βέλγιο – κατά σειρά εμφάνισης), αλλά και σημαντικοί Ελληνες καλλιτέχνες συμμετέχουν στον καθιερωμένο αυτό πολιτιστικό θεσμό της πόλης που ειδικά φέτος θα μοιάζει με ένα μικρό αλλά σημαντικό φιλί της ζωής στην Αθήνα που σιγοβράζει.

Φέτος, για πρώτη φορά, το Φεστιβάλ φιλοξενεί ένα μικρό αφιέρωμα στους ήχους της βαλκανικής τζαζ, με καλεσμένους τους Fanfara Tirana από την Αλβανία, καθώς και το Τρίο Μάρθας Μαυροειδή, τον Παντελή Στόικο & Trio Balcano και το GoJam Group από τη χώρα μας, ενώ δεν λείπει από το πρόγραμμα η δημοφιλής Big Band του Δήμου Αθηναίων. Επίσης, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί και έκθεση τζαζ φωτογραφίας των Χρήστου Κοψαχείλη και Λευτέρη Αρβανίτη.

Συγκεκριμένα το Φεστιβάλ, που αποτελεί προϊόν της καλλιτεχνικής συνεργασίας της Ενωμένης Ευρώπης, θα φιλοξενήσει μερικές αντιπροσωπευτικές φωνές και μπάντες του είδους, νέα σχήματα κυρίως, με επιρροές fusion και ηχοχρώματα της έθνικ τζαζ.

Τη χώρα μας θα εκπροσωπήσει το Τρίο Νίκου Αναδολή, που επελέγη από την τριμελή επιτροπή, η οποία συστάθηκε για τον λόγο αυτό από τους: Γιώργο Κοντραφούρη (λέκτορα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, καταξιωμένο jazzman), Γιώργο Χαρωνίτη (συνεκδότη του περιοδικού Jazz & Τζαζ) και Γιώργο Χατζηνάσιο (γνωστό μουσικοσυνθέτη).

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα δοθούν από τρεις συναυλίες την ημέρα, η διάρκεια των οποίων θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Παραδοσιακά, την επίσημη έναρξη -αλλά και τη λήξη- του φεστιβάλ δίνει ένα από τα τέσσερα μουσικά σύνολα του Δήμου Αθηναίων, η Big Band – υπό τη διεύθυνση του πολύπειρου πιανίστα-μαέστρου Γιάννη Τερεζάκη. Το ρεπερτόριο της ορχήστρας αυτής αποτελείται από ξεχωριστά δείγματα (συνθέσεις και ενορχηστρώσεις) που αποτελούν την κλασική και διαχρονική τζαζ φιλολογία. Οι συνθέτες που παρουσιάζονται μέσα από το πρόγραμμά της ανήκουν στο πάνθεον των μεγάλων της τζαζ και έχει ενδιαφέρον να ακούμε τη μουσική τους να παίζεται από μία επιδέξια μεγάλη ορχήστρα δικών μας μουσικών. Μαζί της εμφανίζεται η Ελληνοδανέζα Veronica Mortensen, συνθέτρια και ερμηνεύτρια, η οποία γεννήθηκε και διαμένει στη Δανία.

Ολλανδία και Σλοβακία

Μεταξύ των πολλών ονομάτων, ξεχωρίζουμε έναν παλιό γνώριμο του ελληνικού τζαζόφιλου κοινού, τον κιθαριστή Marzio Scholten, που έρχεται με το κουαρτέτο του από την Ολλανδία, ένας από τους πιο ταλαντούχους και πολλά υποσχόμενους τζάζμεν της σύγχρονης ευρωπαϊκής σκηνής – τόσο ως κιθαρίστας όσο και ως συνθέτης.

Επίσης, μία δυναμική τραγουδίστρια καταφτάνει από τη Σλοβακία, η Katarina Koscova, με την μπάντα της, The Illusions.

Η καριέρα της ξεκίνησε το 2005, όταν κέρδισε στο πρώτο Super Idol της χώρας της, ωστόσο, η προσέγγισή της στη μουσική είναι διαφορετική από αυτήν που θα περίμενε κανείς από τη νικήτρια ενός τέτοιου τηλεοπτικού σόου.

Μια σκέψη για το “11o Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τζαζ στην Τεχνόπολη

  • Παρακαλώ διορθώστε τις ημερομηνίες για την Διεξαγωγή του Φεστιβάλ Τζαζ στην Τεχνόπολη! Γράφετε Τετάρτη 27/5/2010 και πρέπει να γραφτεί , Πέμπτη 27/5/2010, Παρασκευή 28/5 , Σάββατο 29/5 και Κυριακή 30/5.
    Ευχαριστώ

    Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *