Επικαιρότητα

Ανυπεράσπιστοι οι κάτοικοι του Αγίου Παντελεήμονα

Συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια της οποίας άσκησαν κριτική προς την κυβέρνηση, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τη νομαρχία και το Δήμο Αθηναίων, για τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, παραχώρησαν μέλη της Κίνησης Κατοίκων 6ου διαμερίσματος. Παρουσία στη συνέντευξη είχαν εκπρόσωποι κοινωνικών οργανώσεων και αντιρατσιστικών κινήσεων, όπως οι Γιατροί του Κόσμου, η «Κίνηση Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Ρατσιστική Απειλή»,η κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό», κ.ά.

Οι διοργανωτές ήταν επικριτικοί προς το Δήμαρχο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη, με αφορμή την ανάκληση της άδειας που είχε δώσει για την πραγματοποίηση του τρίτου φεστιβάλ Αφρικανών Γυναικών το Σαββατοκύριακο στην πλατεία Αμερικής, διότι ανώνυμα κάποιοι πολίτες απείλησαν το Δήμο, ότι «θα δράσουν δυναμικά». Αν και ενημερώθηκε η αστυνομία, η οποία δήλωσε ότι είναι έτοιμη να διασφαλίσει την ασφάλεια της εκδήλωσης, η άδεια τελικά ανακλήθηκε.

Όπως κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι της κίνησης κατοίκων, η περιοχή έχει γίνει πεδίο δράσης ακροδεξιών και φασιστικών οργανώσεων, «από νοσταλγούς της χούντας και παραστρατιωτικούς, που με το προκάλυμμα μιας ομάδας περίπου 70 κατοίκων της περιοχής που ασπάζονται τις ίδιες με αυτούς ιδέες, έχουν υιοθετήσει τη βία και την τρομοκρατία εναντίον μεταναστών, προσφύγων και οποιουδήποτε αντιτίθεται στις απόψεις τους».

Παράλληλα κατηγόρησαν την αστυνομία ότι «κάνει τα στραβά μάτια, όταν οι ομάδες αυτές επιδίδονται σε προπηλακισμούς και μαχαιρώματα μεταναστών και προσφύγων μπροστά στις διμοιρίες της, παίρνοντας στη συνέχεια τη σκυτάλη και εξαπολύοντας επιχειρήσεις σκούπα».

Στηλίτευσαν τη στάση των πολιτικών κομμάτων διότι, όπως τόνισαν: «λάμπουν δια της απουσίας τους από την περιοχή, καθώς εδώ και δύο χρόνια κανείς δεν έχει αποτολμήσει παρά τις εκλογικές αναμετρήσεις να πραγματοποιήσει προεκλογική συγκέντρωση στην πλατεία, πλην των ακροδεξιών συνδυασμών».

Στην παρέμβασή της η εκπρόσωπος της κίνησης Μαρίνα Βήχου ανέφερε ότι:

«Ως κάτοικοι νιώθουμε έντονη ανησυχία, θυμό και θλίψη. Είμαστε εγκλωβισμένοι σε μια κατάσταση που μόνο καλό δεν προοιωνίζει. Αρχίζει η περιοχή και μου θυμίζει Κόσοβο ή Τέτοβο πριν από την έκρηξη. Ποια πολιτική παράταξη θα έρθει να τολμήσει να κάνει προεκλογική συγκέντρωση στην περιοχή; Απειλούνται δημοσιογράφοι, φωτορεπόρτερ έχουν κτυπηθεί. Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ που πήγε να κάνει διάβημα διαμαρτυρίας στα αστυνομικά τμήματα Αγ. Παντελεήμονα και Ομονοίας για τις απειλές που δέχονται τον τελευταίο καιρό οι Σομαλοί προπηλακίσθηκε από μέλη ρατσιστικών ομάδων μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα».

Συνεχίζοντας, η Ηλέκτρα Στοβολίδου, επίσης μέλος της κίνησης, ανέφερε ότι: «Δεν είμαστε εμείς και οι άλλοι. Ξεκινήσαμε πριν από δύο χρόνια με υπομνήματα. Πήγαμε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στα αστυνομικά τμήματα. Τελικά ο δήμος το μόνο που έκανε ήταν να κλείσει την παιδική χαρά της πλατείας του Αγ. Παντελεήμονα και να κόψει τα τελευταία δενδράκια στο πάρκο Κύπρου και Πατησίων. Η Πατησίων έχει γίνει υπαίθριο πορνείο. Εμείς φωνάζαμε εδώ και δύο χρόνια, αλλά δεν έγινε τίποτα».

Από την πλευρά του ο συντονιστής του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων και πρόεδρος του Συλλόγου Αφγανών Μοχαμαντί Γιούνους, δήλωσε: «Όπως η παιδική χαρά του Αγ. Παντελεήμονα δεν έκλεισε μόνο για τα παιδιά των αλλοδαπών αλλά και των Ελλήνων, έτσι και εάν εκτραχυνθούν τα πράγματα στους δρόμους που σήμερα δεν μπορούν να βγουν οι μετανάστες και πρόσφυγες, αύριο δεν θα μπορούν να βγαίνουν ούτε Έλληνες. Αυτοί περιμένουν δυναμική αντίδραση από εμάς για να προκαλέσουν μακελειό στην περιοχή. Εμείς δεν θα κάνουμε τη χάρη στους φασίστες. Δεν θα επιτρέψουμε να χειροτερεύσει η κατάσταση».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *