cinemaΚόσμος

Το υπουργείο Υγείας της Ιταλίας απαγορεύει τα γυαλιά τρισδιάστατης προβολής

Το υπουργείο Υγείας της Ιταλίας, με οδηγία του, ζητά από τους ιδιοκτήτες κινηματογράφων, να αλλάξουν τη διαδικασία που ακολουθείται κατά τις τρισδιάστατες προβολές.

Έτσι, στο εξής, οι κινηματογράφοι θα πρέπει να παρέχουν στους πελάτες τους ειδικά γυαλιά μίας χρήσεως, που να καταλήγουν στο απορρίμματα, μετά την κάθε προβολή.

Αποφασίσθηκε επίσης ότι στις τρισδιάστατες προβολές θα έχουν πρόσβαση μόνον παιδιά άνω των έξι ετών.

Αιτία των νέων αυτών μέτρων, το περιστατικό που σημειώθηκε πριν τρεις ημέρες στο Μιλάνο, όταν ένα κοριτσάκι τριών ετών παρουσίασε σοβαρό ερεθισμό στο δεξί του μάτι, μόλις ολοκληρώθηκε η προβολή του έργου “Alice in the Wonderland” το οποίο είχε παρακολουθήσει σε σινεμά “3dimension” μαζί με τους γονείς του.

Το μάτι του παιδιού πρήστηκε και μέσα σε λίγες ώρες ο πόνος ήταν πολύ έντονος. Η οικογένεια της μικρής έκανε γνωστό ότι θα κινηθεί δικαστικά, ενώ η ένωση καταναλωτών Codacons, υπενθυμίζει ότι έχει αναφερθεί επανειλημμένα στο συγκεκριμένο θέμα.

“Τα γυαλιά περνούν από τα χέρια τουλάχιστον τριών θεατών την ημέρα, δεν αποστειρώνονται, παράγονται με άγνωστα υλικά και δεν φέρουν το σήμα ποιότητα CE“, αναφέρει η Codacons σε ανακοίνωσή της.

Ο ιταλικός Τύπος σημειώνει σήμερα ότι η απόφαση του υπουργείου Υγείας για “αυστηρότερα κριτήρια προβολής”, θέτει, ουσιαστικά, “εκτός νόμου”, πάνω από το 50% των πιο σύγχρονων κινηματογραφικών αιθουσών της χώρας.

Σε σύνολο τριών χιλιάδων κινηματογράφων, στην Ιταλία, πεντακόσιοι διαθέτουν εγκατάσταση για τρισδιάστατες προβολές. Εξ αυτών, μόνον μια συγκεκριμένη προηγμένη τεχνολογία (που χρησιμοποιείται από περίπου διακόσια σινεμά) είναι συμβατή με γυαλιά μιας χρήσεως.

Η ένωση ιδιοκτητών ζητά μια νέα πιο ελαστική, εγκύκλιο, με την οποία να αποφευχθεί η διακοπή της λειτουργίας τόσο μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων με πολιτιστικό χαρακτήρα.

O υπουργός Υγείας Φερούτσιο Φάτσιο δήλωσε ωστόσο στους δημοσιογράφους ότι “η συγκεκριμένη εγκύκλιος βασίζεται σε γνωμοδότηση ειδικών του Ανωτάτου Συμβουλίου Υγείας και μετά το περιστατικό του Μιλάνου χρειαζόταν μια άμεση παρέμβαση”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *