Επικαιρότητα

Από τον ΟΑΕΕ ξεκινά η ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Πάνω από 1 δισ. ευρώ προσδοκά να εξοικονομήσει η κυβέρνηση από την ηλεκτρονική καταχώρηση και εκτέλεση συνταγών σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας.

Σήμερα στις 12 το μεσημέρι, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη θα δώσει συνέντευξη Τύπου για το θέμα.

Στις 15 Οκτωβρίου στον ΟΑΕΕ

Μόνο για το 2009, η φαρμακευτική δαπάνη των ταμείων ανήλθε σε πέντε δισ. ευρώ ενώ η συνολική φαρμακευτική δαπάνη ανήλθε στα 8 δισ. από τα 3,4 δισ. ευρώ το 2004.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο στοχεύει στην ελαχιστοποίηση των λαθών, στην περιστολή της δαπάνης, στην ελάφρυνση του φόρτου εργασίας των ιατρών και των φαρμακοποιών.

Η πρώτη φάση περιλαμβάνει την έναρξη του συστήματος από τις 15 Οκτωβρίου στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, ενώ το 2011 θα επεκταθεί στα υπόλοιπα ταμεία.

Με στόχο τον έλεγχο και την καταπολέμηση της σπατάλης που δημιουργεί η κατευθυνόμενη συνταγογραφία, ηλεκτρονικές γίνονται πια οι συνταγογραφήσεις των ασφαλιστικών Ταμείων. Η αρχή γίνεται από τον ΟΑΕΕ και οι 4.200 γιατροί θα πρέπει να συνταγογραφούν ηλεκτρονικά ώστε να ελέγχεται και η σχετική δαπάνη στα 11.500 φαρμακεία. Παράλληλα η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, δήλωσε ότι έχουν εντοπιστεί 20 γιατροί στο ΙΚΑ που συνταγογραφούν φάρμακα έως και 195.000 ευρώ τον μήνα.

Θετικός στην εξέλιξη αυτή είναι ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος που σε ανακοίνωσή του υπενθυμίζει ότι αποτελεί θέση του από το 1990. Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση: «πρέπει να σχεδιαστεί προσεκτικά το σημαντικό αυτό εγχείρημα και πρωταρχικά πρέπει να εξοπλισθούν τα ταμεία, τα κέντρα υγείας κλ.π. Επίσης πρέπει να διασφαλιστεί η συμβατότητα του συστήματος με το λογισμικό που διαθέτουν τα φαρμακεία, το απόρρητο της συνταγής και το όλο σύστημα να περιβάλλεται από απλούς και εφαρμόσιμους κανόνες συνταγογράφησης και κυρίως να διαχωρίζεται ο τομέας ευθύνης ιατρών και φαρμακοποιών. Παράλληλα πρέπει να ληφθεί μέριμνα να υπάρξει επαρκές μεταβατικό διάστημα προκειμένου να δοκιμαστεί και να λειτουργήσει σωστά το σύστημα από την αρχή μέχρι το τέλος».

Πηγή: ΕΡΤ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *