ΤΟ APN ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Attica Terra Walks – Τα κτίρια αποκτούν φωνή και αφηγούνται ιστορίες

Attica Terra Walks - Τα κτίρια αποκτούν φωνή και αφηγούνται ιστορίες
photography by Pavlos Pavlidis

Attica Terra Walks – Τα κτίρια αποκτούν φωνή και αφηγούνται ιστορίες την Κυριακή 22 Μαίου 2016

Mέσα από διαφορετικές προσεγγίσεις και θεματικές, οι περιηγήσεις και οι επιστημονικές εισηγήσεις στοχεύουν να μας κάνουν να δούμε την Αθήνα να αυτο-αποκαλύπτεται και να μας εμπνέει, επικοινωνώντας μας, αρχέτυπους μύθους που γίνονται δικοί μας.

Ταξίδι σε μια ξεχασμένη υπέροχη Αθήνα, μέσα από παλιές φωτογραφίες και απεικονίσεις. Μέσα από φωτογραφίες και απεικονίσεις του παρελθόντος, γνωστές ή μη, θα προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τη μεταμόρφωση της αγαπημένης πόλης, Αθήνας και στη συνέχεια να εντοπίσουμε τα μνημεία και τα ιστορικά κτήρια, περπατώντας στα γραφικά δρομάκια της ιστορικής Πλάκας. Θα αναγνώσουμε το παλίμψηστο της ιστορικής αυτής περιοχής με τη μακρά ιστορία.

Θα σταθούμε και θα παρατηρήσουμε τα αρχαία, τα ρωμαϊκά, τα βυζαντινά, τα μνημεία της τουρκοκρατίας, καθώς και τα κτήρια που κτίστηκαν, όταν η Αθήνα έγινε πρωτεύουσα της Ελλάδας και άρχισε να μεταμορφώνεται από ένα μικρό χωριό σε μια μεγάλη πόλη.

Στόχος της βιωματικής περιήγησης είναι να συνειδητοποιήσουμε το πως αλλάζει ο πολεοδομικός ιστός, πως τη θέση των παλαιών κτηρίων, την παίρνουν τα νεώτερα, αλλά και πως κάποια κτήρια σώζονται, έχοντας κάνει μικρές ή μεγάλες τροποποιήσεις, σύμφωνα με τις ανάγκες των ιδιοκτητών τους.

Θα ξεκινήσουμε με μια παρουσίαση (powerpoint) από σπάνιες παλιές φωτογραφίες (XIX-XXαι) στο χώρο “Βρυσάκι, Χώρος Τέχνης και Δράσης” και κατόπιν θα γίνει η βιωματική περιήγηση, με τις φωτογραφικές μας μηχανές, στη μαγευτική Πλάκα.

Η διαδρομή σχεδιάστηκε από το Σταύρο Παρασκευόπουλο (Αρχιτέκτων- Μηχανικός Ε.Μ.Π.) για την Attica Terra Walks στο πλαίσιο των πιλοτικών πολιτιστικών δράσεων σε συνεργασία με την Έμμη Γραμμένου (Ιστορικός Τέχνης – Δημιουργός της Attica Terra Walks).

“Τα κτίρια αποκτούν φωνή και αφηγούνται ιστορίες” – Οι φίλοι του AtticaTerraWalks μπορούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους κάνοντας εγγραφή στο newsletter στη σελίδα www.atticaterrawalks.com

Κυριακή 22 Μαΐου 2016, ώρα 11:00 π.μ. – Διάρκεια: περίπου 3 ώρες
Σημείο συνάντησης: “Βρυσάκι (Χώρος Τέχνης και Δράσης) στην Πλάκα
Τέλος διαδρομής: Σταθμός Μετρό Μοναστηράκι

Εισιτήρια: Συμμετοχή στο πιλοτικό πρόγραμμα: Δωρεάν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *