Επικαιρότητα

Αυξήστε τιμές και φόρους στα τσιγάρα, προτείνει το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ

Η μεγάλη αύξηση τής φορολογίας στα προϊόντα καπνού, και η συν-ακόλουθη αύξηση τής τιμής των τσιγάρων, είναι -σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας τού Πανεπιστημίου Χάρβαρντ- ο πλέον κατάλληλος τρόπος, για να κόψουν οι Έλληνες το τσιγάρο.

Ειδική μελέτη από το Χάρβαρντ

Μελέτη του Αμερικανικού Πανεπιστημίου, και τής Ελληνικής Αντι-καρκινικής Εταιρείας, καταδεικνύει, ότι ο καπνός του τσιγάρου, αποτελεί την κυριότερη αιτία ρύπανσης, εσωτερικών χώρων. Ο καπνός του τσιγάρου αποτελεί την κυριότερη αιτία ρύπανσης του αέρα εσωτερικών χώρων στην Ελλάδα (2480 mg/m3).

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Σεπτεμβρίου, ισχύει η καθολική απαγόρευση του καπνίσματος, σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους.

Στη Μασαχουσέτη, τα μέτρα που εισηγήθηκε η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ οδήγησαν σε μείωση του καπνίσματος κατά 50%. Η τεχνογνωσία μεταφέρεται και στη χώρα μας μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Υγείας και Παιδείας και του Χάρβαρντ.

ΧΟΥΛΙΟ ΦΡΕΝΚ: Κοσμήτωρ σχολής δημόσιας υγείας παν/μιου Χάρβαρντ

«Η εκτενής αντικαπνιστική εκστρατεία περιλαμβάνει εκπαίδευση, αύξηση των φόρων στα προϊόντα καπνού (ώστε να αποτρέπει στους νέους να αρχίσουν να καπνίζουν), απαγόρευση διαφήμισης, απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους ώστε να προστατεύσουμε τους μη καπνιστές. Υπάρχει διεθνής εμπειρία και η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ έχει κάνει πολλές μελέτες στις επιδράσεις του καπνίσματος».

Η μελέτη έχει εκπονηθεί από το Χάρβαρντ το τελευταίο τρίμηνο στη χώρα μας

Ψηφίστηκε και ο νόμος

Την προηγούμενη εβδομάδα ψηφίστηκε ο νόμους που προβλέπει την καθολική απαγόρευση από 1η Σεπτεμβρίου. Μετά την υπογραφή του μνημονίου η υπουργός Υγείας τόνισε πως: «Δεν αποτελεί απλά μια πολιτική απόφαση. Είναι ζήτημα δημόσιας υγείας και για αυτό είναι κρίσιμη η ενημέρωση των πολιτών, αλλά και η αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης και της διεθνούς εμπειρίας».

Υπέρ της καθολικής απαγόρευσης του καπνίσματος τάσσονται οι επτά στους 10 Έλληνες -καπνιστές και μη- σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ευρωβαρόμετρου.

Πηγή: ΕΡΤ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *