Κόσμος

Ενθουσιασμός από τα πρώτα πειράματα στο CERN

cern

Σαμπάνιες άνοιξαν δέκα χιλιάδες επιστήμονες στο ευρωπαϊκό κέντρο πυρηνικών ερευνών CERN, στη Γενεύη, καθώς έλαβαν την πρώτη θετική ένδειξη, από το πρωτοφανές πείραμα αναπαράστασης της δημιουργίας του σύμπαντος. Το ζητούμενο ήταν να συγχρονιστούν σε …σύγκρουση οι δέσμες πρωτονίων που κινούνται σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός στον αποκαλούμενο Μεγάλο Επιταχυντή.

Η μεγάλη έκρηξη της γέννησης του σύμπαντος μπορεί να μην αναπαρασταθεί ποτέ στις ηλεκτρονικές οθόνες του CERN, όμως κι αυτή η πρώτη δοκιμή σε βάθος εκατό μέτρων από το έδαφος της Γενεύης ήταν μια απρόσμενα καλή αρχή.

Ο τεράστιος κυκλικός επιταχυντής που κόστισε έξι δισ. ευρώ για την κατασκευή του και 29 εκατομμύρια ευρώ για την επισκευή του, αναπτέρωσε τις ελπίδες ότι ο χρόνος μπορεί να γυρίσει πίσω δεκατρία δισεκατομμύρια χρόνια.

Δέσμες πρωτονίων στροβιλίστηκαν σχεδόν σε ταχύτητα φωτός και συγχρονιστήκαν τελικά σε σύγκρουση.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=aMP_8J3JxGE[/youtube]

Ως τα Χριστούγεννα δέκα χιλιάδες Ευρωπαίοι επιστήμονες ανυπομονούν να εκτιναχτεί η τάση από τα 450 δισ. βόλτ στο ένα τρισεκατομμύριο βόλτ , γιατί όσο πιο κοντά στην ταχύτητα του φωτός είναι η σύγκρουση αντίθετης ροής, τόσο πιο πολύ θα πλησιάζουν στην παραγωγή της αποκαλούμενης σκοτεινής ενέργειας .Της δύναμης που στις πρώτες στιγμές της δημιουργίας έδωσε ύλη και υπόσταση σε όλα τα μόρια, από τα αστέρια μέχρι και τον πλανήτη Γη. Το πείραμα του επιταχυντή μπορεί να αποκαλείται άπιαστο όνειρο, αλλά και ο μόνος τρόπος να απαντηθεί το ερώτημα από τι αποτελείται ο κόσμος μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *